Nxjerrja e rozmarinës duke përdorur ultratinguj të fuqishëm

Rozmarina është një barishte aromatike, me gjelbërim të përhershëm, e pasur me komponime bioaktive dhe vajra esenciale, të cilat përdoren në produkte mjekësore, ushqimore dhe kozmetike. Nxjerrja me ultratinguj është një teknikë e butë, por shumë efikase për të izoluar komponimet bioaktive dhe vajrat esenciale nga rozmarina dhe bimë të tjera. Nxjerrja me ultratinguj jep rendimente më të larta dhe cilësi superiore të ekstraktit brenda një kohe të shkurtër përpunimi.

Prodhimi i ekstraktit të rozmarinës me ultratinguj

Ultrasonikët janë shumë efikasë kur bëhet fjalë për prodhimin e ekstrakteve botanike. Ultratingulli është një teknikë e butë ekstraktimi jo termike, e cila lejon një përpunim dhe izolim të butë të molekulave delikate bioaktive nga bimët. Duke qenë se sonikimi zbaton vetëm forca thjesht mekanike, dëmtimi i molekulave të ndjeshme ndaj nxehtësisë shmanget. Kjo mundëson përgatitjen e ekstraktit me spektër të plotë që përmban përbërës të shumtë bioaktive, të cilat ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe rezultojnë në të ashtuquajturin efekt entourage. Për shembull, ekstrakti tejzanor i rozmarinës përmban sasi të larta të molekulave bioaktive si acidi karnozik, karnosol, acid rosmarinik, acid oleanolik, acid ursolik, kamfor, 1,8-cineol, acid p-kumarik dhe acid kafeik.
Për të prodhuar një ekstrakt rozmarine, përbërësit bioaktive izolohen nga gjethet në formë gjilpërash të bimës së rozmarinës (Salvia rosmarinus, Rosmarinus officinalis). Përdoret zakonisht si një ruajtës natyral dhe agjent aromatizues në industrinë ushqimore dhe kozmetike.
 

Ekstraktimi botanik me ultratinguj jep rendimente më të larta. Homogjenizuesi Hielscher UIP2000hdT, 2000 vat është mjaftueshëm i fuqishëm për të nxjerrë me lehtësi tufa nga 10 litra në 120 litra.

Nxjerrja me ultratinguj e lëndëve botanike - 30 litra / 8 gallon grumbull

Miniatura e videos

Kërkesë informacioni

Sonda tejzanor për nxjerrjen e përbërjeve bioaktive dhe vajrave esenciale nga bimët mesdhetare si rozmarina, rigoni dhe trumza.

Extractor tejzanor UP400St për nxjerrjen e përbërjeve bioaktive nga rozmarina.

 

Videoja tregon një proces nxjerrjeje duke përdorur sonikatorin Hielscher UP400St për nxjerrjen e rozmarinës së prerë dhe të tharë në një përzierje ujë/etanol në temperatura të ftohta. Hielscher UP400St është një procesor ultrasonik me performancë të lartë i krijuar për aplikime të ndryshme, duke përfshirë përgatitjen e mostrës dhe proceset e nxjerrjes.

Nxjerrja e rozmarinës duke përdorur një homogjenizues tejzanor UP400St

Miniatura e videos

 

Ekstrakti i rozmarinës përmban disa komponime bioaktive, duke përfshirë antioksidantë si acidi karnozik dhe acidi rosmarinik, të cilët janë treguar se kanë veti anti-inflamatore, antimikrobike dhe antikancerogjene. Këto veti e bëjnë ekstraktin e rozmarinës të dobishëm për ruajtjen e freskisë dhe cilësisë së produkteve ushqimore, si dhe sigurimin e përfitimeve të mundshme shëndetësore në suplementet dietike dhe mjetet juridike natyrale.
Në industrinë ushqimore, ekstrakti i rozmarinës shpesh i shtohet mishit të përpunuar, produkteve të pjekura dhe ushqimeve rostiçeri për të zgjatur jetëgjatësinë e tyre dhe për të parandaluar oksidimin. Përdoret gjithashtu si një agjent natyral aromatizues në salca, salcë dhe marinada.
Në industrinë kozmetike, ekstrakti i rozmarinës përdoret në produktet e kujdesit të lëkurës dhe flokëve për vetitë e tij antioksidante dhe anti-inflamatore, të cilat mund të ndihmojnë në mbrojtjen dhe ushqyerjen e lëkurës dhe flokëve. Përdoret gjithashtu si aromë dhe ngjyrues natyral në disa produkte kozmetike.

