Nxjerrja e beta-glukaneve nga kërpudhat duke përdorur ultratinguj

Nxjerrja e beta-glukaneve nga kërpudhat për qëllime testimi laboratorike ose prodhimi përfshin një kombinim të prerjes, bluarjes ose shtypjes së kërpudhave, nxjerrjes me ndihmën e ultrazërit dhe precipitimit të beta-glukaneve. Këtu është një përshkrim i thjeshtuar i procesit të nxjerrjes së beta-glukanit, së bashku me vëllimet dhe peshat e shembujve për një eksperiment në shkallë laboratorike. Ju lutemi vini re se kushtet dhe matjet specifike mund të ndryshojnë në varësi të llojit të kërpudhave dhe pastërtisë së kërkuar të beta-glukanit.

Materialet dhe Pajisjet

 • Kërpudha (p.sh., 100 g kërpudha të prera ose të prera në feta)
 • Ujë i ftohtë i distiluar (p.sh., 500 ml)
 • Blender ose mulli
 • Gota ose balona qelqi
 • Letër filtri ose një konfigurim filtrimi me vakum
 • Centrifuga (opsionale)
 • Alkooli (p.sh. etanol) për reshje
 • Frigorifer
 • Furra e tharjes
Ekstraktimi i beta-glukanit nga kërpudhat e manit të luanit

Protokolli i Ekstraktimit të Beta-Glukanit

 1. Grini ose shtypni kërpudhat (p.sh. Chaga ose Lion’ kërpudha mane) në një grimca të trashë përafërsisht. 1 deri në 3 milimetra. Për shembull, përdorni 100 g grimca të thata të kërpudhave.
 2. Më pas shtoni grimcat e kërpudhave në një gotë ose balonë qelqi.
 3. Më pas, shtoni 500 ml ujë të distiluar në gotën që përmban grimcat e kërpudhave që do të nxirren. Raporti ujë-kërpudha mund të ndryshojë në varësi të llojit specifik të kërpudhave dhe madhësisë së grimcave.
 4. Pasi të keni trazuar llumin, sonikoni përzierjen duke përdorur një homogjenizues laboratorik tejzanor (p.sh., UP400St me sonotrode 22 mm në amplitudë 100% ose UP200Ht me sonotrode 14 mm në amplitudë 100%) dhe mbani një temperaturë nën 90°C. Temperaturat më të ulëta ndihmojnë në ruajtjen e komponimeve të ndjeshme ndaj nxehtësisë, të tilla si beta-glukanet gjatë ekstraktimit. Sonicate për përafërsisht. 5 deri në 10 minuta kur përdorni UP400St dhe për 10 deri në minuta kur përdorni UP200Ht, përkatësisht. Ju lutemi vini re se temperatura dhe koha e nxjerrjes mund të ndryshojnë në varësi të fuqisë tejzanor të përdorur. Natyrisht, vëllimet më të mëdha do të kërkojnë kohë më të gjata të sonikimit.
 5. Filtroni përzierjen e sonikuar përmes letrës filtri ose përdorni një konfigurim filtrimi me vakum për të ndarë lëngun (që përmban beta-glukanet e nxjerra) nga mbetjet e ngurta të kërpudhave.
 6. Më pas precipitoni beta-glukanet nga lëngu duke shtuar alkool (p.sh. etanol). Në mënyrë tipike, ju mund të përdorni 2-3 vëllime alkooli për reshje.
 7. Pas kësaj, ruajeni përzierjen në frigorifer për disa orë për të lejuar që beta-glukanet të precipitojnë.
 8. Pas precipitimit, mund ta dekantoni lëngun me kujdes dhe të grumbulloni precipitatin beta-glukan.
 9. Në fund thajini beta-glukanet në furrë në temperaturë të ulët (p.sh. 40-50°C) derisa të hiqet i gjithë alkooli dhe të përftoni një pluhur të thatë.
This video demonstrates the highly efficient extraction of lion's mane mushrooms using the Hielscher UP200Ht ultrasonic homogenizer.

Lion's Mane Mushroom Extraction using an Ultrasonic Homogenizer UP200Ht

Miniatura e videos

Kërpudhat shfaqin ndryshime në karakteristikat e tyre. Prandaj, procesi i nxjerrjes së beta-glukanit mund të ndryshojë bazuar në faktorë të tillë si speciet specifike të kërpudhave, gjendja e kërpudhave (të thata ose të freskëta), madhësia e grimcave dhe temperatura e nxjerrjes. Për të optimizuar procedurën tuaj të nxjerrjes, merrni parasysh eksperimentimin me parametra të ndryshëm, duke përfshirë ndryshimin e raporteve të ngurtë ndaj lëngut, rregullimin e temperaturave, eksplorimin e tretësve të ndryshëm dhe testimin e kohëzgjatjeve të ndryshme të sonikacionit dhe cilësimeve të amplitudës.

