Formulimi i produktit të bukurisë së pastër me ultratinguj

Përbërësit natyralë, organikë (INCI) të kombinuar me efektivitet të lartë dhe disponueshmërinë bio janë tiparet e produkteve inovative të bukurisë së pastër. Ultrasonifikimi përdoret si teknikë shumë efikase dhe e besueshme për të përzier, përzier, shpërndarë, nano-emulsifikues dhe nano-mbyllur përbërës kozmetikë.

Pse duhet të përdorni ultrasonikimin për produktet tuaja të pastra të bukurisë?

Sonication përdoret si teknologji e fuqishme e përzierjes dhe përzierjes për produktet e kujdesit të lëkurës si kremrat, locionet dhe pomadat.Përzierja, përzierja, shpërndarja, përbërësit emulsifikues dhe molekulat bioaktive kapsuluese janë procese thelbësore në prodhimin e produkteve kozmetike, kujdesit të lëkurës, bukurisë dhe produkteve kozmututike. Ekzekutimi i besueshëm, efikas dhe homogjen i këtyre proceseve thelbësore është thelbësore për të marrë produkte kozmetikë me cilësi të lartë me efekte të ngritura, potencë dhe efikasitet të produktit përfundimtar. Përbërësi modern i teknologjisë së lartë është substanca shumë e zhvilluar, të cilat kërkojnë përfshirje të sofistikuar në produktin përfundimtar në mënyrë që të marrin efektet e dëshiruara.

Sonication – Një spektër i gjerë i aplikimeve

Sonication është një teknikë shumë efikase dhe e besueshme e homogjenizimit të pezullimeve të lëngshme-të lëngshme dhe të ngurta-të lëngshme. Kapsulimi i molekulave në transportuesit lipidikë me madhësi nano (p.sh. liposomet, niosomat, nanopartikulet me lipide të ngurta, transportuesit e lipideve nanostruktuar, mikelat etj) është një tjetër aplikim i rëndësishëm i ultrasonics me performancë të lartë.
Ultrasonifikimi mund të aplikohet në shumë hapa në prodhimin e produkteve të kozmetikës, të pastra, natyrale, organike, të bukurisë dhe të kujdesit të lëkurës dhe të përmirësojë efikasitetin e aplikacioneve për përzierjen dhe kapsulimin. Meqenëse mikserët tejzanor sigurojnë një përzierje dhe homogjenizim intensiv, përdorimi i aditivëve kimikë që zakonisht shtohen për të arritur stabilitet të zgjatur dhe jetëgjatësi mund të minimizohet ose të shmanget plotësisht.
Sonication ju jep një avantazh konkurrues duke prodhuar rezultate superiore në një proces të shpejtë dhe efikas që rezulton në pezullime uniforme, homogjene. Kjo ndikon pozitivisht në stabilitetin e produktit, jetën e raftit dhe biokompatibilitetin.

Aplikime tejzanor

 • përzierje & përzierja
 • emulsification & Nano-emulsification
 • grimcë reduktim madhësi
 • Kapsulimi i molekulave (liposomet, niosomat)
 • Nxjerrja e molekulave bioaktive nga botanikët

Sonication – Një trajtim i pastër mekanik

Ultrasonifikimi është një trajtim i butë, jo termik, i cili nuk degradon lëndët e para me nxehtësi. Shumë përbërës si lipidet, molekulat bioaktive ose vajrat thelbësorë janë të ndjeshëm ndaj nxehtësisë dhe prandaj përfitojnë shumë nga përpunimi i kontrolluar i temperaturës së ulët. Pajisjet Hielscher Ultrasonics janë saktësisht të kontrollueshme, të rregullueshme lehtë dhe mund të monitorohen dhe operohen përmes shfletuesit emotojnë kontrollin. Softueri i zgjuar protokollon automatikisht parametrat e përpunimit në një kartë SD të integruar. Këto karakteristika lehtësojnë standardizimin e procesit dhe të cilësisë, si dhe zbatimin e Praktikave të Prodhimit të Mirë (PMP).

