Pse një ultrasonikator i tipit sonda është më i miri për nxjerrjen e kërpudhave?

A po pyesni veten pse nxjerrja juaj e kërpudhave duke përdorur një banjë tejzanor ose një rezervuar pastrimi me ultratinguj nuk ju jep rendimentin e dëshiruar të ekstraktit? Mësoni këtu gjithçka që duhet të dini për muret e ngurta qelizore të kërpudhave që përmbajnë kitin, teknikën më të mirë të nxjerrjes dhe tretësit e përshtatshëm!

Pse më duhen forca intensive për nxjerrjen e kërpudhave?

Të gjitha kërpudhat e ngrënshme kanë mure qelizore të bëra nga kitin, i njëjti material që përbën guaskën e krustaceve dhe insekteve. Kitina është një material shumë i fortë, i cili u jep qelizave të kërpudhave një qëndrueshmëri të lartë. Muri qelizor krijon një pengesë për ndarjet ndërqelizore, të cilat përmbajnë molekulat bioaktive të kërpudhave. Molekulat e rëndësishme të kërpudhave janë për shembull α- dhe β-glukanet, polisaharidet, terpenet, antioksidantët, vitaminat ose komponimet halucinogjene. Çdo specie kërpudhash përmban një grup unik të përbërjeve bioaktive. Në mënyrë që të çlirohen këto substanca që promovojnë shëndetin nga qelizat e kërpudhave, muret e qelizave duhet të prishen. Për shkak të përmbajtjes së kitinës, prishja e qelizave të kërpudhave është një detyrë sfiduese dhe kërkon disa njohuri dhe pajisje të sofistikuara.

Kërkesë informacioni

Ekstraktori tejzanor UP100H, një sondë kompakte me ultratinguj 100 watts, përdoret për nxjerrjen e komponimeve bioaktive si polisaharidet, glukanet, vitaminat si dhe halucinogjenët si psilocibina nga kërpudhat magjike të specieve psilocibe.

Ultrasonikator portativ UP100H për nxjerrjen efikase të kërpudhave.

Në këtë video, ne krahasojmë fuqinë e nxjerrjes së një banjë tejzanor - e njohur gjithashtu si një pastrues tejzanor - me atë të një sondë tejzanor Hielscher UP100H.

Nxjerrja e kërpudhave - Bath vs Sonda me ultratinguj - Krahasimi krah për krah

Miniatura e videos

 

Thyerja e mureve të qelizave të kërpudhave që përmbajnë kitinë me sonikacion

Ndërsa kitina është një burim i madh i fibrave, prebiotikëve dhe antioksidantëve, problemi është se njerëzit nuk kanë aftësinë për të zbërthyer kitinën. Kjo do të thotë gjithashtu se kur konsumoni kërpudha të papërpunuara të patrajtuara, nuk do të përfitoni nga shumë prej përbërësve bioaktive në kërpudha, sepse ato janë të bllokuara brenda qelizave, të cilat mbrohen nga muret e forta qelizore që përmbajnë kitin.
Nxjerrja me ultratinguj i bën komponimet bioaktive nga kërpudhat të disponueshme, në mënyrë që trupi i njeriut të mund të absorbojë lëndët ushqyese shpejt dhe plotësisht. Përveç kësaj, në ekstraktet e kërpudhave me ultratinguj, lëndët ushqyese të dobishme përqendrohen në mënyrë që edhe një sasi e vogël e ekstraktit të kërpudhave të japë rezultatet e dëshiruara për promovimin e shëndetit.

Ultratinguj për nxjerrjen e kërpudhave

Ultratingulli është një proces në të cilin valët e zërit me frekuencë të lartë përdoren për të krijuar flluska të kavitacionit në një lëng. Kur këto flluska shemben, ato krijojnë forca prerëse intensive të lokalizuara që mund të thyejnë qelizat dhe të lëshojnë përmbajtjen e qelizave në lëng.
Në nxjerrjen e kërpudhave, ultratingulli mund të përdoret për të zbërthyer muret qelizore të kërpudhave dhe për të lëshuar përbërjet e tyre bioaktive në një tretës. Ekzistojnë dy lloje të ultrazërit: të tipit të banjës dhe të tipit sonda.

Pse banja ime me ultratinguj jep rezultate të dobëta të nxjerrjes së kërpudhave?