Kërkesë informacioni

Ekstraktimi enzimatik i beta-glukanit i asistuar me ultratinguj

Ekstraktimi enzimatik me ndihmën tejzanor është një metodë e përdorur për nxjerrjen e beta-glukaneve nga kërpudhat duke përdorur një kombinim enzimash dhe valësh tejzanor. Ky proces rrit efikasitetin e nxjerrjes duke thyer muret qelizore të kërpudhave dhe duke lehtësuar lirimin e beta-glukaneve.

Rritja e shkallës së nxjerrjes së beta-glukanit nga kërpudhat

Pasi të keni krijuar një protokoll të nxjerrjes së beta-glukanit që plotëson kërkesat tuaja, rritja e procesit të nxjerrjes mund të jetë një përpjekje e drejtpërdrejtë.

Rritja e shkallës së nxjerrjes së grupit

Nëse planifikoni të rriteni duke përdorur një metodë të nxjerrjes së grupit, ju rekomandojmë të rritni volumin e serisë duke mbajtur konstante raportet e ngurtë ndaj lëngut dhe të gjithë parametrat e tjerë. Nëse vazhdoni të përdorni të njëjtin homogjenizues tejzanor, sigurohuni që të rrisni proporcionalisht kohën e sonikimit. Për tufa që tejkalojnë 1 litër, mund të merrni parasysh përfshirjen e një përzierësi të ngadaltë për të ruajtur pezullimin e grimcave dhe për të përmirësuar uniformitetin e nxjerrjes. Imazhi më poshtë tregon një konfigurim të nxjerrjes së grumbullit prej 8 litrash duke përdorur një homogjenizues tejzanor UP400St në kombinim me një përzierës laboratori.

Konfigurimi i nxjerrjes së kërpudhave me homogjenizuesin tejzanor UP400sT (400W, 24kHz)

Konfigurimi i nxjerrjes së kërpudhave në grup 8L me Sonicator UP400St

Filtrimi me vakum i ekstraktit të beta-glukanit pas sonikimit duke përdorur një sonikator UP200Ht

Filtrimi me vakum i ekstraktit beta-glukan pas sonikimit

Nxjerrja në linjë e kërpudhave

Për ata që janë të interesuar në nxjerrjen e vazhdueshme të sasive më të mëdha të beta-glukaneve nga kërpudhat, Hielscher Ultrasonics ofron reaktorë të qelizave rrjedhëse të krijuar për nxjerrjen e materialit botanik. Nëse kjo vlen për ju, ju inkurajojmë të na kontaktoni drejtpërdrejt për më shumë informacion. Ekipi ynë teknik do të jetë i lumtur të ndihmojë në përcaktimin e konfigurimit më të përshtatshëm për nevojat tuaja specifike. Megjithatë, kryerja e eksperimentit në shkallë laboratorike të përmendur më parë me speciet tuaja specifike të kërpudhave mund të jetë e paçmueshme për të kuptuar kërkesat e sakta të procesit. Imazhi më poshtë tregon një reaktor me qeliza me rrjedhje të madhe me një homogjenizues tejzanor UIP4000hdT për nxjerrjen e beta-glukaneve me afërsisht 50 deri në 200 litra llucë tretës kërpudhash në orë.

Reaktor me qeliza rrjedhëse me një homogjenizues tejzanor UIP4000hdT për nxjerrjen e beta-glukanit me 50 deri në 200 litra pluhur tretës kërpudhash në orë

Homogjenizues tejzanor UIP4000hdT për 50 deri në 200 l llum tretës kërpudhash në orë

Përqendrimi empirik i beta-glukanit të specieve të kërpudhave

Më poshtë, do të gjeni një listë të përqendrimit empirik të beta-glukanit që është nxjerrë nga lloje të ndryshme kërpudhash.

Llojet e kërpudhavePërmbajtja e beta glukanit (% peshë)
Termitomyces fuliginosus R. Heim1%
Boletus kolos R. Heim3%
Russula densifolia Secr. ish Gillet25%
Russula cyanoxantha (Schaeff.) Fr.29%
Russula alboareolata Hongo42%
Russula emetica (Schaeff.) Pers.10%
Russula delica Fr.38%
Pycnoporus cinnabarinus (Jacq.) P. Karst.35%
Amanita hemibapha (Berk. & Broome) Sacc.5%
Amanita princeps Corner & Bas9%
Amanita caesarea (Scop.) Pers.4%
Heimiella retispora (Pat. & CF Baker) Boedijn19%
Cortinarius claricolor var. turmalis (fr.) Katër13%
Termitomyces tylerianus Otieno12%
Termitomyces microcarpus (Berk. & Broome) R. Heim8%
Termitomyces eurhizus (Berk.) R. Heim7%
Polyporellus varius (Pers.) P. Karst.2%
Pycnoporus coccineus (Fr.) Bondartsev & Këngëtarja45%
Lentinus squarrosulus Mont.2%
Daedaleopsis confragosa (Bolton) J. Schröt3%
Pycnoporus sanguineus (L.) Fr.35%
Amanita hemibapha (Berk. & Broome) Sacc.5%
Amanita virgineoides Bas1%
Agaricus silvaticus Schaeff.3%
Chlorophyllum molybdites (G. Mey.) Massee3%
Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst.33%
Amauroderma rugosum (Blume & T. Nees) Torrend4%
Suillus bovinus var. bovinus (pers.) Kuntze1%
Clitocybe suaveolens (Schumach.) P. Kumm. S9%
Cleroderma verrucosum (Bull.) Pers.9%
Heimiella retispora (Pat. & CF Baker)19%
Lentinula edodes (Berk.) Pegler34%
Pycnoporus cinnabarinus (Jacq.) P. Karst.35%