Përparësitë e Ekstraktimit Botanik me ultratinguj

 • Rendimentet më të larta
 • nxjerrje jo termike, e butë
 • kohë më të shkurtër përpunimi
 • shmang kimikatet toksike
 • konsumi i reduktuar i tretësve
 • përdorni tretësin e zgjedhur
 • Kursim energjie
 • mjedisit të favorshëm
Valët ultratinguj me intensitet të lartë gjenerojnë kavitacion akustik. Kavitacioni tejzanor prish muret qelizore dhe rrit transferimin e masës, duke nxitur kështu nxjerrjen e metabolitëve dytësorë nga materialet bimore.

Mekanizmi i prishjes së murit qelizor (a) thyerja e murit qelizor për shkak të kavitacionit. (b) difuzioni i tretësit në strukturën e qelizës.
(Grafiku i përshtatur nga Shirsath et al., 2012)

Si funksionon prodhimi i ekstraktit të rozmarinës duke përdorur një ultrasonikë të tipit sondë?

Prodhimi i ekstraktit të rozmarinës duke përdorur një ultrasonikator të tipit sondë zakonisht përfshin hapat e mëposhtëm:

 1. Përgatitja e Rozmarinës: Gjethet e rozmarinës pastrohen, thahen dhe bluhen në një pluhur të imët.
 2. Nxjerrja: Pluhuri i rozmarinës së bluar përzihet me një tretës si etanoli ose uji, dhe përzierja sonikohet duke përdorur një ultrasonikator të tipit sondë. Ultrasonikatori përdor valë zanore me frekuencë të lartë për të krijuar flluska të kavitacionit, të cilat ndihmojnë në zbërthimin e materialit bimor dhe lirimin e përbërjeve aktive.
 3. Filtration: Përzierja filtrohet për të hequr çdo material bimor të mbetur, duke lënë pas një ekstrakt të lëngshëm.
 4. Përqendrimi: Ekstrakti i lëngshëm përqendrohet duke përdorur një avullues rrotullues ose një metodë tjetër të përshtatshme, për të rritur përqendrimin e përbërjeve aktive.
 5. Tharja: Ekstrakti i koncentruar thahet duke përdorur një metodë të përshtatshme, siç është tharja me spërkatje ose tharja në ngrirje (liofilizimi) në mënyrë që të prodhohet një ekstrakt në formë pluhuri të thatë.
 6. Paketimi: Pluhuri i thatë më pas paketohet dhe ruhet në një vend të freskët dhe të thatë derisa të jetë gati për përdorim.

Përdorimi i një ultrasonikatori të tipit sondë në procesin e nxjerrjes lejon një nxjerrje më efikase dhe efektive të përbërësve aktivë nga gjethet e rozmarinës, duke rezultuar në një ekstrakt me cilësi më të lartë me një përqendrim më të madh të përbërjeve të dobishme. Për më tepër, kjo metodë mund të përdoret në një shkallë të gjerë, duke e bërë atë të përshtatshme për prodhim komercial. Ultrasonikët Hielscher lejojnë kontrollin e saktë të parametrave të procesit dhe shkallëzimin linear të procesit të nxjerrjes në çdo vëllim të dëshiruar.

Valët e ultrazërit të krijuara nga një ultrasonikator i tipit sondë përmirësojnë ndjeshëm izolimin e përbërjeve bioaktive nga barëra të tilla si rozmarina.

Ekstraktues tejzanor UIP1000hdT për nxjerrjen e rozmarinës në grup.

Homogjenizues tejzanor UP400St për nxjerrjen e trazuar të grupeve të lëndëve botanike.

