Solvente për nxjerrjen tejzanor nga bimët

  • Ekstraktimi tejzanor përmban shumë përparësi të tilla si rendimenti i lartë, shkalla e shpejtë e nxjerrjes, mirëdashja mjedisore dhe konsumimi i ulët i energjisë.
  • Një nga përfitimet më të forta është përdorimi i ujit si medium nxjerrje. Sidoqoftë, sonication mund të përdoret me sisteme të shumëfishtë tretës për të ofruar rezultate superiore për ekstraktin e synuar.
  • Zgjidhja optimale për ekstraktimin tejzanor të bioaktive vegjetale zgjidhet në lidhje me lëndën e parë.

Ekstraktimi tejzanor

Ultratinguj është i njohur për të prishur strukturat qelizore dhe për të përmirësuar transferimin në masë, duke rritur kështu nxjerrjen e biocompounds (p.sh. fenolikë, karotenoide).
Meqenëse efektet mekanike të sonication rrisin procesin e nxjerrjes për shkak të transferimit të përmirësuar të masës në masë të madhe, përdorimi i tretësve organikë shpesh është e tepërt. Kjo do të thotë se për nxjerrjen tejzanor, uji shpesh është një medium i mjaftueshëm nxjerrje, i cili ka shumë përfitime të tilla si të qenit i lirë, jo i rrezikshëm, lehtësisht i disponueshëm dhe i përshtatshëm për mjedisin.
Megjithatë, për komponimet bioaktive specifike, rezultatet më të mira mund të arrihen me nxjerrjen tejzanor në kombinim me një tretës të paqëndrueshëm.
Për të zgjedhur tretësin e duhur, duhet të merren parasysh lënda e parë (p.sh. material bimor i freskët ose i thatë, i përzier ose i grirë ose pluhur) dhe substancat e synuara (p.sh. lipofilike, hidrofilike).

Kërkesë informacioni

Tabela e mëposhtme rendit disa tretës, të cilët janë testuar me sukses për nxjerrjen tejzanor nga materiali bimor.

tretës bimë Lloji i indeve
Acidi acetik / ure / cetyltrim-etilamoni bromur oriz krunde
Etanoli ujor kokërr distilues kokërr
Izopropanol ujor sojë, rapeseed fara
etanol Saccharina japonica
Acid akti glacial melekuqe
fenol domate / patate / aloe vera / soje polen / tuber / fletë / farë
Fenol / amonium acetat elb / banane rrënjë / fletë
Fenol / amonium acetat avokado / domate / portokalli / banane / dardhe / rrushi / mollë / luleshtrydhe fruta
Fenol / metanol-amonium acetat halore / banane / molle / patate farë / fruta
Dodecil sulfat natriumi / aceton halore / patate farë / tuber
Dodecil sulfat natriumi / TCA / aceton mollë / banane ind
TCA bathë tjetër me
TCA / aceton agrume / soje / aloe vera leafs
TCA / aceton sojë / halore fara
TCA / aceton domate kokërr polen
TCA / aceton / fenol ulliri / bambu / rrushi / limoni leafs
TCA / aceton / fenol mollë / portokalli / domate fruta
Thiourea / urea sojë farë
Thiourea / urea mollë / banane indet
Tris-HCL tampon domate kokërr polen
Ekstraktimi me ultratinguj përdoret për të prodhuar izolime nga botanikët. Videoja tregon nxjerrjen efikase të përbërjeve të shijes nga thekonet e djegës me UP200Ht.

Nxjerrja me ultratinguj e thekoneve djegës duke përdorur UP200Ht

Disruptors tejzanor janë përdorur për nxjerrjen nga materialet bimore

Ekstraktimi tejzanor nga qelizat: seksionet transversale mikroskopike (TS) të rrjedhin apikal të nenexhikut (Mentha piperita) tregojnë mekanizmin e veprimeve gjatë ekstraktimit tejzanor nga qelizat (zmadhimi 2000x) [burimi: Vilkhu et al. 2011]

Ultrasonicators për nxjerrje

Nga pajisjet laboratorike dhe të lartë të pajisjeve tejzanor deri te sistemet e nxjerrjes ultravjollcë të plotë industriale – Hielscher Ultrasonics është partner me eksperiencë të gjatë, kur bëhet fjalë për pajisje të fuqishme dhe të besueshme ultrasonike për proceset e suksesshme të nxjerrjes.
Sistemet tona tejzanor janë përdorur gjerësisht në laboratorët biokimike dhe fabrikat e prodhimit farmaceutik. Sonotrodes tejzanor dhe reaktorët janë autoklavueshëm dhe përmbushin standardet e prodhimit farmaceutik.

