Përpunimi tejzanor i mjaltit

Mjalti gëzon kërkesë të madhe si ushqim dhe ilaç. Përpunimi me ultratinguj është një mjet efektiv për të shkatërruar përbërësit e padëshiruar, si kristalet dhe qelizat mikrobike në mjaltë. Si një teknologji përpunimi jo termik, dekristalizimi i mjaltit me ultratinguj parandalon rritjen e padëshiruar të HFM si dhe mbajtjen më të mirë të diastazës, aromës dhe shijes.

Avantazhet e dekristalizimit me tejzanor të mjaltit

Dekristalizimi tejzanor është një alternativë efikase ndaj metodave tradicionale të ngrohjes për dekristalizimin e mjaltit. Dekristalizimi tejzanor i mjaltit ofron përparësi të shumta në krahasim me metodën konvencionale të ngrohjes, gjë që e bën përpunimin e mjaltit me ultratinguj trajtimin më të mirë për lëngëzimin, dekristalizimin dhe stabilizimin e mjaltit:

 • Ruajtja e vlerave ushqyese të mjaltit: Metodat tradicionale të ngrohjes përfshijnë ekspozimin e mjaltit në temperatura të larta, të cilat mund të degradojnë vlerën e tij ushqyese. Dekristalizimi tejzanor funksionon në temperatura më të ulëta, duke minimizuar rrezikun e humbjes së lëndëve ushqyese të shkaktuara nga nxehtësia dhe duke ruajtur enzimat natyrale të mjaltit, vitaminat dhe antioksidantët.
 • Procesi më i shpejtë dhe më efikas: Dekristalizimi tejzanor mund të zvogëlojë ndjeshëm kohën e nevojshme për dekristalizimin e mjaltit në krahasim me metodat tradicionale të ngrohjes. Aplikimi i valëve ultrasonike krijon flluska të kavitacionit në mjaltë, duke shkaktuar ngrohje të shpejtë dhe uniforme në të gjithë vëllimin. Kjo çon në dekristalizim më të shpejtë dhe më efikas.
 • Shpërndarja dhe dekristalizimi uniform: Ngrohja tradicionale e mjaltit siguron një trajtim të pabarabartë pasi nxehtësia aplikohet në masën e mjaltit në daulle ose fuçi. Kjo rezulton në mjaltë të mbinxehur pjesërisht, ndërsa pjesët e tjera të mjaltit në kazan mezi arrijnë një rritje të mjaftueshme të temperaturës në mënyrë që të arrihet shpërbërja e kristaleve të sheqerit dhe inaktivizimi mikrobik. Përpunimi i mjaltit me ultratinguj aplikohet në rrjedhje të vazhdueshme në mënyrë që e gjithë pjesa më e madhe e mjaltit të ekspozohet në mënyrë uniforme ndaj ultrazërit. Kjo rezulton në një trajtim të mirë-kontrolluar të lëngëzimit, dekristalizimit dhe stabilizimit me anë të sonikimit.
 • Cilësi dhe shije e përmirësuar: Nxehtësia mund të ndryshojë shijen, ngjyrën dhe aromën e mjaltit. Dekristalizimi tejzanor, me qasjen e tij të butë të ngrohjes, ndihmon në ruajtjen e karakteristikave origjinale shqisore të mjaltit. Ai minimizon rrezikun e mbinxehjes, karamelizimit ose degradimit të shijes, duke rezultuar në një produkt përfundimtar me cilësi më të lartë.
 • Rreziku i reduktuar i formimit të HMF: Hidroksimetilfurfural (HMF) është një përbërës që formohet në mjaltë kur ekspozohet ndaj temperaturave të larta. Nivelet e tepërta të HMF tregojnë cilësi të dobët të mjaltit. Dekristalizimi tejzanor, i cili funksionon në temperatura më të ulëta, zvogëlon rrezikun e formimit të HMF, duke siguruar që mjalti të ruajë përbërjen e tij natyrale dhe cilësinë e lartë.
 • Efikasitetit të energjisë: Metodat tradicionale të ngrohjes kërkojnë konsum të konsiderueshëm të energjisë për të rritur temperaturën e mjaltit në nivelin e dëshiruar. Dekristalizimi tejzanor, nga ana tjetër, mund të arrijë të njëjtin rezultat me hyrje më të ulët të energjisë për shkak të aftësisë së tij për të gjeneruar ngrohje të lokalizuar dhe efikase brenda mjaltit.
 •  

  Dekristalizimi tejzanor ofron disa avantazhe dhe mund të përshtatet për të gjitha llojet e mjaltit dhe shkallët e prodhimit. Ultrasonikët Hielscher janë saktësisht të kontrollueshëm dhe mund të përshtaten me faktorë të tillë si viskoziteti i mjaltit, madhësia e kristalit dhe standardet e cilësisë. Kështu, ultrasonikët Hielscher ofrojnë efikasitet të lartë dhe funksionim të thjeshtë e të sigurt.

