Skuqja e ushqimit e përmirësuar në mënyrë tejzanore

Ushqimet e skuqura si patate të skuqura, patate të skuqura dhe ushqime të tjera të skuqura mund të përfitojnë nga sonikimi para ose gjatë skuqjes. Mësoni se si ultrasonikët çojnë në ushqime të skuqura më të shëndetshme pasi përmbajnë më pak vaj dhe më pak akrilamide. Në të njëjtën kohë, koha e skuqjes shkurtohet dhe mprehtësia dhe ngjyra përmirësohen.

Skuqje me ndihmën e ultrazërit për patate të skuqura më të shëndetshme, më të mira dhe patatina

Skuqja me ultratinguj prodhon patate të skuqura më të shëndetshme, më të shijshme dhe patatina. Skuqja me ndihmën e ultrazërit rezulton në thithjen më të vogël të vajit, zvogëlimin e formimit të akrilamidit dhe përmirësimin e mprehtësisë dhe ngjyrës më të lehtë. Skuqja e patate të skuqura dhe patatet e skuqura me ndihmën tejzanor ofron disa përfitime, të përqendruara kryesisht rreth cilësisë së përmirësuar, vlerave të optimizuara ushqyese dhe efikasitetit të përpunimit. Një avantazh i rëndësishëm është zvogëlimi i kohës së marrjes së vajit dhe skuqjes duke ruajtur apo edhe përmirësuar cilësinë e produktit. Kështu, skuqja me ultratinguj prodhon pamje të jashtme më të freskëta dhe të brendshme më të buta në patate të skuqura, duke rezultuar në një strukturë më të dëshirueshme.

Përparësitë e skuqjes me ultratinguj
 

 • Më pak përthithje vaji
 • Formimi i reduktuar i akrilamidit
 • Koha më e shkurtër e skuqjes
 • Threshtësia e përmirësuar
 • Ngjyrë më e lehtë

Kërkesë informacioni

Sonda e ultrazërit me fuqi të lartë për aplikime industriale: Hielscher Cascatrode™️

Sonda tejzanor e tipit Cascatrode është e përshtatshme për t'u integruar në fërgesë të thellë industriale.

Kavitacioni me ultratinguj përmirëson skuqjen

Trajtimi me ultratinguj ndikon në transferimin e nxehtësisë, formimin e flluskave dhe reduktimin e lagështirës (heqjen e ujit) gjatë skuqjes.
Mekanizmi prapa rezultateve të tiganisjes të optimizuara me ultratinguj në patate të skuqura dhe patate të skuqura qëndron në fenomenin e kavitacionit akustik të krijuar nga valët ultratinguj. Kur valët e ultrazërit kalojnë përmes vajit të skuqjes, ato krijojnë flluska të vogla vakumi të njohura si kavitacion. Këto flluska shemben me dhunë pranë sipërfaqes së ushqimit, duke shkaktuar nxehtësi dhe presion të lokalizuar intensiv. Ky veprim ndihmon në transferimin e shpejtë të nxehtësisë në ushqim, duke nxitur gatimin uniform dhe duke reduktuar kohën e skuqjes.

Për më tepër, valët tejzanor mund të përmirësojnë proceset e transferimit të masës, të tilla si depërtimi i vajit dhe heqja e lagështirës, duke çuar në përmirësimin e cilësisë së produktit. Në prodhimin e patate të skuqura dhe patatet e skuqura, lëvizja e shpejtë e flluskave të kavitacionit krijon rryma mikro-konvekcioni brenda mediumit të skuqjes. Kjo ndihmon në heqjen e shpejtë të lagështirës dhe promovon një shpërndarje të barabartë të nxehtësisë dhe vajit të skuqjes rreth ushqimit.

Kavitacioni tejzanor gjithashtu shkakton një përçarje të strukturës sipërfaqësore të patates, duke krijuar mikro-kanale dhe pore. Pasi kjo do të thotë një rritje e sipërfaqes, e cila rezulton në rezultate më të mira të skuqjes dhe në këtë mënyrë një mprehtësi të shtuar të produktit përfundimtar. Ndërprerja e matricave të qelizave lehtëson depërtimin më të mirë të vajit, duke rezultuar në marrje të reduktuar të vajit nga ushqimi, gjë që është e dobishme për konsumatorët e ndërgjegjshëm për shëndetin.