Nano-Emulsione tejzanor: Kjo video demonstroi prodhimin e shpejtë të një nano-emulsioni të naftës në ujë. UP200Ht homogjenizon vajin dhe ujin në sekonda.

Emulsifikues tejzanor me UP200Ht me sondë S26d14

Ultrasonikemulsifikimi përdoret për të prodhuar produkte të kujdesit të lëkurës si kremra dhe losione me një ngarkesë të lartë substancash aktive.

UIP1000hdT me reaktor të rrjedhës së qelqit për prodhimin e produkteve për kujdesin e lëkurës si kremra, locione dhe balsame

Kërkesë informacioni

Parimi i punës i zërit

Meqenëse sonication është një trajtim thjesht mekanik, nuk shtohen kimikate shtesë, të cilat do të ndërhyjnë në filozofinë e kozmetikës së pastër. Aplikimet tejzanor siç janë përzierja, përzierja, emulsifikimi, kapsulimi dhe nxjerrja bazohen në parimin e punës së kavilacionit akustik.
Valët tejzanor me fuqi të lartë shoqërohen me anë të një procesori tejzanor të llojit sondë në skorën. Valët ultratinguj shumë energjikë udhëtojnë nëpër lëng duke krijuar cikle alternative të presionit të lartë / të presionit të ulët, gjë që rezulton në fenomenin e kavitacionit akustik. Kavilacioni akustik ose tejzanor çon lokalisht në temperatura ekstreme, presione, shkalla e ngrohjes / ftohjes, diferencat e presionit dhe forcat e larta të qethjes në medium. Kur flluskat e kavitacionit futen në sipërfaqen e grimcave ose pikave, mikro-avionët dhe përplasja ndërpartikulare gjenerojnë efekte të tilla si zhvishem në sipërfaqe, erozion, prishje të grimcave, sonoporizim, si dhe prishje të pikës dhe qelizave. Për më tepër, shpërthimi i flluskave të kavitetit në media të lëngshme krijojnë makro-turbullira dhe mikro-përzierje. Rrezatimi ultrasonik paraqet një mënyrë efikase për të përmirësuar proceset e transferimit në masë, pasi sonifikimi rezulton në kavitacion dhe mekanizmat e tij të lidhura siç janë lëvizja mikroshe nga avionët e lëngshëm, kompresimi dhe dekompresioni në material me ndërprerjen pasuese të pikave, si dhe ngrohjen dhe ftohjen e lartë normat.
Ultrasonicators tipit të provës mund të gjenerojnë amplituda shumë të larta, e cila është e nevojshme për të gjeneruar kavilje me ndikim. Hielscher Ultrasonic prodhon procesorë tejzanor me performancë të lartë, të cilat lehtë mund të krijojnë amplituda prej 200 μm në operimin e vazhdueshëm 24/7. Për amplituda edhe më të larta, Hielscher ofron Sonotrode (sonda) specifike të amplituda të specifikuara.
Reaktorët tejzanor nën presion dhe qelizat e rrjedhës përdoren për të intensifikuar kavitacionin. Me presione në rritje, forcat e kaviljes dhe kaviljes bëhen për më shumë shkatërruese dhe përmirësohen në këtë mënyrë efektet tejzanor.

Përparësitë e përzierjes tejzanor dhe emulsifikimit

Prodhimi i përzierjeve homogjene, shpërndarjeve, emulsioneve dhe nano-emulsioneve nga sonifikimi ka marrë interesin e formuluesve kozmetikë për shkak të efikasitetit të tij të jashtëzakonshëm të energjisë, kërkesës së instrumenteve të përzierjes së niveleve të ulëta, manipulimit të lehtë të sistemit dhe më e rëndësishmja, kostos së tij të ulët të prodhimit. Përzierja, përzierja dhe emulsifikimi tejzanor rrit fleksibilitetin për zgjedhjen e strukturave sipërfaqësore dhe të brendshme të emulsioneve. (krh. Marzuki et al. 2019)

UIP4000hdT është një shpërndarës i fuqishëm tejzanor në linjë 4000 vat.