Nxjerrja me ultratinguj e produkteve botanike - Batch 8 litra - Ultrasonicator UP400St

Miniatura e videos

Superioriteti i provuar shkencërisht i nxjerrjes së rozmarinës me ultratinguj

Në raportin e tyre kërkimor shkencor, Dhoubi et al. (2020) hetojnë ndikimin e metodave të ndryshme të nxjerrjes në përbërjen kimike dhe fuqinë antioksiduese të ekstrakteve Rosmarinus officinalis L.. Ata krahasojnë tre metoda të nxjerrjes: nxjerrjen e lëngut superkritik, nxjerrjen e asistuar me ultratinguj (UAE) duke përdorur Hielscher ultrasonicator UIP1000hdT dhe nxjerrjen me ndihmën e mikrovalës (MAE).

Pikat kryesore të studimit:

 • Autorët zbuluan se metoda e nxjerrjes ndikoi ndjeshëm në përbërjen kimike dhe fuqinë antioksiduese të ekstrakteve të rozmarinës. Kur krahasohet me të dyja teknikat e tjera të nxjerrjes së nxjerrjes së lëngut superkritik dhe mikrovalës, nxjerrja me ndihmën e ultrazërit dha rezultatet më të mira.
 • Ekstrakti tejzanor i rozmarinës me etanol ishte shumë i pasur me polifenole.
 • Me sonikacion, kapacitet më i lartë antioksidues u vu re në nxjerrjen në kohë të shkurtër (10 minuta).

Protokolli për nxjerrjen e rozmarinës me ultratinguj

Nxjerrja me ndihmën e ultrazërit u krye në një ultrasonikë të tipit sondë duke përdorur një sonotrode (UIP1000hd, Hielscher Ultrasonics, shih foton më poshtë). Një përzierje rozmarine pluhur dhe etanol absolut (1:3 w/v) u vendos në një reaktor me xhaketë të dyfishtë dhe u ekspozua ndaj ultrazërit në 750 W për 10 min. Temperatura e nxjerrjes është rregulluar në 25°C. Ekstrakti tejzanor u centrifugua në 4000 rpm për 10 min. Supernatanti u hoq dhe u përqendrua nën një vakum duke përdorur një avullues vakum rrotullues.

Konfigurimi i nxjerrjes tejzanor duke përdorur ultrasonikatorin e tipit sondë Hielscher UIP1000hdT për nxjerrjen në grup të lëndëve botanike.

Konfigurimi i nxjerrjes tejzanor duke përdorur Ultrasonikator i tipit sondë Hielscher UIP1000hdT për nxjerrjen në grup të lëndëve botanike.
(foto: © Petigny et al., 2013)

Në mënyrë të veçantë, ekstraktimi me ultratinguj prodhoi ekstrakte me përqendrime më të larta të përbërjeve totale fenolike, flavonoideve dhe karotenoideve, si dhe aktivitet më të lartë antioksidues, krahasuar me maceracionin. Për më tepër, nxjerrja me ultratinguj ishte metoda më efikase, duke prodhuar rendimente më të larta të ekstraktit në një kohë më të shkurtër.
Autorët arrijnë në përfundimin se zgjedhja e metodës së nxjerrjes është një faktor i rëndësishëm për t'u marrë parasysh kur prodhohen ekstrakte rozmarine për përdorim në industrinë ushqimore, kozmetike dhe farmaceutike. Nxjerrja me ultratinguj është një metodë ekstraktimi premtuese që mund të prodhojë ekstrakte më të fuqishme dhe efikase me rendimente më të larta.
Ekipi hulumtues arriti në përfundimin se “midis ekstrakteve të studiuara, rozmarina e ekstraktuar me ultratinguj shfaqi aktivitet më të lartë antioksidues sipas të dy analizave të aktivitetit antioksidues. Kjo lidhej me përmbajtjen më të lartë totale fenolike, dhe veçanërisht, me përmbajtjen e acidit karnozik dhe acidit rosmarinik. Për më tepër, i testuar në qelizat njerëzore fibroblaste të ekspozuara ndaj stresit oksidativ, ekstrakti ynë tejzanor kryente një aktivitet të fortë antioksidues në krahasim me acidin galik dhe N-acetil cisteinën. Prandaj, duke synuar zëvendësimin e antioksidantëve sintetikë, ekstrakti ynë i rozmarinës i përgatitur në mënyrë ultrasonike, një burim natyror antioksidantësh, mund të jetë me interes për disa aplikime industriale.”