Për shkak të një shkalle më të lartë të difuzionit dhe heqjes së ujit të induktuar në mënyrë ultrasonike, përmbajtja përfundimtare e lagështisë mund të arrihet më shpejt.
Sonication promovon formimin e flluskave, që do të thotë se sonikimi gjatë skuqjes rezulton në vëllime më të larta të flluskave deri në fund të skuqjes. Numri i flluskave, madhësia e flluskave dhe heqja e lidhur e ujit gjatë tiganisjes ndikojnë pozitivisht në një proces skuqjeje me ndihmën e ultrazërit. Largimi i ujit nga patatet intensifikohet nga rritja e difuzionit si dhe rritja e transferimit të nxehtësisë dhe masës.

Homogjenizues industrial tejzanor me reaktor me qeliza rrjedhëse për trajtimin paraprak me ultratinguj të shiritave të patates përpara skuqjes. Sonication heq niseshtenë duke prodhuar patate të skuqura dhe patate të skuqura më të freskëta.

MultiSonoReactor përdoret për trajtimin me ultratinguj të shiritave të patateve përpara skuqjes.

Skuqja me ultratinguj rezulton në reduktim të vajit

Adsorbimi më i vogël i vajit gjatë skuqjes rezulton në patate të skuqura dhe patatina më të shëndetshme.
 
Si e zvogëlon ekografia thithjen e vajit gjatë skuqjes së patateve?
Procesi i skuqjes së patateve të skuqura dhe patate të skuqura mund të përmirësohet ndjeshëm duke përdorur sonication. Valët e ultrazërit heqin niseshtenë, zvogëlojnë thithjen e vajit dhe minimizojnë formimin e akrilamidit dhe 5-hidroksmetilfurfural. Për më tepër, koha e zbardhjes dhe e skuqjes mund të reduktohet. Ndërsa fetat e patates janë zhytur në vaj të nxehtë, rreth tyre formohen flluska të vogla për shkak të zgjerimit të shpejtë të ujit brenda qelizave të patates. Këto flluska përfundimisht shpërthejnë, duke formuar pore të vogla në strukturën e patates. Kur valët ultrasonike futen në vajin e tiganisjes, ato krijojnë flluska mikroskopike të kavitacionit. Këto flluska shemben me forcë të pamasë pranë sipërfaqes së patates, duke shkaktuar të ashtuquajturin mikrojet.
Këto mikro-jeta të gjeneruara në mënyrë ultrasonike heqin niseshtenë e tepërt në mënyrë që të përthithet më pak vaj. Për më tepër, trazimi intensiv i shkaktuar nga valët tejzanor gjithashtu promovon kontakt më të mirë midis sipërfaqes së patates dhe vajit të nxehtë, duke intensifikuar transferimin e nxehtësisë. Kjo do të thotë që patatet skuqen më shpejt, duke kaluar më pak kohë në vaj dhe në këtë mënyrë reduktojnë marrjen e përgjithshme të vajit.

Skuqja me ultratinguj rezulton në reduktim të akrilamidit

Ultrasonicator UIP2000hdT është një homogjenizues i lëvizshëm i sipërm për skuqjen e përmirësuar të patate të skuqura dhe patatet e skuqura. Ushqimet e skuqura me ultratinguj përmbajnë më pak vaj dhe më pak akrilamide, duke ofruar një mprehtësi më të mirë dhe ngjyrë më të lehtë.Akrilamide është një përbërës që klasifikohet si kancerogjen i mundshëm. Prandaj nivelet e akrilamidit në ushqime janë të rregulluara dhe duhet të reduktohen. Akrilamidi ndodh kur ushqimi përpunohet në temperatura mbi 120°C dhe molekulat e akrilamidit formohen nëpërmjet të ashtuquajturit reaksioni Maillard, ku transformohen aminoacidi asparagina dhe sheqernat reduktuese. Patatet e skuqura si patate të skuqura dhe patatinat janë një nga burimet kryesore të akrilamidit. Për të prodhuar ushqim më të shëndetshëm, ultrazëri me frekuencë të ulët dhe me intensitet të lartë (në rangun prej përafërsisht 20-26 kHz) është një paratrajtim i dobishëm për tiganisje në ujë për disa minuta, në mënyrë që të reduktohet përmbajtja e akrilamidit në patatet e skuqura.
Sonication rezulton në një nxjerrje dhe në këtë mënyrë heqjen e sheqernave reduktuese dhe asparaginës nga qelizat e patates. Sheqernat reduktuese të nxjerra me ultratinguj dhe asparagina lahen nga patatja në ujin përreth. Meqenëse sheqernat reduktuese dhe asparagina janë pararendësit për reaksionin Maillard dhe për formimin e akrilamidit, një para-trajtim tejzanor para skuqjes redukton në mënyrë efikase formimin e akrilamidit dhe 5-hidroksimetilfurfural.
Për rrjedhojë, trajtimi paraprak me ultratinguj zvogëlon përmbajtjen e sheqernave reduktuese, gjë që rezultoi në formimin e më pak akrilamide dhe 5-hidroksimetilfurfural.