Një ultrasonikator i llojit të banjës është një pajisje në të cilën kampioni vendoset në një enë të mbushur me tretës dhe valët tejzanor aplikohen në të gjithë kontejnerin. Kjo metodë njihet si mjaft e paefektshme, pasi banja me ultratinguj shpërndan energjinë ultrasonike në mënyrë të pabarabartë dhe me një intensitet të ulët. Meqenëse në një banjë me ultratinguj, kampioni i kërpudhave sonikohet në mënyrë indirekte, ekografia nuk mund të depërtojë thellë në mostër. Valët e ultrazërit duhet të kalojnë nëpër muret e anijes përpara se të godasin materialin e kërpudhave. Kështu, valët ultratinguj tashmë me intensitet të ulët të rezervuarit tejzanor zvogëlohen edhe më shumë.

Ultratingulli i tipit sonda është jashtëzakonisht më efikas për nxjerrjen e kërpudhave chaga sesa një banjë me ultratinguj. Sonda tejzanor UP100H prish muret qelizore që përmbajnë kitin dhe liron komponimet bioaktive plotësisht.

Këto matje UV-Vis tregojnë ndryshimin e rëndësishëm të nxjerrjes midis një sondë tejzanor dhe banjës tejzanor. Ultrasonikator i tipit sondë UP100H (grafiku i zi) jep një rendiment dukshëm më të lartë ekstrakti i kërpudhave chaga sesa banja me ultratinguj (grafiku i kuq).

Nxjerrja intensive me ultratinguj duke përdorur një sondë tejzanor

Nga ana tjetër, një ultrasonikator i tipit sondë është i pajisur me një majë – e ashtuquajtura sonotode ose sonda – që mund të futet direkt në mostër, duke lejuar aplikim më të fokusuar dhe lokal të energjisë tejzanor. Kjo rezulton në një ndërprerje dukshëm më efikase të qelizave dhe nxjerrjen e përbërjeve bioaktive, veçanërisht në zona të dendura ose të vështira për t'u arritur të mostrës.
Zbatimi i fokusuar dhe i lokalizuar i energjisë tejzanor i siguruar nga ultrasonikatori i tipit të sondës siguron që kitina t'i nënshtrohet një sasie të mjaftueshme energjie për t'u zbërthyer.
Për më tepër, sonda mund të zhvendoset në zona të ndryshme të kampionit duke krijuar makro-përzierje shtesë për të siguruar që të gjitha pjesët e kërpudhave të jenë të sonikuara në mënyrë adekuate. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për kërpudhat me mure të trasha qelizore ose struktura të dendura, ku mund të jetë sfiduese të sigurohet nxjerrja e plotë duke përdorur metoda të tjera.

 

Në këtë video ne demonstrojmë nxjerrjen me ujë të ftohtë tejzanor të kërpudhave Chaga. Hielscher UP100H është një homogjenizues tejzanor 100 watts. Kjo sondë 14 mm - MS14 - është shumë e përshtatshme për nxjerrjen botanike të tufave të vogla. Mund ta rregulloni intensitetin duke përdorur çelësin e amplitudës. Ne përdorim 100% intensitet për këtë demonstrim të nxjerrjes.

Nxjerrja e kërpudhave Chaga të ftohtë duke përdorur ultratinguj

Miniatura e videos

 

Avantazhet e nxjerrjes së kërpudhave duke përdorur një sondë tejzanor
 

 • Ekstraktim më i plotë
 • Rendimentet më të larta
 • ekstrakte me cilësi të lartë
 • proces të shpejtë
 • Procesi i ftohtë / jo termik
 • E përputhshme me çdo tretës
 • Lehtë dhe e sigurt për të vepruar
 • mirëmbajtje të ulët
Sonda tejzanor S24d22L2 dhe procesori tejzanor UP400St për nxjerrjen e kërpudhave

Extractor tejzanor UP400St për prodhimin e ekstrakteve organike të kërpudhave.