Ekstraktimi tejzanor i rozmarinës (Rosmarinus officinalis) jep rendiment më të lartë të antioksidantëve.

Aktiviteti antioksidant i ekstrakteve të rozmarinës. Kolonat blu: në 60°C duke përdorur ujë të distiluar; Kolona portokalli: pas trajtimit me ultratinguj.
(studim dhe grafik: Suchkova et al., 2021)

Kërkesë informacioni

Ultrasonikë me performancë të lartë për nxjerrjen e rozmarinës dhe bimëve

Hielscher Ultrasonics prodhon dhe furnizon ultrasonikë me performancë të lartë në çdo fuqi dhe madhësi. Portofoli ynë i homogjenizuesve dhe ekstraktuesve tejzanor varion nga pajisjet portative të dorës deri te sistemet e prodhimit plotësisht industrial për përpunimin inline të vëllimeve të mëdha në shkallë komerciale.

Dizajn, Prodhim dhe Konsulencë – Cilësi e prodhuar në Gjermani

Ultrasonikët Hielscher janë të njohur për cilësinë e tyre më të lartë dhe standardet e dizajnit. Fortësia dhe funksionimi i lehtë lejojnë integrimin e qetë të ultrasonikëve tanë në objektet industriale. Kushtet e vështira dhe mjediset kërkuese trajtohen lehtësisht nga ultrasonikët Hielscher.

Hielscher Ultrasonics është një kompani e certifikuar ISO dhe i kushton theks të veçantë ultratingujve me performancë të lartë që paraqesin teknologjinë më të fundit dhe lehtësinë ndaj përdorimit. Sigurisht, ultrasonikët Hielscher janë në përputhje me CE dhe plotësojnë kërkesat e UL, CSA dhe RoHs.
Na kontaktoni tani! Stafi ynë teknik i trajnuar mirë dhe me përvojë të gjatë do të jetë i lumtur të diskutojë me ju procesin tuaj të nxjerrjes dhe t'ju rekomandojë ekstraktuesin më të përshtatshëm me ultratinguj!

Tabela më poshtë ju jep një tregues të kapacitetit të përafërt të përpunimit të ultrasonicators tonë:

Vëllimi i Serisë Shkalla e rrjedhjes Devices rekomanduara
1 deri 500mL 10 deri 200mL / min UP100H
10 deri në 2000 ml 20 deri 400mL / min UP200Ht, UP400St
0.1 deri në 20L 0.2 deri në 4L / min UIP2000hdT
10 deri në 100L 2 deri në 10L / min UIP4000hdT
15 deri në 150 litra 3 deri në 15 l/min UIP6000hdT
na 10 deri në 100L / min UIP16000
na më e madhe grup i UIP16000

Na kontaktoni! / Pyet Na!

Pyesni për më shumë informacion

Ju lutemi përdorni formularin më poshtë për të kërkuar informacione shtesë në lidhje me procesorët tejzanor, aplikacionet dhe çmimin. Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj me ju dhe t'ju ofrojmë një sistem tejzanor që plotëson kërkesat tuaja!

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.


Homogjenizuesit tejzanor me prerje të lartë përdoren në përpunim laboratorik, në tavolinë, pilot dhe në përpunim industrial.

Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë për përzierjen e aplikacioneve, shpërndarjen, emulsifikimin dhe nxjerrjen në shkallë laboratorike, pilot dhe industriale.Literatura / Referencat


Ultrasonikë me performancë të lartë! Gama e produkteve të Hielscher mbulon spektrin e plotë nga ultrasonikatori kompakt laboratorik mbi njësitë e sipërme të stolit deri te sistemet tejzanor të plotë industrial.

Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë nga laboratormadhësia industriale.


Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.