Përgatitja tejzanor e liposomeve

Përgatitja tejzanor Liposome për Farmaceutikë dhe Kozmetikë

Liposomatet (liposomes me liposome-lipide), transferosome (liposome te ultradrukturueshme), etosomes (vezikulat e ultraduktivueshme me permbajtje te larte alkooli) dhe niosomes (vezikulat sintetike) jane vezikse mikroskopike, te cilat mund te pergatiten artificialisht si transportues globular ne te cilat mund te kapakulohen molekulat aktive . Këto vezikula me diametra midis 25 dhe 5000 nm përdoren shpesh si bartës të barnave për qëllime të ditës në industrinë farmaceutike dhe kozmetike, siç është dhënia e ilaçeve, gjenerapia dhe imunizimi. Ultratinguj është një metodë e provuar e përgatitjes së liposomes dhe kapsulimin e agjentëve aktivë në këto vezikula.

liposomes

Ultrasonikator UP200Ht gjatë përgatitjes së liposomeve të vitaminës C.Liposomat janë sisteme unilamelare, oligolamelare ose multilamelare vezikulare dhe përbëhen nga materiali i njëjtë si një membranë qelizore (dyfishi i lipideve). Sa i përket përbërjes dhe madhësisë së tyre, ndryshon midis vezikulave multi-lamelare (MLV, 0.1-10μm) dhe vezikulave unilamelare, të cilat dallohen ndërmjet vogël (SUV, <100 nm), vezikula të mëdha (LUV, 100-500 nm) ose gjigantë (GUV, ≥1 μm).
Struktura e përbërë e liposomeve përbëhet nga fosfolipide. Fosfolipidet kanë një grup kokë hidrofilik dhe një grup hidrofobik bisht, i cili përbëhet nga një zinxhir i gjatë hidrokarbure.
Membrana liposome ka një përbërje shumë të ngjashme me barrierën e lëkurës, në mënyrë që ato të mund të integrohen lehtë në lëkurën e njeriut. Ndërsa liposomat fuzionohen me lëkurën, ata mund t'i shkarkojnë agjentët e mbyllur direkt në destinacion, ku aktivitetet mund të përmbushin funksionet e tyre. Kështu, liposomat krijojnë një zgjerim të depërtueshmërisë / depërtueshmërisë së lëkurës për agjentët farmaceutikë dhe kozmetikë të kapur. Gjithashtu liposomat pa agjentë të kapsuluar, vezikulat e lira, janë aktivë të fuqishëm për lëkurën, pasi fosfatidilkolina përfshin dy domosdoshme, të cilat organizmi i njeriut nuk mund të prodhojë vetë: acid linoleik dhe kolinë.

Formulimi liposomal i prodhuar duke përdorur ultratinguj me performancë të lartë

Vitamina C liposomale prodhohet duke përdorur ultrasonicator UP200Ht

Liposomat përdoren si bartës biokompatibilë të barnave, peptideve, proteinave, ADN-së plasmatike, oligonukleotide antisense ose ribozime, për qëllime farmaceutike, kozmetike dhe biokimike. Shkathtësia e madhe në madhësinë e grimcave dhe në parametrat fizikë të lipideve siguron një potencial tërheqës për ndërtimin e automjeteve të përshtatura për një gamë të gjerë aplikimesh. (Ulrich 2002)

Formimi Liposomes me ultratinguj

Liposomes mund të formohet nga përdorimi i ultrasonics. Materiali bazë për preperim liposome janë molekulat amfile që rrjedhin ose bazohen në lipidet biologjike të membranës. Për formimin e vezikulave të vogla unilamellare (SUV), dispersioni i lipidit është i zërit me butësi – p.sh. me pajisjen tejzanor me dorë UP50H (50W, 30kHz), të VialTweeter ose reaktorit tejzanor UTR200 – në një banjë akulli. Kohëzgjatja e një trajtimi tejzanor zgjat përafërsisht. 5 - 15 minuta. Një tjetër metodë për të prodhuar vezikula të vogla unilamellare është sonication e liposomes shumë-lamellare fshikëzave.
Dinu-Pirvu et al. (2010) raporton marrjen e transferosomes duke sonicating MLVs në temperaturën e dhomës.
Hielscher Ultrasonics ofron pajisje të ndryshme tejzanor, sonotrodes dhe pajisje për të siguruar sonicator duhur në lidhje me pushtetin

Kapsulimi tejzanor i agjentëve në liposome

Liposomes punon si transportues për agjentë aktivë. Ultratinguj është një mjet efektiv për përgatitjen dhe formimin e liposomeve për mbylljen e agjentëve aktivë. Para kapsulimit, liposomat priren të formojnë klasteret për shkak të ndërveprimit sipërfaqësor të ngarkesës me ngarkesë të kokave polifopole të fosfolipidit (Míckova et al. 2008), për më tepër ato duhet të hapen. Nga shembulli, Zhu et al. (2003) përshkruajnë encapsulation e biotin pluhur në liposomes nga ultrasonication. Ndërsa pluhuri i biotinës u shtua në solucionin e suspensionit të vezikulave, zgjidhja u zhduk për rreth. 1 orë. Pas këtij trajtimi, biotina u kap në liposome.