Kërkesë informacioni

Sonda tejzanor vs Banjë tejzanor për nxjerrjen e kërpudhave

Si përmbledhje, intensiteti i lartë i sonikimit të tipit të sondës është i nevojshëm për të zbërthyer kitinën në muret e qelizave të kërpudhave dhe për të çliruar komponimet bioaktive. Zbatimi i fokusuar dhe i lokalizuar i energjisë tejzanor i siguruar nga ultrasonikatori i tipit të sondës siguron që kitina të sonikohet në mënyrë adekuate, duke rezultuar në nxjerrjen më efikase dhe të plotë të përbërjeve bioaktive nga kërpudhat.
Një ultrasonikator i tipit sondë përgjithësisht konsiderohet të jetë më efikas për nxjerrjen e kërpudhave, pasi mund të sigurojë nxjerrje më uniforme dhe të plotë të përbërjeve bioaktive në krahasim me një ultrasonikator të tipit banjë.
Lexoni më shumë rreth ndryshimeve në përpunimin tejzanor duke përdorur një sondë tejzanor kundrejt një banjë tejzanor!
 

Cili është tretësi ideal për nxjerrjen e kërpudhave me ultratinguj?

Ultratingulli si metodë ekstraktimi është në përputhje me çdo tretës. Kjo do të thotë se zgjedhja e tretësit të duhur duhet të bëhet duke marrë parasysh speciet e kërpudhave dhe përbërjet bioaktive, të cilat duhet të nxirren.
Kërpudhat përmbajnë një sërë përbërjesh bioaktive si polisaharide, beta-glukane, triterpenoidë, komponime fenolike dhe ergosterol, të cilat janë treguar se kanë përfitime të ndryshme shëndetësore. Nxjerrja e këtyre përbërjeve bioaktive nga kërpudhat mund të arrihet duke përdorur tretës të ndryshëm, secili me avantazhet dhe disavantazhet e tij. Këtu janë disa nga tretësit e përdorur zakonisht për nxjerrjen e përbërjeve bioaktive nga kërpudhat:

 • Uji: Uji është një tretës i zakonshëm për nxjerrjen e përbërjeve bioaktive nga kërpudhat. Polisakaridet dhe beta-glukanet janë të tretshëm në ujë, duke e bërë atë një tretës ideal për nxjerrjen e këtyre komponimeve. Uji është gjithashtu një tretës i sigurt dhe jo toksik, duke e bërë atë një tretës ideal për ushqime dhe produkte mjekësore.
 • Etanol: Etanoli është një tretës polar që përdoret zakonisht për nxjerrjen e komponimeve fenolike dhe triterpenoideve nga kërpudhat. Etanoli mund të përdoret gjithashtu për nxjerrjen e polisaharideve dhe beta-glukaneve, por me rendiment më të ulët se uji.
 • Etanoli ujor: Etanol ujor nënkupton një përzierje të ujit dhe etanolit. Raporti i ujit me etanolin mund të përshtatet sipas kërkesave. Përdorimi i etanolit ujor si tretës ka disa përparësi ndaj përdorimit të ujit ose vetëm etanolit. Së pari, shtimi i etanolit në ujë mund të përmirësojë tretshmërinë e disa përbërjeve bioaktive që nuk janë shumë të tretshme vetëm në ujë, siç janë disa komponime fenolike dhe triterpenoidet. Së dyti, përdorimi i etanolit ujor mund të rezultojë në rendimente më të larta të nxjerrjes në krahasim me ujin ose vetëm etanolin, pasi mund të nxjerrë një gamë më të gjerë të përbërjeve bioaktive.
  Zgjedhja e përqendrimit të etanolit në tretësin ujor të etanolit varet nga polariteti i përbërjeve bioaktive që nxirren. Një përqendrim më i lartë i etanolit (70-100%) mund të përdoret për nxjerrjen e përbërjeve më pak polare, ndërsa një përqendrim më i ulët i etanolit (30-50%) mund të përdoret për nxjerrjen e përbërjeve më polare.
 • Metanol: Metanoli është një tretës tjetër polar që mund të përdoret për nxjerrjen e komponimeve fenolike nga kërpudhat. Metanoli është toksik, ndaj duhet përdorur me kujdes. Kërkohet një pastrim i sofistikuar për të hequr metanolin pas nxjerrjes.
 • Aceton: Acetoni është një tretës jopolar që përdoret zakonisht për nxjerrjen e ergosterolit nga kërpudhat. Acetoni është i ndezshëm dhe toksik, prandaj duhet të përdoret me kujdes.
 • Heksani: Heksani është një tretës jopolar që mund të përdoret për nxjerrjen e komponimeve lipofile nga kërpudhat. Heksani është i ndezshëm dhe toksik, prandaj duhet të përdoret me kujdes.