UIP4000hdT, një ultrasonicator i fuqishëm 4kW, i përdorur për aplikime të vazhdueshme shpërndarëse dhe emulsifikimi në formulimin e produkteve kozmetike

Sizeështjet e madhësisë së molekulave

Molekulat submikron- dhe nano-madhësi shfaqin një normë të rritur ndjeshëm të përshkueshmërisë transdermale. Ndërsa molekulat e mëdha ulen në majë të lëkurës dhe nuk mund të depërtojnë në lëkurë për shkak të madhësisë së tyre, molekula më të vogla janë në gjendje të kalojnë nëpër epidermë.
Kjo do të thotë se komponimet bioaktive transportohen në shtresa më të thella të lëkurës, ku atje mund të kryejnë "punën" e tyre duke ushqyer ose riparuar lëkurën.
Një shembull i spikatur për rëndësinë e madhësisë molekulare është acidi hialuronik, një molekulë me zinxhir të gjatë. Nëse acidi hialuronik ka një peshë të lartë molekulare, ai nuk mund të kalojë nëpër pengesën e lëkurës dhe mbetet si film në shtresën e tij të jashtme. Acidi hialuronik me molekulë të ulët nga ana tjetër transportohet në shtresa më të thella të lëkurës, ku parashikon efektet e tij hidratuese.
Një shembull tjetër për rëndësinë e madhësisë së grimcave janë dioksidi i titaniumit dhe oksidi i zinkut. Të dyja përdoren si përbërës aktivë në produktet natyrale të ekranit të diellit (p.sh. locione, hidratues, llak). Një madhësi e grimcave në mënyrë të njëtrajtshme është e rëndësishme për të shmangur bllokimin e poreve të lëkurës dhe për të parandaluar prishjen e tyre. Për më tepër, me grimca më të vogla efekti i zbardhjes dhe shkëlqimit të ekraneve të diellit zvogëlohet ose shmanget.

Nano-emulsifikimi tejzanor rezulton në emulsione nano-të zgjeruara, liposome dhe nanopartikuj të lipideve të ngurta për shpërndarjen e ilaçeve.

Nano-emulsifikimi tejzanor përdoret për të prodhuar nano-emulsione të ngarkuara, liposome dhe nanopartikuj të lipideve të ngurtë. Sonication prodhon një shpërndarje të ngushtë pikash dhe grimcash nano të strukturuara.

Penetrimi i përmirësuar i lëkurës

Përmirësuesit kimikë të depërtimit të lëkurës përfshijnë materiale të tilla si l-α-lecithin, ure, acide yndyrore, etanol dhe glukol.
Ultrasonifikimi është teknikë e preferuar për të formuar liposome me një ngarkesë të lartë të komponimeve bioaktive.

 • Përmirësuesit e depërtimit të lëkurës vezikulare përfshijnë bartës vezikular siç janë liposomet dhe niosomat. Transportuesit vezikulare janë sisteme të fuqishme të shpërndarjes për molekula aktive. Për shkak të përbërjes së tyre, ata ofrojnë avantazhin e bartjes së molekulave hidrofile, si dhe lipofile. Molekulat hidrofile përfshihen në bërthamën ujore, dhe molekulat lipofile përfshihen në membranën lipide që rrethon bërthamën ujore. Meqenëse muret vezikulare përbëhen nga bilayer fosfolipidesh për liposome dhe surfaktantë sintetikë për nosomet përkatësisht, vezikulat janë të tretshëm në ujë dhe në këtë mënyrë shumë biokompatibël.
  Lexoni më shumë rreth liposomeve të prodhuara ultrasonikisht!
 • Përmirësuesit e depërtimit të lëkurës enzimatike përfshijnë enzima të tilla si reduktaza HMGCoA dhe karboksilaza acetil CoA, të cilat pengojnë enzimat kryesore të sintezës së lipideve epidermale dhe ndryshojnë raportin molar kritik të lipideve të shtresës kryesore të kornonit.
 • Ure, e njohur edhe si karbamide, përdoret për të rritur thithjen e përbërësve të tjerë aktivë kozmetikë pasi rrit përshkueshmërinë e lëkurës.
Procesori tejzanor UIP2000hdT (2kW) me reaktor grupi të ndezur