Për prodhimin e liposomeve të ngarkuara me molekula bioaktive, kapsulimi me ultratinguj është metoda e preferuar.

Pic. 1: 1kW procesor tejzanor për prodhimin inline të vazhdueshëm të liposomeve

Emulsione Liposomale

Për të rritur efektin ushqyes të kremrave hidratuese ose anti-plakjeje, kremra, xhel dhe formulime të tjera kozmeceutike, emulsifikuesi i shtohet dispersionit liposomal për të stabilizuar sasi më të larta të lipideve. Por hetimet kishin treguar se aftësia e liposomeve në përgjithësi është e kufizuar. Me shtimin e emulsifikuesve, ky efekt do të shfaqet më herët dhe emulsifikuesit shtesë shkaktojnë një dobësim në afinitetin pengues të fosfatidilkolinës. nanoparticles – të përbërë nga fosfatidilkolina dhe lipidet - janë përgjigje për këtë problem. Këto nanopartikula janë formuar nga një pikë e naftës e cila është e mbuluar nga një monosolë e fosfatidilkolinës. Përdorimi i nanopartikulave lejon formulime të cilat janë të afta për të absorbuar më shumë lipide dhe mbeten të qëndrueshme, kështu që emulsifikuesit shtesë nuk janë të nevojshëm.
Ultrasonikët janë të besueshëm dhe efikas në prodhimin e nanoemulsioneve dhe liposomeve.Ultrasonication është një metodë e provuar për prodhimin e Nanoemulsions dhe nanodispersions. Ultratinguj me intensitet të lartë furnizojnë fuqinë e nevojshme për të shpërndarë një fazë të lëngshme (faza e shpërndarë) në pikat e vogla në një fazë të dytë (fazë e vazhdueshme). Në zonën e shpërndarjes, implodimi cavitation flluskat shkaktojnë valë tronditëse intensive në lëngun përreth dhe rezultojnë në formimin e avionëve të lëngshëm me shpejtësi të lëngshme të lartë. Në mënyrë që të stabilizohen pikat e sapo formuara të fazës së shpërndarë kundër bashkimit, emulsifikuesit (substancat sipërfaqësore aktive, surfaktantët) dhe stabilizatorët shtohen në emulsion. Pasi bashkimi i pikave pas përçarjes ndikon në shpërndarjen e madhësisë përfundimtare të pikave, stabilizohen në mënyrë efikase emulsifikuesit për të mbajtur shpërndarjen e madhësisë përfundimtare të pikave në një nivel që është i barabartë me shpërndarjen menjëherë pas ndërprerjes së pikave në zonën e shpërndarjes ultrasonike.

Dispersione Liposomale

Dispersions liposomal, të cilat janë të bazuara në phosphatidylchlorine unsaturated, mungesa e stabilitetit ndaj oksidimit. Stabilizimi i dispersionit mund të arrihet me antioksidantë, siç është nga një kompleks i vitaminave C dhe E.
Ortan et al. (2002) arritën në studimin e tyre lidhur me përgatitjen tejzanor të vajit thelbësor Anethum graveolens në rezultatet e mira liposomes. Pas sonication, dimensioni i liposomes ishin midis 70-150 nm, dhe për MLV në mes 230-475 nm; këto vlera ishin përafërsisht konstante edhe pas 2 muajsh, por u ndanë pas 12 muajsh, sidomos në shpërndarjen e SUV (shih histogramet më poshtë). Matja e stabilitetit, në lidhje me humbjen thelbësore të vajit dhe shpërndarjen e madhësisë, gjithashtu tregoi se dispersionet liposomale mbajtën përmbajtjen e vajit të paqëndrueshëm. Kjo sugjeron që kapja e vajit esencial në liposome rriti stabilitetin e vajit.

Stabiliteti afatgjatë i multilamelarit të përgatitur ultrasonically (MLV) dhe dispersionit të vogël të unilamellarit (SUV) të vezikulave.