Zgjedhja e tretësit për ekstraktimin e përbërjeve bioaktive nga kërpudhat varet nga lloji i përbërjes që do të nxirret dhe aplikimi i synuar. Uji dhe etanoli ujor në përgjithësi janë tretësit më të sigurt dhe më të përdorur për nxjerrjen e përbërjeve bioaktive nga kërpudhat. Megjithatë, tretës të tjerë si etanoli, metanoli, acetoni dhe heksani mund të përdoren për aplikime specifike ose kur nxjerrja e ujit nuk është e mjaftueshme. Është e rëndësishme që këta tretës të përdoren me kujdes dhe të ndiqni procedurat e duhura të sigurisë.

Ultrasonication është një metodë e shpejtë dhe e butë e nxjerrjes për të prodhuar ekstrakt kërpudhe me cilësi të lartë. Në video, një UP400St përdoret për ekstrakcion të shitakeve.

Nxjerrja e kërpudhave të ftohta duke përdorur UP400St me sondë 22 mm

Miniatura e videos

Na kontaktoni! / Pyet Na!

Pyesni për më shumë informacion

Ju lutemi përdorni formularin e mëposhtëm për të kërkuar informacion shtesë në lidhje me nxjerrësit tanë ultrasonikë të tipit sonda, protokollet e nxjerrjes së kërpudhave dhe çmimin. Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë me ju procesin tuaj të nxjerrjes dhe t'ju ofrojmë një ultratingull që plotëson kërkesat tuaja!

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.


Homogjenizuesit tejzanor me prerje të lartë përdoren në përpunim laboratorik, në tavolinë, pilot dhe në përpunim industrial.

Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë për përzierjen e aplikacioneve, shpërndarjen, emulsifikimin dhe nxjerrjen në shkallë laboratorike, pilot dhe industriale.Literatura / Referencat

Fakte të vlefshme

Kitini si bllok ndërtimi i mureve qelizore të kërpudhave
Kitina është një material multipolimerik që gjendet gjerësisht në shumë klasa të kërpudhave duke përfshirë Ascomycetes, Basidiomycetes dhe Phycomycetes. Kitina është një molekulë e fortë që mund të formohet në zinxhirë dhe rrjeta të gjata, duke siguruar një skelet 3D rreth qelizave mykotike. Kitina fungale është e pranishme në membranat strukturore dhe muret qelizore të micelieve, kërcellit dhe sporeve dhe i jep strukturës qelizore të kërpudhave forcë dhe ngurtësi të lartë. Biopolimeri kitin është një polisaharid i modifikuar që përmban azot; ai sintetizohet nga njësitë e N-acetil-D-glukozaminës (GlcNAc) dhe karakterizohet nga një peshë e lartë molekulare.

Kitina u jep mureve qelizore të kërpudhave një ngurtësi të lartë. Prandaj, forcat e forta ultrasonike përdoren për të prishur muret e qelizave të kërpudhave në mënyrë që të prodhohen ekstrakte të kërpudhave me spektër të plotë.

Molekula e kitinës është e pranishme në muret qelizore të kërpudhave. Për shkak të mprehtësisë së lartë, ngurtësisë dhe ngurtësisë së kitinës, qelizat e kërpudhave kërkojnë forca intensive për të thyer muret e qelizave të hapura dhe për të çliruar përbërjet bioaktive. Ultrasonikët e tipit sonda krijojnë forca intensive të kavitacionit dhe prerjes, të cilat nxjerrin në mënyrë efikase molekulat bioaktive nga kërpudhat.

Kitina i bën muret qelizore të kërpudhave të ngurtë dhe të fortë. Për të thyer muret qelizore të kërpudhave dhe për të nxjerrë komponimet bioaktive, kërkohet një teknikë e fuqishme ekstraktimi siç është sonikimi i tipit sondë.

Struktura e molekulës së kitinës, duke treguar dy nga njësitë N-acetilglukozamine që përsëriten për të formuar zinxhirë të gjatë.


Ultrasonikë me performancë të lartë! Gama e produkteve të Hielscher mbulon spektrin e plotë nga ultrasonikatori kompakt laboratorik mbi njësitë e sipërme të stolit deri te sistemet tejzanor të plotë industrial.

Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë nga laboratormadhësia industriale.


Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.