Nano-Strukturimi tejzanor për prodhimin e metaleve poroze

sonochemistry është një mjet shumë efektiv për inxhinierimin dhe funksionalizimin e materialeve nano. Në metalurgji, rrezatimi tejzanor nxit formimin e metaleve poroze. Grupi hulumtues i Dr. Daria Andreeva zhvilloi një procedurë efektive dhe me kosto efektive me ultratingull për të prodhuar metale të mesoporuara.

Metalet poroze tërheqin interes të lartë të degëve të shumta teknologjike për shkak të karakteristikave të tyre të shkëlqyera si rezistenca e tyre ndaj korrozionit, forca mekanike dhe aftësia për të përballuar temperatura jashtëzakonisht të larta. Këto karakteristika bazohen në sipërfaqet nanostrukturore me poret që matin vetëm disa nanometra në diametër. Materialet mesoporoze karakterizohen me madhësi pozitive midis 2 deri në 50 nm, ndërsa materiali mikroporoz kanë një madhësi pore më pak se 2nm. Një ekip ndërkombëtar kërkimor, duke përfshirë Dr Daria Andreeva të Universitetit Bayreuth (Departamenti i Kimisë Fizike II) ka zhvilluar me sukses një procedurë me ultratinguj të rëndë dhe me kosto efektive për projektimin dhe prodhimin e strukturave të tilla metalike.

Në këtë proces, metalet trajtohen në një solucion ujor në mënyrë të tillë që evolohen dëmtimet e disa nanometrave në boshllëqe të përcaktuara saktësisht. Për këto struktura të përshtatura, tashmë ekziston një spektër i gjerë aplikimesh të reja, duke përfshirë pastrimin e ajrit, ruajtjen e energjisë ose teknologjinë mjekësore. Veçanërisht premtuese është përdorimi i metaleve poroze në nanokompozit. Këto janë një klasë e re e materialeve të përbërë, në të cilën një strukturë shumë e mirë e matricës është e mbushur me grimca që shkojnë në madhësi deri në 20 nanometra.

UIP1000hd është një pajisje e fuqishme ultrasonike, e cila përdoret për inxhinierinë e materialeve, strukturimin e nanos dhe modifikimin e grimcave. (Kliko per te zmadhuar!)

Dr. D. Andreeva demonstron procedurën e sonication të grimcave të ngurta në një pezullim ujore duke përdorur UIP1000hd ultrasonicator (20 kHz, 1000W). Foto nga Ch. WISSLER

Teknika e re përdor një proces të formimit ultrasonik të flluskave, që quhet cavitation në fizikë (që rrjedh nga lat. “Çavuş” = “i uritur”). Në det, ky proces ka frikë për shkak të dëmeve të mëdha që mund të shkaktojë për të transportuar helika dhe turbina. Për shpejtësi shumë të larta të rrotullimit, flluska me avull formohen nën ujë. Pas një periudhe të shkurtër nën presion jashtëzakonisht të lartë, flluska rrëzohet nga brenda, duke deformuar kështu sipërfaqet metalike. Procesi i cavitation gjithashtu mund të gjenerohet duke përdorur ultratinguj. Ultratinguj përbëhet nga valë kompresive me frekuenca mbi vargun audible (20 kHz) dhe gjeneron flluska vakumi në ujë dhe zgjidhje ujore. Temperaturat e disa mijë gradë celsius dhe presione jashtëzakonisht të larta deri në 1000 bar ngrihen kur këto flluska dalin.

Pajisja tejzanor UIP1000hd është përdorur për nanostrukturimin e metaleve shumë poroze. (Kliko per te zmadhuar!)

Prezantimi skematik i efekteve të cavitation akustike në modifikimin e grimcave metalike.
Foto nga Dr. D. Andreeva

Skema e mësipërme tregon efektet e cavitation akustike në modifikimin e grimcave metalike. Metale me një pikë të ulët të shkrirjes (MP) si zink (Zn) janë oksiduar plotësisht; metale me një pikë të lartë të shkrirjes si nikeli (Ni) dhe titani (Ti) shfaqin modifikimin e sipërfaqes nën sonication. Alumini (Al) dhe magnezi (Mg) formojnë struktura mezoporoze. Metalet Nobel janë rezistente ndaj rrezatimit me ultratinguj për shkak të stabilitetit të tyre kundër oksidimit. Pikat e shkrirjes së metaleve janë specifikuar në gradë Kelvin (K).