Fuqizim i kavitacionit tejzanor në Hielscher Cascatrode

Fuqizim i kavitacionit tejzanor në Hielscher Cascatrode

Bruno etj. (2024) arriti një formim të reduktuar të akrilamidit deri në 67.1% me një trajtim të shkurtër me ultratinguj prej 2 minutash duke përdorur sonikatorin Hielscher UIP2000hdT i ndjekur nga larja me ujë të nxehtë.

Antunes-Rohling et al. (2018) tregoi një rritje të nxjerrjes së sheqerit dhe për këtë arsye 44% uli nivelet e akrilamidit duke sonikuar shkopinjtë e patates për 30 minuta në një banjë me ujë përpara se të skuqen (171◦C, 10 min).

Larja dhe zbardhja me niseshte tejzanor

Patatet e pasura me niseshte kthehen në patate të skuqura të buta dhe të thërrmuara gjatë skuqjes ose pjekjes. Prandaj nga sipërfaqja e patateve hiqen niseshteja duke i larë ato. Ultratingulli përmirëson heqjen e niseshtesë jo vetëm nga sipërfaqja, por edhe nga shtresat më të thella të patates. Sonicizimi krijon pore në mënyrë që erozioni sipërfaqësor i kokrrizave të niseshtës të kombinohet me nxjerrjen e niseshtës nga brendësia e patates.
Në këtë mënyrë, një larje niseshteje e asistuar me ultratinguj rezulton në një kontroll të përmirësuar mbi procesin e skuqjes, duke rezultuar në patate të skuqura të skuqura në mënyrë të barabartë. Kjo heqje e niseshtës e përmirësuar në mënyrë ultrasonike rezulton në patate të skuqura më të freskëta dhe më të arta.

Efektet tejzanor në reagimin Maillard

Reagimi Maillard, i cili ndodh midis sheqernave reduktuese dhe burimeve të proteinave, si dhe marrjes së vajit gjatë skuqjes, ndikon në ngjyrën përfundimtare të produkteve të skuqura.
Ngjyra e përmirësuar në produktet e djegura: Për patatet e skuqura të trajtuara me dehidrim osmotik me ndihmën e ultrazërit (UAOD), vlerat e a* ishin dukshëm më të ulëta (p ≤ 0,05) sesa ato të mostrave të skuqura të patrajtuara. Duke respektuar vlerat ΔE* dhe a*, UAOD dha ngjyrë më të mirë kur aplikohej përpara skuqjes. Para-trajtimi me ultratinguj i ushqimit para skuqjes redukton aktivitetin e enzimës dhe arrin ndryshime pozitive të ngjyrave gjatë skuqjes.

Dehidratim osmotik me ultratinguj

Një dehidratim osmotik i ndihmuar me ultratinguj (UAOD) ka avantazhin e përmirësimit të ngjyrës së patateve të skuqura. Përveç kësaj, ai shkurtoi kohën e para-trajtimit të Dehidrimit Osmotik me rreth 67%. Sonicizimi rrit efikasitetin dhe shpejtësinë e dehidrimit osmotik. Për më tepër, Dehidrimi osmotik me ultratinguj përmirësoi cilësinë e patateve të skuqura duke reduktuar përmbajtjen e vajit dhe lagështisë në krahasim me mostrat e patrajtuara.

Tharja me ajër të patate të skuqura me ultratinguj

Tharja me ajër është një metodë alternative për të hequr lagështinë nga patatet në mënyrë që të reduktohet përmbajtja fillestare e ujit dhe të minimizohet thithja e vajit dhe të përmirësohen vetitë e ushqimit të skuqur. Tharja konvektive me ajër të asistuar me ultratinguj si para-trajtim përpara skuqjes së patateve të skuqura përmirëson vetitë dhe thithjen e vajit të patatinave përfundimtare pasi ultratingulli intensifikon heqjen e ujit.

Sonicators për tiganisje të përmirësuar

Aplikimi i ultrazërit në përpunimin e ushqimit rezulton në rendimente më të mira të produktit, kohë më të ulët të përpunimit, kosto më të ulëta të mirëmbajtjes dhe karakteristika më të mira dhe cilësore më të shëndetshme. Sonication mund të zbatohet ose si para-trajtim përpara skuqjes ose direkt gjatë procesit të skuqjes.
Hielscher Ultrasonics ofron sonikatorë me performancë të lartë për integrimin në tiganisje dhe levarë larëse patatesh të të gjitha madhësive. Sonotrodes dhe sondat tejzanor mund të zbatohen në tufa, si dhe mbi rripa transportues.
Na kontaktoni sot për të diskutuar procesin tuaj të skuqjes dhe për të mësuar se si integrimi i një aparati sonik ju ndihmon të prodhoni patate të skuqura më të shijshme, më të shëndetshme dhe patatina!