Homogenizues tejzanor UIP2000hdT (2kW) me reaktor grupi të trazuar vazhdimisht

Mundësia e përmirësuar ultrasonikisht e disponueshmërisë së aktiveve në kujdesin e lëkurës

Biodisponibiliteti përcaktohet si shkalla e depërtimit për një përbërës aktiv për të arritur në vendin e tij të veprimit. E ashtuquajtura normë fluksi ose sasia e depërtimit aktiv me kalimin e kohës përcaktohet në mikrogramë / cm2orë /. Për përbërësit aktivë në produktet kozmetike, vendi i synuar i veprimit për një përbërës është zakonisht epidermë e poshtme. Përjashtim janë aktivët siç janë oksidi i zinkut ose dioksidi i titaniumit, përbërësit e zakonshëm në locione dhe ekranet e diellit, pasi që këto substanca kanë vendin e tyre të punës në sipërfaqen e lëkurës, ku atje grimcat mund të përfshijnë aftësinë e tyre maksimale të absorbimit UV.
Disponueshmëria bio e përbërësve aktiv ndikohet shumë nga llojet e formulimeve kozmetike të përdorura. Formulimet e zakonshme në produktet e bukurisë dhe të kujdesit personal janë emulsione të naftës në ujë (O / W), emulsione të ujit në vaj (W / O), emulsione të ujit në vaj-në-ujë (W / O / W) , emulsione polol-në-vaj si dhe hidrogel. (Polet që përdoren në formulimet kozmetike natyrale janë sorbitoli, manitoli, etj.).

Ultrasonic emulsification with Hielscher's UP200Ht and sonotrode S26d14

Përgatitja tejzanor e një emulsioni (uji i kuq / vaji i verdhë). Disa sekonda të sonication kthejnë faza të ndara të ujit / vajit në një emulsioni të shkëlqyer.

Sonication për rritjen e përshkueshmërisë së lëkurës

Përhapja e lëkurës dhe në këtë mënyrë bio-disponueshmëria e aktiveve kozmetikë dhe kozmututikëve mund të rritet duke ndikuar në pengesën e lëkurës ose duke rritur tretshmërinë e molekulave aktive.
Për të ulur pengesën e lëkurës dhe për të lehtësuar transportimin e molekulave aktive në epidermën e poshtme, substanca të shumëfishta si tretës, fosfolipide dhe vezikula surfaktante të bëra nga fosfolipidet, si dhe eksfoliante mund të përmirësojnë depërtimin e aktivëve në shtresa më të thella të lëkurës.

 • Tretësirat e përdorur përfshijnë izosorbidin dimetil, etoksidiglikol, etanol dhe acidin oleik. Këta tretës janë shumë të pajtueshëm me proceset e përzierjes, përzierjes dhe emulsifikimit tejzanor.
 • Fosfolipidet janë të njohura për të përmirësuar depërtimin e lëkurës si të molekulave të tretshme në vaj ashtu edhe të ujit. Fosfolipidet e përdorura zakonisht janë lecitina, lecitina e hidrogjenizuar, lisolecitina dhe fosfati tokoferil. Ata përfitojnë nga përpunimi tejzanor pasi sonifikimi shpërndau fosfolipidet në mënyrë të barabartë në pezullim.
 • Vezikulat Surfactant: Surfactants mund të formojnë vezikula multilamelare dhe unilamelare me aktivë. Liposomet dhe nanopartikulat me lipide të ngurta janë shembuj të spikatur për vezikulat depërtuese të lëkurës që transportojnë komponime bioaktive në vendet e synuara. Ultrasonication është metoda më e efektshme dhe efektive për të prodhuar liposome, nanoliposome dhe nanopartikuj të lipideve të ngurta (SLN) me një ngarkesë të lartë aktive, efikasitet të kapsulimit (% EE), stabilitet dhe bio-disponueshmëri.
 • Exfoliants kimike përfshijnë acide laktike, glikolike, salicilike, dhe N-acetil-glukozaminë. Peelings mekanike përfshijnë grimcat gërryese minus nga qymyr, thekon kokosi ose pastrim kafeje. Të gjitha këto substanca mund të shpërndahen në mënyrë efikase përmes ultrasonifikimit.