   

  Kërkesë informacioni

  Reaktor tejzanor i përpunimit të mjaltit për lëngëzimin dhe dekristalizimin e mjaltit të cilësisë së lartë.

  Ultrasonikator industrial për dekristalizimin dhe stabilizimin e mjaltit në një trajtim inline shumë uniform.

  Ultratingulli i fuqisë është një metodë jo termike për të tretur kristalet e sheqerit në mjaltë duke siguruar një dekristalizim dhe lëngëzimi të butë pa përkeqësuar cilësinë e mjaltit.

  Imazhet mikroskopike të mjaltit të trajtuar:
  (a) Mostra e kontrollit. Para se të trajtohet, mjalti shfaqet si një rrjet kristalesh në formë gjilpëre. Rrathët e errët janë flluska ajri. (b) Mostrat e trajtuara me nxehtësi 40°C pas 20 minutash trajtim termik; (c) Mostrat e trajtuara me ultratinguj 40°C+ pas 20 minutash trajtim.
  (Letër kërkimore dhe imazhi: ©Deora et al., 2013)

  Përpunimi tejzanor i mjaltit

  Ultratingulli është një teknikë jo termike për të lëngëzuar mjaltin. Valët e ultrazërit depërtojnë në mjaltë dhe shpërndajnë kristalet.Ultratingulli është një alternativë e përpunimit jo termik për shumë produkte ushqimore të lëngshme. Fuqia e tij mekanike po përdoret për një inaktivizim të butë por efektiv mikrobial dhe reduktim të madhësisë së grimcave. Kur mjalti ekspozohet ndaj ultrazërit, shumica e qelizave të majave shkatërrohen. Qelizat e majave që i mbijetojnë sonikacionit në përgjithësi humbasin aftësinë e tyre për t'u rritur. Kjo zvogëlon ndjeshëm shkallën e fermentimit të mjaltit.
  Ultratingulli gjithashtu lëngëzon mjaltin duke eliminuar kristalet ekzistuese dhe duke penguar kristalizimin e mëtejshëm në mjaltë. Në këtë aspekt është i krahasueshëm me ngrohjen e mjaltit. Lëngëzimi me ndihmën tejzanor mund të funksionojë në temperatura dukshëm më të ulëta të procesit prej përafërsisht. 35°C dhe mund të reduktojë kohën e lëngëzimit në më pak se 30 sekonda. Kai (2000) studioi lëngëzimin tejzanor të mjaltit australian (Brush box, Stringy bark, Yapunyah dhe Yellow box). Studimet treguan se sonikimi në një frekuencë prej 20 kHz i lëngëzoi plotësisht kristalet në mjaltë. Mostrat e trajtuara me ultratinguj mbetën në gjendje të lëngshme për rreth. 350 ditë (+20% kur krahasohet me trajtimin termik). Për shkak të ekspozimit minimal të nxehtësisë, lëngëzimi tejzanor rezulton në një mbajtje më të madhe të aromës dhe aromës. Mostrat e sonikuara tregojnë vetëm një rritje shumë të ulët të HMF dhe ulje të vogël në aktivitetin e diastazës. Meqenëse nevojitet më pak energji termike, aplikimi i ultrazërit ndihmon në kursimin e kostove të përpunimit në krahasim me ngrohjen dhe ftohjen konvencionale.

  Shpërndarja tejzanor dhe inaktivizimi mikrobial përdoret për të përmirësuar cilësinë e mjaltit. Ekografia me intensitet të lartë parandalon kristalizimin, ndihmon në kthimin e kristaleve tashmë të formuara (dekkristalizimi) dhe në çaktivizimin e mikrobeve të padëshiruara.

  Ultrasonikator industrial UIP6000hdT për lëngëzimin dhe stabilizimin mikrobial të mjaltit.

