Degassing tejzanor dhe defoaming e lëngjeve

Degazimi dhe defoaming i lëngjeve duke përdorur tejzanor është një proces shumë efektiv. Ultrasonikacioni largon flluskat e vogla të gazit të pezulluara nga lëngu dhe zvogëlon nivelin e gazit të tretur nën nivelin e ekuilibrit natyror.

Degazimi dhe shkumëzimi i lëngjeve kërkohet për shumë qëllime, siç janë proceset e mëposhtme:

  • përgatitja e mostrës para matjes së madhësisë së grimcave për të shmangur gabimet e matjes
  • degasimi i vajit dhe lubrifikantit para pompimit për të zvogëluar konsumimin e pompës për shkak të kavitacionit
  • degazimi i ushqimeve të lëngshme, p.sh lëng, salcë ose verë, për të zvogëluar rritjen e mikrobeve dhe për të rritur jetëgjatësinë
  • degazimi i polimereve dhe bojrave para aplikimit, kurimit ose infuzionit me vakum
Shkatërrimi i lëngjeve është një aplikim i fuqishëm i pajisjeve tejzanor Hielscher. Videoja tregon Hielscher UP200S gjatë dekasifikimit të naftës.

Degazimi tejzanor dhe shkumëzimi i vajit

Miniatura e videos

Kur zëri lëngjet, valët e zërit që përhapen nga sipërfaqja rrezatuese në media të lëngshme rezultojnë në cikle alternative të presionit të lartë dhe presionit të ulët, me shpejtësi në varësi të frekuencës. Gjatë ciklit të presionit të ulët, valët tejzanor mund të krijojnë flluska ose zbrazëtira të vogla vakumi në lëng. Numri i madh i flluskave të vogla gjeneron një sipërfaqe të lartë totale flluske. Flluskat gjithashtu shpërndahen mirë në lëng. Gazi i tretur migron në këto flluska vakumi përmes sipërfaqes së madhe dhe rrit madhësinë e flluskave.
Valët akustike mbështesin prekjen dhe bashkimin e flluskave ngjitur që çojnë në një rritje të përshpejtuar të flluskave. Valët e zërit do të ndihmojnë gjithashtu për të shkundur flluska nga sipërfaqet e anijes dhe do të detyrojë flluska më të vogla që të mbështesin nën sipërfaqen e lëngshme që të rriten dhe të lirojnë gazin e mbërthyer në mjedis.

Degazimi i lëngjeve është një aplikim i fuqishëm i pajisjeve tejzanor Hielscher. Videoja tregon Hielscher UP200S gjatë degazifikimit të ujit.

Shkatërrimi i ujit duke përdorur UP200S me sonotrode S40

Miniatura e videos

Degassing tejzanor të naftës duke përdorur një procesor tejzanor UP200S (200 Watts)

Degazimi tejzanor i vajit duke përdorur një procesor tejzanor Hielscher 200 Watts.

Vendoseni në Test

Procesi i heqjes së gazit dhe shkumëzimit të lëngjeve mund të bëhet i dukshëm lehtësisht. Në një gotë qelqi me ujë rubineti të sapo derdhur, ultrasonikacioni do të detyrojë flluskat e vogla të pezulluara të bashkohen dhe të lëvizin me shpejtësi lart. Këtë efekt mund ta shihni në imazhin e përparimit më poshtë.

Ilustron degazimin tejzanor të ujit në një seri prej tre fotografish.

degazimi tejzanor i ujit (5 sekonda)

Vaji i trazuar përmban një numër të lartë të flluskave të pezulluara ose shkumës. Veçanërisht në ftohës, ky është një problem. Aty, flluskat e gazit nxisin konsumimin e shkaktuar nga kavitacioni në pompa ose grykë. Imazhi i përparimit më poshtë tregon efektin defoaming tejzanor.

Degazimi tejzanor është një teknikë efikase për heqjen e shpejtë dhe efektive të gazeve nga lëngjet si vajrat, uji, tretësit etj.

Degazimi tejzanor: Flluskat e gazit të bllokuara hiqen nga vaji duke përdorur ultrasonicator UP400St

Sonifikimi do të gjenerojë flluska të vogla vakumi në ujë të pastër dhe bajat. Këto flluska mbushen me gaz të tretur, që migron në flluska. Si pasojë flluskat rriten dhe lëvizin lart. Efekti i gazit është i dukshëm në çdo lëng të tejdukshëm.
Ndërsa ultrazëri përmirëson ngritjen e flluskave të vogla të pezulluara në sipërfaqen e lëngshme, ai gjithashtu zvogëlon kohën e kontaktit midis flluskës dhe lëngut. Për këtë arsye, ajo kufizon edhe tretjen e gazit nga flluska në lëng. Kjo është me interes të veçantë për lëngjet me viskozitet më të lartë, të tilla si vajrat ose rrëshirat. Meqenëse flluskat duhet të lëvizin në sipërfaqen e lëngshme, degazimi tejzanor funksionon më mirë, nëse ena është e cekët në mënyrë që koha për në sipërfaqe të jetë më e shkurtër.

