Polifenolet nga lëvozhga e mangos – Pse ka rëndësi metoda e nxjerrjes

Publikuar më: 2024-02-28

Në kërkimin e një jetese më të shëndetshme, shkencëtarët po eksplorojnë vazhdimisht burime të reja ekologjike dhe metoda efikase për të nxjerrë përbërës të dobishëm nga burimet natyrore. Mbetjet e ushqimit si nënproduktet e frutave si lëvozhgat e mangos janë të pasura me polifenole dhe përdoren si burim për të marrë komponime fenolike me cilësi të lartë. Një teknikë e tillë që fiton tërheqje vitet e fundit është nxjerrja me ultratinguj, një proces që aplikon valë zanore me frekuencë të lartë për të nxjerrë në mënyrë efikase komponimet bioaktive nga materialet bimore. Midis këtyre përbërjeve, polifenolet janë shfaqur si lojtarë yje për shkak të përfitimeve të shumta shëndetësore, duke përfshirë vetitë antioksiduese dhe anti-inflamatore. Bashkohuni me ne në një kërkim të thellë në nxjerrjen e polifenolit nga lëvozhgat e mangos dhe mësoni se si pajisjet e ndryshme të ultrazërit bëjnë një ndryshim të rëndësishëm për efikasitetin e nxjerrjes dhe rendimentin e polifenolit.

Çfarë janë polifenolet?

Lëvoret e mangos janë të pasura me përbërës që promovojnë shëndetin si polifenolet dhe karotenoidet. Sondat tejzanor janë shumë efikase për nxjerrjen e fitokimikateve të vlefshme nga nënproduktet e frutave si lëvozhga e mangos.Polifenolet janë një grup i larmishëm përbërjesh natyrale që gjenden në fruta, perime, çaj, kafe, verë dhe ushqime të tjera me bazë bimore. Ato njihen për vetitë e tyre antioksiduese, të cilat ndihmojnë në luftimin e stresit oksidativ në trup, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve kronike si sëmundjet kardiovaskulare, kanceri dhe çrregullimet neurodegjenerative. Për më tepër, polifenolet shfaqin efekte anti-inflamatore, anti-mikrobike dhe anti-kancerogjene, duke i bërë ato komponentë të vlefshëm të një diete të shëndetshme. Komponimet fenolike nga nënproduktet ushqimore me bazë bimore janë një burim me kosto të ulët që mund të përdoret si aditivë ushqimorë ose suplemente që kontribuojnë në një dietë më të shëndetshme.
Lëvoret e mangos janë një burim i madh i komponimeve fenolike (14,85-127,6 mg/gDW). Përveç kësaj, ato ofrojnë sasi të larta të fibrave (36–78 g/100 g DW); vitamina (C dhe E); dhe karotenoidet (0,1–51 mg/gDW).

Studimi shkencor i Aznar-Ramos dhe kolegëve jep njohuri bindëse mbi botën magjepsëse të nxjerrjes së komponimeve fenolike nga nënproduktet e lëvozhgës së mangos dhe rëndësinë e pajisjeve të duhura të nxjerrjes. Rezultatet në studim hedhin dritë mbi performancën superiore të sonikimit të tipit sonda në nxjerrjen e komponimeve fenolike në krahasim me banjot tradicionale me ultratinguj.

Rezultate bindëse: Një përrallë e efikasitetit dhe saktësisë

Ndërsa të dhënat u shpalosën, u bë e qartë se sonikacioni i tipit sondë mbante çelësin për të zhbllokuar bujarinë e natyrës me efikasitet dhe saktësi të pakrahasueshme. Vlerat e marra për përmbajtjen totale të fenolit (TPC) treguan një ndryshim të dukshëm midis dy metodave të nxjerrjes. Ndërsa banja me ultratinguj jepte vlera TPC që varionin midis 1.6 dhe 8.7 mg GAE/g dw, ekstraktimi sonotrode mburrej me vlera më të larta që varionin nga 3.9 në 9.4 mg GAE/g dw. Këto rezultate nënvizuan fuqinë e sonikatorëve të tipit sondë në maksimizimin e nxjerrjes së përbërjes fenolike nga nënproduktet e lëvozhgës së mangos.

Por avantazhet e sonikimit të llojit të sondës nuk u ndalën këtu. Duke u thelluar në analizë, studiuesit zbuluan një prirje magjepsëse – sonikimi i tipit sondë nxori një larmi më të madhe përbërjesh në krahasim me banjën tejzanor. Me një total prej 22 përbërjesh të përcaktuara në sasi në ekstraktet sonotrode kundrejt 15 në mostrat e banjës tejzanor, epërsia e sonikimit të llojit të sondës u nënvizua më tej.

Sonda tejzanor (sonotrode) UP400St siç përdoret në studimin e nxjerrjes së lëvozhgës së mangos nga Aznar-Ramos et al. 2022

Sonda tejzanor (sonotrode) UP400St siç përdoret në studimin e nxjerrjes së lëvozhgës së mangos nga Aznar-Ramos et al. 2022

Zhbllokimi i komponimeve fenolike nga mbetjet e frutave: Një triumf i sonikimit të tipit sonda

Midis komponimeve të shumta të zbuluara, flavonoidet u shfaqën si yjet e shfaqjes. Ekstrakti i sonikacionit të tipit të sondës raportoi sasitë më të larta të flavonoideve, duke treguar aftësinë e tij të pashembullt për të zhbllokuar farmakopeinë e natyrës në të gjithë lavdinë e saj. Në veçanti, një përmbajtje më e lartë e metilgalatit u zbulua në ekstraktet sonotrode - më shumë se tetë herë më e lartë se në ekstraktet e ultrazërit të banjës - ndërsa shuma e izomerëve të galloilglukozës dhe metilgalatit ishte dukshëm më e lartë në mostrat sonotrode.