Një kontroll i saktë i këtij procesi mund të çojë në një nanostrukturim objektiv të metaleve të pezulluara në një solucion ujor - duke pasur parasysh karakteristikat e caktuara fizike dhe kimike të metaleve. Për metalet reagojnë shumë ndryshe kur ekspozohen ndaj një sonication të tillë, siç tregoi Dr. Daria Andreeva së bashku me kolegët e saj në Golm, Berlin dhe Minsk. Në metale me reaktivitet të lartë si zinku, alumini dhe magnezi, gradualisht formohet një strukturë matrice, e stabilizuar nga një shtresë oksidimi. Kjo rezulton në metale poroze që mund të përpunohen më tej në materiale të përbërë. Metalet fisnike si ari, platini, argjendi dhe paladiumi, megjithatë sillen ndryshe. Për shkak të tendencës së ulët të oksidimit, ata i rezistojnë trajtimit me ultratinguj dhe mbajnë strukturat dhe pronat e tyre fillestare.

Nga sonication, një Veshje polyelectrolyte mund të formohet që mbron nga korrozioni. (Kliko per te zmadhuar!)

Mbrojtja tejzanor e lidhjeve të aluminit kundër korrozionit. [© Skorb et al. 2011]

Fotografia e mësipërme tregon se ultrazërit mund të përdoren gjithashtu për mbrojtjen e lidhjeve të aluminit kundër korrozionit. Në të majtë: Fotografia e një aliazhi alumini në një zgjidhje shumë korrozive, poshtë një imazhi elektromikroskopik të sipërfaqes, në të cilën - për shkak të sonikimit - është formuar një shtresë polyelectolyte. Kjo shtresë ofron një mbrojtje kundër korrozionit për 21 ditë. Në të djathtë: Të njëjtën aliazh alumini pa u ekspozuar ndaj sonication. Sipërfaqja është gërryer plotësisht.

Fakti që metalet e ndryshme reagojnë në mënyra dramatikisht të ndryshme për sonication mund të shfrytëzohen për novacionet në shkencë materiale. Lidhjet mund të konvertohen në mënyrë të tillë që të jenë nanokompozitë në të cilat grimcat e materialit më të qëndrueshëm janë të mbështjellë në një matricë poroze të metalit më pak të qëndrueshëm. Zonat sipërfaqësore shumë të mëdha ngrihen kështu në hapësirë shumë të kufizuar, gjë që lejon që këto nanokompozita të përdoren si katalizatorë. Ato ndikojnë veçanërisht reagimet kimike të shpejta dhe efikase.

Së bashku me Dr. Daria Andreeva, studiuesit Prof. Dr. Andreas Fery, Dr. Nicolas Pazos-Perez dhe Jana Schäferhans, gjithashtu i Departamentit të Kimisë Fizike II, kontribuan në rezultatet e hulumtimit. Me kolegët e tyre në Institutin Max Colloids and Interfaces në Golm, Helmholtz-Zentrum Berlin für Materialien und Energie GmbH dhe Universiteti Shtetëror Belarusian në Minsk, ata kanë botuar rezultatet e tyre të fundit në internet në revistën “nanoscale”.

Hielscher's ultrasonicator UIP1000hd was successfully used for the formation of mesoporous metals. (Click to enlarge!)

Procesor tejzanor UIP1000hd për Nano-Strukturimin e Metals

Na kontaktoni / kërkoni më shumë informacion

Bisedoni me ne në lidhje me kërkesat tuaja të përpunimit. Ne do të rekomandojë më të përshtatshme instalimit dhe përpunimit parametrat për projektin tuaj.

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.


Referenca:

  • Skorb, Ekaterina V .; Fix, Dimitri; Shchukin, Dmitry G .; Möhwald, Helmuth; Sviridov, Dmitry V .; Mousa, Rami; Wanderka, Nelia; Schäferhans, Jana; Pazos-Perez, Nicolas; Fery, Andreas; Andreeva, Daria V. (2011): Formimi sonochemical i sponges metalike. nanoscale – Advance 3/3 e parë, 2011. 985-993.
  • Wißler, Christian (2011): Nanostruktura shumë e saktë duke përdorur ultratinguj: procedurë e re për prodhimin e metaleve poroze. Blick në die Forschung. Mitteilungen der Universität Bayreuth 05, 2011.

Për informacione të mëtejshme shkencore, ju lutemi kontaktoni: Dr. Daria Andreeva, Departamenti i Kimisë Fizike II Universiteti Bayreuth, 95440 Bayreuth, Gjermani – telefon: +49 (0) 921 / 55-2750
email: daria.andreeva@uni-bayreuth.deFakte të vlefshme

Homogjenizuesit e indeve te tejzanor shpesh referohen si sonicator i sondave, lazer sonik, nje perzierje ultratinguj, mulli tejzanor, jane-ruptor, sonifier, dismembrator sonik, disrupter qelizor, disperser tejzanor ose dissolver. Termat e ndryshëm rezultojnë nga aplikimet e ndryshme që mund të plotësohen nga sonication.

Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.