Kërkesë informacioni

Përtej efekteve të dukshme

Matja e efekteve të degazimit nga inspektimi vizual është e kufizuar në saktësi. Matjet e përmbajtjes së gazit janë një mënyrë më e saktë për të treguar efikasitetin e degazimit tejzanor.

Lëngjet përmbajnë një sasi të caktuar të gazit të tretur. Përqendrimi i gazit varet nga faktorë, të tillë si temperatura, presioni i ambientit ose ngacmimi i lëngut. Nën kushte konstante, përqendrimi i gazit do t'i afrohet një ekuilibri. Degazimi tejzanor do të ndryshojë kushtet, sepse lëngu është i ekspozuar ndaj flluskave të presionit të ulët dhe agjitacionit. Prandaj, ultrasonikimi do të ulë përqendrimin e gazit në lëng në nën nivelin e ekuilibrit.
Kur sonifikimi ndalet dhe kushtet fillestare rivendosen, përqendrimi i gazit ngadalë do t'i afrohet përsëri nivelit fillestar të ekuilibrit, përveç nëse lëngu nuk ekspozohet ndaj ndonjë gazi, p.sh. në një shishe të mbyllur. Për shkak se ri-tretja e gazit në lëng është mjaft e ngadaltë, është e mundur të punohet me lëngun me gaz të ulët pas sonifikimit. Grafiku më poshtë ilustron këtë efekt.

Ky grafik ilustron efektin e degazimit tejzanor me kalimin e kohës

Ilustrimi i Degassing tejzanor

Degazimi para emulsifikimit dhe shpërndarjes

Degazimi tejzanor mund të përmirësojë cilësinë e shpërndarjeve dhe emulsioneve.

Problemi

Shpesh, emulsionet dhe shpërndarjet përmbajnë surfaktantë në mënyrë që të rrisin qëndrueshmërinë e tyre. Surfaktantët do të pengojnë kontaktin dhe bashkimin ose grumbullimin e materialit të shpërndarë në fazën e lëngshme. Për këtë, surfaktantët do të formojnë një shtresë rreth secilës grimcë. Të njëjtët surfaktantë gjithashtu mund të kapsulojnë flluska gazi që janë pezulluar në fazën e lëngshme. Flluska të tilla të stabilizuara mund të provojnë të jenë shumë të fuqishme. Flluskat e stabilizuara konsumojnë surfaktant, zvogëlon cilësinë e emulsionit ose shpërndarjes dhe mund të gjenerojnë lexime të çrregullta kur matni madhësinë e grimcave.

Zgjidhja

Në mënyrë që të zvogëlohet problemi i flluskave të gazit të stabilizuara, lëngjet duhet të gazohen nga sonifikimi. Para se të shtoni fazën e shpërndarjes, siç është vaji ose pluhuri, sonikoni lëngun derisa të zvogëlohet numri i flluskave të gjeneruara. Kur përzieni materiale të tjera, shmangni krijimin e flluskave të reja ose një vorbull gjatë përzierjes. Kjo do të rriste shpejt përmbajtjen e gazit.

Forcimi i Dioksidit të Karbonit

Efekti i degazimit është duke u përdorur në testimin e rrjedhjes së kanaçeve dhe shisheve që përmbajnë pije të gazuara, të tilla si cola, sode ose birrë. Ju lutemi klikoni këtu për të marrë më shumë informacion në lidhje me testimin e rrjedhjes së shisheve.

Ultratinguj Degassing në Brief

Degazimi tejzanor i lëngjeve funksionon më mirë kur përdorni konfigurimin e mëposhtëm.

  • Aplikoni amplituda ultrasonike të ulta deri të moderuara!
  • Përdorni sonotroda me një sipërfaqe të madhe, p.sh.
  • Siguroni një presion të ulët ose vakum mbi sipërfaqen e lëngut gjatë sonikimit!
  • Nxehtësia e lëngut, për të zvogëluar viskozitetin e saj!
  • Përdorni një enë të cekët për ndarjen e gazit gjatë ose pas sonifikimit!
  • Shmangni ngacmimin e trazuar për të lejuar që flluskat e gazit të lëvizin lart!

Degazimi tejzanor mund të përdoret në modalitetin grumbull ose brenda. Në rastin e një operacioni inline, duhet të instalohet një tub qëndrimi për shkarkimin e gazit dhe të zbatohet një pompë gazi.

Kërkoni më shumë informacion!

Ju lutemi përdorni formularin më poshtë për të përshkruar kërkesat tuaja për degazimin e lëngët. Ne do të jemi të lumtur t'ju dërgojmë një propozim për procesin tuaj të degazimit.

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.