Shkallëzimi në prodhimin komercial: Nga laboratori në industri

Është e rëndësishme të theksohet se avantazhet e sonikimit të llojit të sondës shtrihen përtej mureve të laboratorit. Me shkallëzueshmërinë e tij si në nivel pilot ashtu edhe në atë industrial, sonikacioni i tipit të sondës hap dyert për një botë me mundësi. Nga eksperimentet në shkallë të vogël te prodhimi në shkallë të gjerë, efikasiteti dhe besueshmëria e sonikatorëve të tipit sonda hap rrugën për inovacione transformuese në industrinë e nxjerrjes.

Në fushën e shkencës së nxjerrjes, ku çdo pikë ka rëndësi, sonikatorët e tipit sondë qëndrojnë si fenerë efikasiteti dhe saktësie. Nëpërmjet performancës së tyre të jashtëzakonshme në nxjerrjen e komponimeve fenolike nga nënproduktet e lëvozhgës së mangos, këto mrekulli zanore kanë riformuar të kuptuarit tonë për metodologjitë e nxjerrjes. Ndërsa shikojmë nga e ardhmja, revolucioni zanor i ndezur nga sonikacioni i tipit sondë premton të zhbllokojë horizonte të reja zbulimi shkencor, një valë zanore në të njëjtën kohë.

Metodat Tradicionale të Nxjerrjes kundrejt Nxjerrjes me Tejzanor

Tradicionalisht, polifenolet janë nxjerrë duke përdorur metoda të tilla si macerimi, nxjerrja e Soxhletit dhe distilimi me avull. Ndërsa janë efektive, këto teknika shpesh kërkojnë kohë të gjata nxjerrjeje, temperatura të larta dhe përdorimin e tretësve organikë, të cilët mund të degradojnë përbërës të ndjeshëm dhe të rrezikojnë cilësinë e ekstraktit.

Hyni në nxjerrjen me ultratinguj - një alternativë jo termike, miqësore me mjedisin dhe shumë efikase. Kjo metodë shfrytëzon fuqinë e valëve tejzanor, zakonisht në rangun nga 20 kHz deri në 100 kHz, për të prishur muret qelizore dhe për të çliruar komponimet bioaktive nga matricat e bimëve. Procesi përfshin zhytjen e materialit bimor në një tretës (zakonisht ujë ose një përzierje ujë-etanol) dhe nënshtrimin e tij ndaj valëve ultrasonike, të cilat krijojnë flluska të kavitacionit. Këto flluska shpërthejnë pranë qelizave bimore, duke gjeneruar forca të forta prerëse dhe mikrojet që lehtësojnë procesin e nxjerrjes. Si rezultat, nxjerrja me ultratinguj ofron disa përparësi ndaj metodave tradicionale, duke përfshirë kohë më të shkurtra të nxjerrjes, konsum më të ulët të tretësit dhe rendiment më të lartë të nxjerrjes.

Përfitimet e nxjerrjes së polifenolit me ultratinguj:

Përdorimi i nxjerrjes tejzanor për izolimin e polifenolit ofron përfitime të shumta:

  1. Efikasiteti i zgjeruar i nxjerrjes: Valët tejzanor depërtojnë në indet e bimëve në mënyrë më efektive sesa metodat mekanike, duke çuar në efikasitet më të lartë të nxjerrjes dhe rendiment më të madh të polifenoleve.
  2. Koha e reduktuar e përpunimit: Krahasuar me teknikat tradicionale, nxjerrja me ultratinguj redukton ndjeshëm kohën e nxjerrjes, duke lejuar prodhim më të shpejtë dhe rritje të xhiros.
  3. Ruajtja e bioaktivitetit: Natyra e butë e ekstraktimit me ultratinguj minimizon degradimin termik dhe oksidimin e polifenoleve, duke ruajtur vetitë e tyre bioaktive dhe duke rritur cilësinë e ekstraktit.
  4. Miqësore ndaj mjedisit: Ndryshe nga metodat intensive me tretës, nxjerrja me ultratinguj kërkon përdorim minimal të tretësve dhe eliminon nevojën për tretës organikë toksikë, duke e bërë atë të qëndrueshme për mjedisin dhe ekonomikisht të zbatueshëm.

Aplikimet e nxjerrjes së polifenolit me ultratinguj:

Shkathtësia e nxjerrjes tejzanor ka çuar në miratimin e saj të gjerë në industri të ndryshme, duke përfshirë farmaceutikë, produkte ushqimore, ushqim dhe pije, kozmetikë dhe mjekësi bimore. Disa aplikacione të zakonshme përfshijnë:

  • Prodhimi i ekstrakteve të pasura me polifenol për suplemente dietike dhe ushqime funksionale
  • Zhvillimi i antioksidantëve natyralë për përdorim në ruajtjen e ushqimit dhe kozmetikës
  • Nxjerrja e komponimeve bioaktive nga bimët medicinale për formulime farmaceutike
  • Optimizimi i proceseve të nxjerrjes për nënklasa specifike të polifenolit, të tilla si flavonoidet, acidet fenolike dhe taninet

 
Referencat:

 

 

Ekstraktues tejzanor i tipit sondë industriale për përpunimin inline të nënprodukteve të frutave me qëllim izolimin e komponimeve bioaktive si polifenolet.

Sonicator MSR-4 me sonda ultrasonike 4x 4kW (fuqi totale 16kW ultratinguj) për nxjerrjen industriale të përbërjeve bioaktive nga lëvozhga e mangos.

Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.