Tretësira e përbërësve aktivë në kozmetikë mund të rritet me komplekse përfshirjeje, kapsulime, nën-mikron- / nano-emulsione si dhe solubilizim efikas në formulim.

 • Kompleksi i përfshirjes duke përdorur ciklodekstrinat (të tilla si alfa-, gama-, beta-ciklodekstrina hidroksipropil) arrihet me ultrasonifikim. Komplekset ciklodekstrin shfaqin një zgavër në të cilën përbërësit bioaktiv janë të kapsuluar. Kapsulimi / kompleksimi i bën komponimet aktive të tretshme në ujë dhe në këtë mënyrë të bio-disponueshme. Lexoni më shumë rreth kompleksit të infuzionit tejzanor!
 • Phytoglycogen është një nanopatik karbohidrate (polisaharide) me densitet të lartë të bazuar në bimë me një zgavër e cila mund të përfshijë shumë lloje të ndryshme të aktiviteteve. Oktenil succinate fitoglikogjen (PG-OS) është një nanopatik karbohidrate amfifilike, shtimi i së cilës i jep emulsione një qëndrueshmëri të lartë oksiduese të lipideve. Emulsifikimi tejzanor përmirëson gjenerimin e emulsioneve fitoglykogjene homogjene, të qëndrueshme.
 • Submikron- dhe nanoemulsione përdoren si sisteme të shpërndarjes minutë, të cilat i bëjnë përbërësit të tretshëm në ujë dhe lejojnë transportimin e përbërësve aktivë në vendin e synuar. Madhësia e vogël nano-shkallë e pikave rrit përshkueshmërinë përmes barrierës së lëkurës në shtresa më të thella të lëkurës.
 • Emollientët shumë polarë zakonisht përdoren në formulime për të tretur përbërës hidrofobik / të papërshkueshëm nga uji pasi vetëm disa substanca aktive janë jo polare. Përdorur më shpesh janë emollientët e mëposhtëm shumë polarë: izopropil lauroyl sarkosinat, lauril laktat, fenil etil benzoat, dioktil malate dhe izosorbid dioktil. Llojet e ndryshme të diellit dihet që gjithashtu janë forcues të depërtimit. Përzierja dhe shpërndarja tejzanor siguron një përzierje homogjene të emollientëve polarë dhe përbërësve aktivë.