Pse Hielscher Ultrasonics?

 • efikasitet te larte
 • Teknologjia më e fundit
 • seriozitet & Fuqia
 • kontroll i rregullueshëm, i saktë i procesit
 • grumbull & në rradhë
 • për çdo vëllim
 • softver inteligjent
 • veçoritë inteligjente (p.sh., të programueshme, protokollimi i të dhënave, telekomanda)
 • Lehtë dhe e sigurt për të vepruar
 • mirëmbajtje të ulët
 • CIP (i pastër në vend)

Dizajn, Prodhim dhe Konsulencë – Cilësi e prodhuar në Gjermani

Ultrasonikët Hielscher janë të njohur për cilësinë e tyre më të lartë dhe standardet e dizajnit. Fortësia dhe funksionimi i lehtë lejojnë integrimin e qetë të ultrasonikëve tanë në objektet industriale. Kushtet e vështira dhe mjediset kërkuese trajtohen lehtësisht nga ultrasonikët Hielscher.

Hielscher Ultrasonics është një kompani e certifikuar ISO dhe i kushton theks të veçantë ultratingujve me performancë të lartë që paraqesin teknologjinë më të fundit dhe lehtësinë ndaj përdorimit. Sigurisht, ultrasonikët Hielscher janë në përputhje me CE dhe plotësojnë kërkesat e UL, CSA dhe RoHs.

Na kontaktoni! / Pyet Na!

Pyesni për më shumë informacion

Ju lutemi përdorni formularin e mëposhtëm për të kërkuar informacion shtesë në lidhje me procesorët tejzanor, aplikacionet dhe çmimin. Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj me ju dhe t'ju ofrojmë një sistem tejzanor që përmbush kërkesat tuaja!

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.
Literatura / Referencat

Fakte të vlefshme

Si prodhohen patate të skuqura të ngrira?

 • Përzgjedhja dhe larja e patateve: Patatet me cilësi të lartë, shpesh të varietetit Russet, zgjidhen për përmbajtjen e tyre specifike të niseshtës dhe lagështisë. Ato lahen mirë për të hequr çdo papastërti dhe papastërti.
 • Qërimi dhe prerja: Patatet qërohen për të hequr lëkurën, pasi mund të ndikojë në strukturën e patateve të skuqura. Më pas, ato priten në forma uniforme, zakonisht duke përdorur makina të specializuara prerëse. Madhësia dhe forma e patateve të skuqura mund të ndikojnë në strukturën e tyre përfundimtare dhe në kohën e gatimit.
 • Zbardhja: Zbardhja përfshin zhytjen e shkurtër të patateve të prera në ujë të nxehtë ose avull. Ky hap shërben për qëllime të shumta: largon sheqernat dhe niseshtenë e tepërt nga sipërfaqja e patateve, ndihmon në ruajtjen e ngjyrës natyrale të patateve dhe i gatuan pjesërisht për t'u përgatitur për ngrirje.
 • Tharja: Pas zbardhjes, patatet thahen për të hequr lagështinë e tepërt. Ky hap është kritik për të siguruar që patatet e skuqura të ngrijnë në mënyrë të barabartë dhe të ruajnë strukturën e tyre gjatë ruajtjes.
 • Skuqja paraprake: Skuqja paraprake përfshin skuqjen e pjesshme të patateve në vaj në temperaturë të lartë. Ky hap krijon një shtresë të jashtme krokante mbi patate të skuqura dhe ndihmon në izolimin e lagështisë, duke i parandaluar ato të bëhen të lagura gjatë ngrirjes dhe gatimit pasues.
 • Ngrirja: Patatet e skuqura pjesërisht të gatuara ngrihen me shpejtësi në temperatura shumë të ulëta, zakonisht duke përdorur një frigorifer. Ngrirja e shpejtë ndihmon në minimizimin e formimit të kristaleve të akullit brenda qelizave të patates, duke ruajtur strukturën dhe shijen e tyre.
 • Paketimi: Pasi të ngrihen, të skuqurat paketohen në qese ose kontejnerë të mbyllur, shpesh me gaz azot të shtuar për të parandaluar djegien dhe oksidimin në ngrirje.

Ultrasonikë me performancë të lartë! Gama e produkteve Hielscher mbulon spektrin e plotë nga aparati ultratingullor kompakt laboratorik mbi njësitë e sipërme të stolit deri te sistemet tejzanor të plotë industrial.

Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë nga laboratormadhësia industriale.


Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.