Homogjenizuesit tejzanor dhe përpunuesit janë në dispozicion nga pajisja e vogël në dorë për sistemet ultravjollcë të lartë dhe të plotë industrial për përpunimin e volumit të madh (Kliko për ta zmadhuar!)

Ekzaminuesit tejzanor të Hielscher janë në dispozicion për çdo shkallë të procesit – nga laboratori në prodhim.

Hielscher Ultrasonics’ procesorë industrial tejzanor mund të japin amplitudë shumë të lartë në mënyrë që të prishin matricat qelizore dhe të lëshojnë substanca të synuara. Amplituda deri në 200μm lehtë mund të kryhet në mënyrë të vazhdueshme në operimin 24/7. Fuqia dhe fuqia e pajisjeve tejzanor të Hielscher sigurojnë rendiment të lartë, norma të shpejta të nxjerrjes dhe nxjerrje më të plotë – duke përjashtuar proceset e nxjerrjes konvencionale.
Procesorët tanë tejzanorë mund të kombinohen me metoda konvencionale të nxjerrjes si Nxjerrja Soxhlet ose CO superkritike2 nxjerrjes. Përshtatja në linjat ekzistuese të prodhimit mund të realizohet me lehtësi.

Na kontaktoni! / Pyet Na!

Ju lutemi përdorni formularin e mëposhtëm, nëse dëshironi të kërkoni informacione shtesë rreth homogjenizimit tejzanor. Ne do të jemi të lumtur t'ju ofrojmë një sistem tejzanor që plotëson kërkesat tuaja.

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.
Literatura / Referencat

Fakte të vlefshme

Nxjerrja tejzanor nga kavitacioni

Valët intensive me ultratinguj gjenerojnë cavitation akustike në lëngje. Forcat e qethjes cavitational thyejnë murin qelizor dhe membranat në mënyrë që materiali i intracellular të lirohet. Ekstraktimi tejzanor arrin depërtimin më të madh të tretësit në një indet vegjetal dhe përmirëson transferimin në masë. Në këtë mënyrë, ekstraktimi tejzanor intensifikon procesin e nxjerrjes në mënyrë të konsiderueshme duke rezultuar në rendimentet më të larta, normat më të shpejta të nxjerrjes dhe një nxjerrje më të plotë.

Sisteme solventi

Për nxjerrjen e komponimeve bioaktive nga materiali vegjetal janë në dispozicion sisteme të ndryshme tretëse. Për nxjerrjen e përbërjeve hidrofilike zgjidhen kryesisht tretës polare, si metanol, etanol ose etilacetat, ndërsa për nxjerrjen e përbërjeve lipofilike (p.sh. lipidet), sistemet tretës si diklorometani ose diklorometan / metanol (v / v 1: 1 ) janë të preferuara. Heksani përdoret shpesh si tretës për nxjerrjen e klorofilit.

Solvente organike

Një tretës organik është një lloj përbërës organik i paqëndrueshëm (VOC). VOCs janë kimikate organike të cilat avullojnë në temperaturën e dhomës.
Komponimet organike të përdorura si tretës përfshijnë:

  • komponimet aromatike, p.sh. benzen dhe toluen
  • alkoolet, p.sh. metanol
  • esteret dhe eteret
  • ketone, p.sh. aceton
  • aminet
  • nitratet dhe halogjenet

Shumë tretës organikë klasifikohen si toksikë ose kancerogjene. Në rast të trajtimit jo korrekt, ato mund të jenë të rrezikshme për njerëzit dhe mund të kontaminojnë ajrin, ujin dhe tokën.

Komponimet bioaktive

Komponimet bioaktive janë përcaktuar si substanca, të cilat kanë ndikim në organizmat, indet ose qelizat e gjalla. Substancat biologjikisht aktive përfshijnë antibiotikë, enzime dhe vitamina. Substancat bioaktive të tilla si karotenoide dhe polifenole mund të nxirren p.sh. nga pemët, fletët dhe perimet, ndërsa fitosterolet gjenden në vajra vegjetalë.
Komponimet bioaktive që rrjedhin nga bimët përfshijnë flavonoidet, kafeina, karotenoidet, kolina, dithiolthiones, phytosterols, polysaccharides, phytoestrogens, glucosinolates, polyphenols, dhe anthocyanins. Shumë substanca bioaktive vlerësohen për të vepruar si antioksidantë dhe për këtë arsye konsiderohen si përfitime shëndetësore.
[/callout]