Mikserë tejzanor me performancë të lartë për produkte bukurie të pastra

Si trajtim thjesht i përzierjes mekanike, zërit mund të përdoren për prodhimin e të gjitha llojeve të produkteve të vërtetuara natyrore kozmetike. Sistemet e Hielscher Ultrasonics 'janë makina të besueshme të përdorura në prodhimin e kozmetikës dhe terapeutikës me cilësi të lartë për të formuar komponime bioaktive të kapsuluara nano-emulsifikuara dhe liposomale me shkallë superiore të absorbimit dhe biokompatibilitetit. Për të përmbushur kërkesat e klientëve të saj, Hielscher furnizon ultrasonikatorë nga homogjenizatori kompakt laboratorik dhe ultrasonikatorë të nivelit të lartë deri te sistemet ultrasonike plotësisht industriale për prodhimin e vëllimeve të larta të formulimeve kozmetike. Proceset e formulimit tejzanor të kozmetikës dhe të kozmetikës mund të ekzekutohen si grupe ose si proces i vazhdueshëm inline duke përdorur një reaktor tejzanor të rrjedhës. Një gamë e gjerë e sonotrodave tejzanor (sondat) dhe anijeve të reaktorit janë në dispozicion për të siguruar një përbërje optimale për prodhimin tuaj liposome. Fortësia e pajisjeve tejzanor të Hielscher lejon operimin 24/7 nën detyra të rënda në mjedise të kërkuara dhe të sigurojë një cikël të gjatë jetësor të makinerisë.
Hielscher's industrial processors of the hdT series can be comfortable and user-friendly operated via browser remote control.Kontrolli i saktë mbi të gjithë parametrat e rëndësishëm të procesit, siç janë amplituda, presioni, temperatura dhe koha e zërit, e bëjnë procesin ultrasonik të besueshëm dhe të riprodhueshëm. Hielscher Ultrasonics e di për rëndësinë e cilësisë vazhdimisht të lartë të produktit dhe mbështet prodhuesit kozmetikë për të zbatuar standardizimin e procesit dhe PMP (Praktikat e Mirë të Prodhimit) me anë të programeve inteligjente dhe regjistrimit automatik të të dhënave. Homogjenizuesit tanë dixhital tejzanor regjistrojnë automatikisht të gjithë parametrat e procesit tejzanor në një kartë SD të integruar. Ekranet digjitale me prekje dhe telekomanda e shfletuesit lejojnë monitorim të vazhdueshëm të procesit dhe mundësojnë rregullimin e parametrave të procesit saktësisht kur kërkohet. Kjo lehtëson ndjeshëm monitorimin e procesit dhe kontrollin e cilësisë.
Tabela më poshtë ju jep një tregues të kapacitetit të përafërt të përpunimit të ultrasonicators tonë:

Vëllimi i Serisë Shkalla e rrjedhjes Devices rekomanduara
1 deri 500mL 10 deri 200mL / min UP100H
10 deri në 2000 ml 20 deri 400mL / min UP200Ht, UP400St
0.1 deri në 20L 0.2 deri në 4L / min UIP2000hdT
10 deri në 100L 2 deri në 10L / min UIP4000hdT
na 10 deri në 100L / min UIP16000
na më e madhe grup i UIP16000

Na kontaktoni! / Pyet Na!

Pyesni për më shumë informacion

Ju lutemi përdorni formularin më poshtë për të kërkuar informacione shtesë në lidhje me procesorët tejzanor, aplikacionet dhe çmimin. Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj me ju dhe t'ju ofrojmë një sistem tejzanor që plotëson kërkesat tuaja!

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.


Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë për shpërndarje, emulsifikim dhe nxjerrje të qelizave.

Homogjenizues tejzanor me fuqi të lartë nga laboratorpilot dhe industrial shkallë.Literatura / Referencat

 • Kentish, S.; Wooster, T.; Ashokkumar, M.; Simons, L. (2008): The use of ultrasonics for nanoemulsion preparation. Innovative Food Science Emerging Technologies 9(2):170-175.
 • Zahra Hadian, Mohammad Ali Sahari, Hamid Reza Moghimi; Mohsen Barzegar (2014): Formulation, Characterization and Optimization of Liposomes Containing Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Acids; A Methodology Approach. Iranian Journal of Pharmaceutical Research (2014), 13 (2): 393-404.
 • Joanna Kopecka, Giuseppina Salzano, PharmDa, Ivana Campia, Sara Lusa, Dario Ghigo, Giuseppe De Rosa, Chiara Riganti (2013): Insights in the chemical components of liposomes responsible for P-glycoprotein inhibition. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology, and Medicine 2013.
 • Harshita Krishnatreyya, Sanjay Dey, Paulami Pal, Pranab Jyoti Das, Vipin Kumar Sharma, Bhaskar Mazumder (2019): Piroxicam Loaded Solid Lipid Nanoparticles (SLNs): Potential for Topical Delivery. Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research Vol 53, Issue 2, 2019. 82-92.
 • Kiran A. Ramisetty; R. Shyamsunder (2011): Effect of Ultrasonication on Stability of Oil in Water Emulsions. International Journal of Drug Delivery 3, 2011. 133-142.
 • Shabbar Abbas, Khizar Hayat, Eric Karangwa, Mohanad Bashari, Xiaoming Zhang (2013): An Overview of Ultrasound-Assisted Food-Grade Nanoemulsions. Food Engineering Reviews 2013.
 • Ng Sook Han, Mahiran Basri, Mohd Basyaruddin Abd Rahman, Raja Noor Zaliha Raja Abd Rahman, Abu Bakar Salleh, Zahariah Ismail (2012): Preparation of emulsions by rotor–stator homogenizer and ultrasonic cavitation for the cosmeceutical industry. Journal of Cosmetic Science 63, September/October 2012. 333–344.

