Pastrimi dhe dezinfektimi i fuçive të verës në mënyrë efikase me ultratinguj

Fuçitë e lisit për vjetërimin e verës mund të pastrohen dhe dezinfektohen në mënyrë efikase duke përdorur ultratinguj të energjisë. Me anë të sonikacionit, tartrati hiqet dhe mikroorganizmat si majaja (Brettanomyces, Dekkera) vriten. Për më tepër, komponimet e aromës së drurit bëhen më të disponueshme kur fuçitë përdoren më pas për plakjen dhe maturimin e verës.

Pastrimi me ultratinguj i fuçive të verës

Ekografia me fuqi të lartë tregon efekte të ndryshme në sipërfaqe dhe strukturën më të thellë të drurit. Druri i kavitacionit tejzanor (i njohur ndryshe si akustik) krijon kushte lokale me energji të dendur duke përfshirë diferenciale të presionit të lartë, temperatura të larta dhe rrjedhje të lëngjeve me shpejtësi të lartë.
Këto forca fizike/sonomekanike çojnë në një njomje të intensifikuar të sipërfaqes së fuçive, heqjen e depozitave të mbetura (p.sh. tartrati), ndërprerjen e mikroorganizmave dhe rritjen e kinetikës së transferimit të oksigjenit.

Kërkesë informacioni

Kanalizimet tejzanor të fuçive të verës

  • Heqja e tartratit
  • Inaktivizimi i mikroorganizmave
  • Aktivizimi i sipërfaqes së drurit
  • Përmirësimi i desorbimit të oksigjenit
  • Bërja e komponimeve aromatike në dispozicion

Kanalizimet tejzanor të fuçive të verës – Rezultatet e vërtetuara shkencërisht

Analizat shkencore të tilla si numri i mikroorganizmave dhe matjet specifike të sipërfaqes demonstrojnë inaktivizimin tejzanor të mikroorganizmave dhe heqjen e tartratit shkencërisht. Është vërtetuar se pastrimi i fuçisë me ultratinguj jep rezultate të besueshme të riprodhueshme (përsëritshmëri) dhe nuk ndikohet nga heterogjeniteti i sipërfaqes së drurit. Dërrasat e fuçive prej druri tregojnë një hidrofobi të caktuar, e cila pengon çlirimin e përbërjeve aromatike nga struktura më e thellë e drurit. Ekografia me performancë të lartë mund të rrisë këndin e kontaktit midis drurit dhe lëngut, veçanërisht në temperatura të larta (80◦C). Kështu, ultrasonikët me performancë të lartë promovojnë kapacitetin fillestar të transferimit të oksigjenit të drurit, pasi druri rikuperohet pasi hiqet tartrati dhe druri hiqet siç duhet. Efektet e pastrimit intensiv të ultrazërit jo vetëm në sipërfaqen e sipërme, por depërtojnë në shtresat më të thella të drurit përmes poreve natyrale të pranishme në dru.
Ky efekt i thellë i sonikacionit jo vetëm që dezinfekton fuçinë, por gjithashtu e bën përbërjen e aromës të pranishme në strukturën prej druri të disponueshme për plakjen dhe maturimin e verës.

Vera vjetërohet në fuçi lisi. Ultratingulli, aplikimi i valëve ultratinguj me performancë të lartë, intensifikon dhe përshpejton maturimin e verërave

Kërkesë informacioni

Ultratingulli heq tartratin, vret mikroorganizmat si majaja dhe promovon disponueshmërinë e përbërjeve aromatike në drurin e lisit të fuçive të verës. Prandaj, ultratingulli njihet si metodë efikase e higjienës së fuçisë.

Shembuj të heqjes së tartratit përpara (majtas) dhe pas (djathtas) trajtimit me ultratinguj (UIP4000hdT, 60ºC).
(Studimi dhe fotografitë: © Breniaux et al., 2019)

Vrasja e majave me ultratinguj

Studimi i Breniaux et al. (2019) tregoi gjithashtu se ultratingulli me fuqi të lartë ishte në gjendje të largonte 35% të popullsisë për Brettanomyces spp., 36% të majave totale, 90% të baktereve të acidit laktik dhe 100% të baktereve acetike deri në një thellësi 8 mm në strukturë druri. Me parametrat e optimizuar të funksionimit, studiuesit madje mund të përmirësojnë më tej efektet e sonikimit, në mënyrë që efekti higjienës tejzanor të arrijë një thellësi prej 9 mm në dru, e cila është gjithashtu thellësia në të cilën mund të depërtojnë vera dhe për rrjedhojë majaja Brettanomyces.

Efektet tejzanor në desorbimin e oksigjenit të fuçive të lisit

Ultratingulli ka efekte të rëndësishme në kapacitetin e desorbimit të oksigjenit të drurit. Kur u krahasuan druri i dushkut i sonikuar dhe i patrajtuar, shkalla e desorbimit të oksigjenit ishte dy herë më e ulët në drurin jo të sonikuar. Pas trajtimit me ultratinguj me fuqi të lartë, desorbimi i oksigjenit ishte afër 10 mg/L që tregon një rritje të konsiderueshme të kapacitetit të përthithjes së oksigjenit për shkak të sonikimit. Këto vlera të desorbimit të oksigjenit të fuçive të lisit të ripërdorur të sonifikuara janë të krahasueshme me një dru lisi të papërdorur, gjë që tregon se fuçitë e përdorura mund të rinovohen në mënyrë ultrasonike dhe struktura e lisit nuk ndikohet negativisht. (krh. Breniaux et al., 2019)

Ultrasonikë me performancë të lartë për pastrimin e fuçive

Sonda e ultrazërit me fuqi të lartë për aplikime industriale: Hielscher Cascatrode™️Hielscher Ultrasonics është lider në treg për pajisjet ultrasonike me performancë të lartë. Parametrat e funksionimit si amplituda tejzanor, koha dhe temperatura e ujit kontribuojnë në efikasitetin e pastrimit dhe higjienës me ultratinguj të fuçive të verës. Ultrasonikët me fuqi të lartë Hielscher janë plotësisht të kontrollueshëm për efekte të besueshme pastrimi dhe dezinfektimi. UIP4000hdT i pajisur me një kaskatrodë është instalimi më tipik i përdorur për pastrimin efikas dhe të shpejtë të thellë të fuçive të verës prej druri.
Me përvojë të gjatë në projektimin, prodhimin dhe shpërndarjen e ultrazërit, Hielscher janë të njohur për performancën, qëndrueshmërinë dhe besueshmërinë.

Na kontaktoni! / Pyet Na!

Pyesni për më shumë informacion

Ju lutemi përdorni formularin e mëposhtëm për të kërkuar informacion shtesë në lidhje me përpunuesit tanë tejzanor për pastrimin e fuçive të verës, detajet e aplikimit dhe çmimet. Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj me ju dhe t'ju ofrojmë një sistem tejzanor që plotëson kërkesat tuaja!

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.


Homogjenizuesit tejzanor me prerje të lartë përdoren në përpunim laboratorik, në tavolinë, pilot dhe në përpunim industrial.

Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë për përzierjen e aplikacioneve, shpërndarjen, emulsifikimin dhe nxjerrjen në shkallë laboratorike, pilot dhe industriale.


Ultrasonikë me performancë të lartë! Gama e produkteve të Hielscher mbulon spektrin e plotë nga ultrasonikatori kompakt laboratorik mbi njësitë e sipërme të stolit deri te sistemet tejzanor të plotë industrial.

Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë nga laboratormadhësia industriale.


Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.