Përqendrimi i beta-glukanit të specieve të kërpudhave të egra, Burimi: Boonyanuphap, Jaruntorn & Hansawasdi, Chanida. (2010). Shpërndarja hapësinore e beta glukanit që përmban komunitete të kërpudhave të egra në pyjet e thata subtropikale, Tajlandë. Diversiteti i kërpudhave. 46. 29-42. 10.1007/s13225-010-0067-8.

Pyesni për më shumë informacion

Ju lutemi përdorni formularin e mëposhtëm, nëse dëshironi të kërkoni informacione shtesë rreth homogjenizimit tejzanor. Ne do të jemi të lumtur t'ju ofrojmë një sistem tejzanor që plotëson kërkesat tuaja.

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.
Kuantifikimi i përqendrimit të ekstraktit të beta-glukanit të kërpudhave

Përqendrimi i beta-glukanit pas ekstraktimit mund të matet duke përdorur metoda të ndryshme, në varësi të llojit të beta-glukanit dhe kërkesave specifike të analizës. Metodat e zakonshme për përcaktimin sasior të përqendrimit të beta-glukanit janë renditur më poshtë. Sigurisht, zgjedhja e metodës varet nga faktorë të tillë si saktësia e kërkuar dhe pajisjet e disponueshme.

 1. Metoda gravimetrike

  • Parimi: Kjo metodë bazohet në precipitimin e beta-glukaneve me etanol, i ndjekur nga tharja dhe peshimi i precipitatit.
  • Procedura: Mostra tretet në ujë, trajtohet me etanol për të precipituar beta-glukanet dhe më pas precipitati mblidhet, thahet dhe peshohet.
  • Përparësitë: E thjeshtë dhe e përdorur gjerësisht.
  • Kufizimet: Më pak të sakta në krahasim me metodat e tjera.
 2. Metodat kolorimetrike

  • Parimi: Këto metoda përfshijnë reaksione ngjyrash me reagentë specifikë që prodhojnë një ndryshim ngjyre në proporcion me përqendrimin e beta-glukanit.
  • shembuj:

   • Metoda fenol-acid sulfurik: Kjo metodë përfshin trajtimin e kampionit me acid sulfurik të koncentruar dhe fenol, i cili e kthen tretësirën në portokalli. Intensiteti i ngjyrës është proporcional me përqendrimin e beta-glukanit.
   • Metoda Anthrone: Reagenti Anthrone reagon me beta-glukanet për të prodhuar një ngjyrë blu-jeshile dhe matet intensiteti i ngjyrës.
  • Përparësitë: E ndjeshme dhe e përshtatshme për analiza me performancë të lartë.
  • Kufizimet: Ndërhyrja nga komponimet e tjera dhe nevoja për reagentë specifikë.
 3. Analizat enzimatike

  • Parimi: Analizat enzimatike përdorin enzima të tilla si β-glukanaza për të zbërthyer beta-glukanet në sheqerna më të thjeshta, dhe sheqernat e liruara maten.
  • Avantazhet: Shumë specifik dhe i saktë.
  • Kufizimet: Kërkon pajisje dhe reagentë të specializuar.
 4. Kromatografia e lëngshme me performancë të lartë (HPLC)

  • Parimi: HPLC ndan dhe vlerëson përbërjet bazuar në ndërveprimet e tyre me një kolonë kromatografike.
  • Procedura: Beta-glukanet hidrolizohen në monosakaride, dhe sheqernat që rezultojnë ndahen dhe kuantifikohen me HPLC.
  • Avantazhet: Shumë i saktë dhe i përshtatshëm për mostra komplekse.
  • Kufizimet: Kërkon pajisje dhe ekspertizë të specializuar.
 5. Imunoterapia specifike

  • Parimi: Analizat imunologjike përdorin antitrupa specifikë për beta-glukanet për të përcaktuar sasinë e përqendrimit të tyre.
  • shembuj:

   • ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay): Në këtë metodë, një antitrup i lidhur me enzimë prodhon një ndryshim ngjyre kur lidhet me beta-glukanet.
   • Analizat e rrjedhës anësore: Këto janë teste të shpejta që ofrojnë një rezultat të dukshëm në një shirit provë.
  • Përparësitë: Specifikimi dhe ndjeshmëri e lartë.
  • Kufizimet: Kërkon antitrupa specifikë dhe mund të jetë më i kushtueshëm.

Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.