Fakte të vlefshme

Cilat janë produktet e bukurisë së pastër?

Kozmetika e bukurisë së pastër është produkte bukurie, të cilat janë bërë nga përbërës jo toksikë, që ndodhin natyrshëm. Ndërsa kozmetika organike ose natyrore nuk është një term i përcaktuar dhe i mbrojtur në mënyrë të njëtrajtshme, përqendrimi natyror kozmetik në përdorimin e lëndëve të para natyrore, të rritura organikisht. Substancat që mund të jenë të dëmshme (p.sh. prishësit endokrine) përjashtohen nga produktet e pastra kozmetike, ndërsa pastërtia e lëndëve të para të përdorura është një faktor i rëndësishëm cilësor.
Sipas një përkufizimi të njohur gjerësisht në Bashkimin Evropian, kozmetika natyrore janë produkte që janë bërë nga substanca natyrore. Për preservatives dhe emulsifiers të përfshira në produkte natyrale kozmetike, ky përkufizim është shtrirë pjesërisht. Substancat natyrore përcaktohen si substanca me origjinë bimore, shtazore ose minerale, si dhe përzierjet e tyre dhe produktet e reagimit me njëra-tjetrën. Për nxjerrjen dhe përpunimin e mëtejshëm lejohen vetëm proceset fizike / mekanike, të tilla si agjitacioni mekanik, tharja, filtrimi dhe nxjerrja me tretës të specifikuar. Për më tepër, proceset enzimatike dhe mikrobiologjike lejohen nëse përdoren vetëm enzima natyrale ose mikroorganizma që nuk janë të inxhinieruar gjenetikisht (jo OMGJ).
Kozmetika organike dhe natyrore përfshijnë produkte të bukurisë dhe kujdesit të lëkurës që bëhen ekskluzivisht nga substanca natyrale dhe derivate ose substanca të lejuara për ruajtje. Bukuritë natyrore / organike dhe produktet e kujdesit të lëkurës i nënshtrohen rregullave të njëjta ligjore si kozmetikat e tjera.

Këta përbërës (INCIs / Përbërësit Kozmetikë të Nomenklaturës Ndërkombëtare) zakonisht përdoren dhe lëndët e para të preferuara përdoren në formulimet e pastra të bukurisë:

 • Tretësirat: faza e ujit: aku, ujë i infuzuar si uji i trëndafilit etj .; etanol organik; glicerinë bimore etj.
 • Surfaktantë / stabilizues / emulsifikues: lecithin, fosfolipidet; glukozide të tilla si glukozidi lauril, glukozidi dekil, glukozidi caprylyl / decyl, glukozidi koko; kokamidopropil betain; alkool cetearyl, etj.
 • Vajrat / faza e vajit të bartësit: vajra dhe gjalpë si vaji i bajames së ëmbël, vaji i avokados, vaji i arrës, vaji i arrës së arrës së kokosit, vaji i kërpit, vaji i farës së lulediellit, vaji i kastores, vaji i organeve, vaji i farës së brokolit, vaji i farës së zezë, vaji i karrotës, farës së baobab vaj, etj.
 • Gjalpë dhe dyllë: gjalpë shea, gjalpë arrë kokosi, gjalpë mango, gjalpë kakao, dyll organik të bletës, etj.
 • Ekstrakte botanike si uji i kamomilit, ekstrakti i luleve arnica, ekstrakti i calendulës, ekstrakti i rrënjës së rodheve, uji i trëndafilit, ekstrakti i farës së trëndafilit kryeministër, tretësira e hithrës, ekstrakt glicerina papaja, etj.
 • Vajrat thelbësorë natyrorë si livando, mente, pemë çaji, trëndafil, mentë (vajrat thelbësorë të përdorur në produkte natyrale kozmetike duhet të nxirren nga lëndë e parë natyrore, jo të sintetizohet artificialisht)
 • Përbërësit aktivë janë substancat që i bëjnë produktet kozmetike në të vërtetë të funksionojnë, d.m.th. u jep atyre hidratues, rinovues & efektet kundër plakjes. Përbërësit aktivë / molekulat bioaktive si resveratroli, acidi hialuronik, ureja, vitamina C, CoQ10, qeramidet, vitamina E / alfa-tokoferoli, vitaminat B, acidi ferulik, retinoli & retinoidet, peptidet, dioksidi i titanit, oksidi i zinkut, qymyri i aktivizuar, acidi laktik natyral, acidi pirrolidon karboksilik, kripërat minerale, D-panthenoli, ekstrakti i rrushit, ekstrakti i gjetheve të ullirit, aloe vera, oligogalactomannans etj.
 • Aromat dhe përbërësit e parfumeve të përdorura në kozmetikën natyrale janë kryesisht vajra esencialë, vajra natyralë dhe përbërës specifikë të aromës. Vajrat esencialë nga portokalli, livando, mentë, limon, dru sandali, jasemini, neroli, patchouli, trëndafili, dhe ylang-ylang janë përbërës të njohur me aromë në produktet natyrale kozmetike.
  Nxjerrja tejzanor është metoda superiore për të prodhuar vajra esencialë me cilësi të lartë nga botanikët. Lexoni më shumë rreth hidrodistilimit tejzanor të vajrave thelbësorë!

Përbërësit e zakonshëm aktivë në produktet natyrale kozmetike

Panthenol është një substancë, që shfaqet në natyrë e njohur si pro-vitaminë B5, dhe përdoret në materialet e produkteve kozmetike si agjent zbutës dhe hidratues. Në formulimet e kujdesit për flokët shtohet si agjent humectant, zbutës, shkëlqyes, detangler dhe hidratues. Panthenol është në dispozicion si formë D, ose si një përzierje racemike, DL-panthenol. D-panthenol është forma e preferueshme, pasi që vetëm D-panthenol është konvertuar në Vitaminë B5.
polyphenols siç janë resveratroli, kuercetina dhe rutina janë antioksidantë të fuqishëm natyrorë, të cilat mund të nxirren nga botanikët. Ato përdoren në kozmetikë dhe kozmututikë për të penguar reaksionet e zinxhirit oksidativ në lëkurën e njeriut dhe mbështesin, pra, shëndetin e përgjithshëm të lëkurës dhe mund të parandalojnë disa sëmundje të lëkurës, si dhe plakjen e parakohshme.

Kozmetikë natyrore e çertifikuar

Nuk ka asnjë standard të vetëm certifikimi të vlefshëm global për bukuri natyrale organike dhe produkte kozmetikë. Prodhuesit e kozmetikës mund të marrin produktet e tyre të certifikuara në përputhje me standarde të ndryshme çertifikimi, të cilat pranohen në vende ose rajone të veçanta.
Një çertifikim i njohur dhe ndërkombëtarisht i njohur është standardi COSMOS (COSMetic Organic Standard) që bën dallimin midis kozmetikës natyrore (Cosmos-natyrale) dhe kozmetikës organike (Cosmos-organike) dhe përcakton kërkesat përkatëse për certifikim. Një produkt i kujdesit kozmetik është COSMOS ORGANIC i çertifikuar vetëm nëse minimumi 95% e bimëve që ai përmban janë organike dhe të paktën 20% e përbërësve organikë janë të pranishëm në formulën totale (10% për produktet e shpëlarjes).