Ortan etj. (2009): Stabiliteti i shpërndarjes së MLV dhe SUV pas 1 viti. Formulimet liposomale janë ruajtur në 4 ± 1 ºC.

Hielscher përpunuesit tejzanor janë pajisjet ideale për aplikime në kozmetike dhe industrinë farmaceutike. Sistemet e përbërë nga disa procesorë tejzanor deri në 16,000 vat secili, të sigurojë kapacitetin e nevojshëm për të përkthyer këtë aplikim laborator në një metodë efikase të prodhimit për të marrë emulsione të shpërndara në mënyrë të vazhdueshme në rrjedhje të vazhdueshme ose në një grumbull – duke arritur rezultate të krahasueshme me atë të homogjenizimit më të mirë të presionit të lartë të sotëm në dispozicion, si valvula e re e grykës. Përveç kësaj efikasitet të lartë në vazhdim emulsification, Pajisjet Hielscher tejzanor kërkojnë mirëmbajtje shumë të ulët dhe janë shumë të lehtë për t'u përdorur dhe për t'u pastruar. Ultratinguj në fakt e mbështesin pastrimin dhe shpëlarjen. Fuqia tejzanor është e rregullueshme dhe mund të përshtatet me produkte të veçanta dhe kërkesat e emulsifikimit. Reaktorët e qelizave të veçanta të rrjedhjes që plotësojnë kërkesat e avancuara të CIP-it (të pastër në vend) dhe SIP (sterilizo-në vend) janë gjithashtu në dispozicion.

Na kontaktoni / kërkoni më shumë informacion

Bisedoni me ne në lidhje me kërkesat tuaja të përpunimit. Ne do të rekomandojë më të përshtatshme instalimit dhe përpunimit parametrat për projektin tuaj.

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.


Letërsi / Referencat

  • Dayan, Nava (2005): Dizajnimi i Sistemit të Dorëzimit në Formulimet e Zbatuara Lokale: Një Përmbledhje. Në: Doracakun e sistemit të shpërndarjes për kujdesin personal dhe produktet kozmetike: Teknologji, Aplikacione dhe Formulime (edited by Meyer R. Rosen). Norwich, NY: William Andrew; faqe 102-118.
  • Dinu-Pirvu, Cristina; Hlevca, Cristina; Ortan, Alina; Prisada, Razvan (2010): Fllanxhat elastike si transportues droge edhe pse lëkura. Në: Farmacia Vol.58, 2/2010. Bukuresht.
  • Domb, Abraham J. (2006): Liposheret për Dorëzimin e Kontrolluar të Substancave. Në: Mikrokapsulimi - Metodat dhe Aplikacionet Industriale. (botuar nga Simon Benita). Boca Raton: CRC Press; faqe 297-316.
  • Lasic, Danilo D .; Weiner, Norman; Riaz, Mohammad; Martin, Frank (1998): Liposomes. Në: Forma farmaceutike të dozimit: Sistemet shpërndarëse Vol. 3. New York: Dekker; faqe 87-128.
  • Lautenschläger, Hans (2006): Liposomes. Në: Doracaku i Shkencës dhe Teknologjisë Kozmetike (redaktuar nga AO Barel, M. Paye dhe HI Maibach). Boca Raton: CRC Press; faqe 155-163.
  • Mícková, A .; Tománková, K .; Kolárová, H .; Bajgar, R .; Kolár, P .; Sunka, P .; Plencner, M .; Jakubova, R .; Benes, J .; Kolácná, L .; Plánka, A .; Amler, E. (2008): Shtam-Vala ulztrasonic si një mekanizëm kontrolli për sistemin e shpërndarjes së drogës me liposome për përdorim të mundshëm në tribunë të implantuar tek kafshët me defekte kroskore të artikullit. Në: Acta Veterianaria Brunensis Vol. 77, 2008; faqe 285-280.
  • Ortan, Alina; Campeanu, Gh .; Dinu-Pirvu, Cristina; Popesku, Lidia (2009): Studime në lidhje me mbylljen e Anethum graveolens vaj esencial në liposome. Në: Poumanian Biotechnological Letters Vol. 14, 3/2009; faqe 4411-4417.
  • Ulrich, Anne S. (2002): Aspektet biofizike të përdorimit të liposomeve si automjete të dorëzimit. Në: Raporti i Biosistencës Vol.22, 2/2002; faqe 129-150.
  • Zhu, Hai Feng; Li, qershor Bai (2003): Njohja e Liposomes të funksionalizuar me Biotin. Në: Chinese Chemicals Letters Vol. 14, 8/2003; faqe 832-835.