  Studimet e Kai (2000) zbuluan gjithashtu se lloje të ndryshme mjalti kërkojnë intensitete dhe kohë të ndryshme të sonikacionit. Për këtë arsye, ne rekomandojmë kryerjen e provave duke përdorur një sistem sonikimi me madhësi të lartë. Testet paraprake duhet të kryhen në modalitetin e grupit, ndërsa provat e mëtejshme të përpunimit kërkojnë një qelizë rrjedhëse për riqarkullim nën presion ose testim në linjë.

  Çfarë thonë Hulumtimet për De-kristalizimin tejzanor të mjaltit

  Mjalti është një tretësirë e mbingopur e glukozës dhe ka një tendencë të kristalizohet spontanisht në temperaturën e dhomës në formën e monohidratit të glukozës. Trajtimi termik është përdorur tradicionalisht për të tretur kristalet e monohidratit të D-glukozës në mjaltë dhe për të vonuar kristalizimin. Megjithatë, kjo qasje ndikon negativisht në shijen e mjaltit të grirë mirë. Aplikimi i dobishëm i ultrazërit të fuqisë në mjaltë është raportuar nga shumë studiues. Aplikimi i ultrazërit është treguar se eliminon kristalet ekzistuese dhe gjithashtu vonon procesin e kristalizimit duke rezultuar në një teknologji me kosto efektive. Analiza e procesit të kristalizimit sugjeron që mostrat e mjaltit të sonikuara mbetën në gjendje të lëngshme për periudha më të gjata se mjalti i trajtuar me nxehtësi. Përveç kësaj, nuk u vunë re asnjë efekt domethënës në parametrat e cilësisë së mjaltit, si përmbajtja e lagështisë, përçueshmëria elektrike ose pH. Studimet kanë treguar se, në përgjithësi, trajtimi me ultratinguj (p.sh. me një sondë tejzanor 24 kHz të modelit UP400St, në trajtimin e grupit) çon në tretje më të shpejtë të kristaleve sesa trajtimi termik.
  (krh. Deora et al., 2013)
  Basmacı (2010) krahasoi ultratingullin dhe presionin e lartë hidrostatik si opsione trajtimi për lëngëzimin e mjaltit. Ndërsa trajtimi me presion të lartë hidrostatik u tregua si shumë i shtrenjtë dhe joefektiv, ultratingulli dha rezultate shumë të mira. Prandaj, sonikacioni u rekomandua si alternativë për përpunimin termik tradicional të mjaltit.
  Önur et al. (2018) dolën në të njëjtin përfundim kur krahasuan trajtimin konvencional të nxehtësisë në 50ºC, lëngëzimin tejzanor dhe Ata rekomandojnë përpunimin tejzanor të mjaltit mbi përpunimin termik dhe trajtimin me presion për shkak të komoditetit, kohëve më të shkurtra të përpunimit dhe më pak humbje të cilësisë.
  Sidor et al. (2021) krahasoi lëngëzimin tejzanor me ngrohjen me mikrovalë në mënyrë që të shpërndajë kristalet e sheqerit në gëlqere, akacie dhe mjaltë me shumë lule. Një disavantazh i madh i ngrohjes me mikrovalë ishin vlerat e rritura ndjeshëm të HMF, ndryshimet në aktivitetin enzimatik dhe humbjet e mëdha të numrit të diastazës. Në të kundërt, lëngëzimi tejzanor rezultoi në vetëm ndryshimet më të vogla në vetitë e mjaltit, kështu që ekipi hulumtues rekomandoi qartë përpunimin e mjaltit me ultratinguj për të vonuar procesin e kristalizimit.
  përshpejtojnë kohën e lëngëzimit të mjaltit të ngurtë pa cenuar cilësinë e tij.

  Ultrasonicator UIP2000hdT është një homogjenizues i lëvizshëm i sipërm për aplikime të shumta të lëngshme dhe të ngurta-lëngshme.

  Ultrasonikator lart UIP2000hdT me kaskatrodë në një stendë të lëvizshme për lëngëzimin e mjaltit dhe tretjen e sheqerit në modalitetin batch dhe inline.

  Ultrasonikë me performancë të lartë për decistalizimin dhe stabilizimin e mjaltit

  Sonda e ultrazërit me fuqi të lartë për aplikime industriale: Hielscher Cascatrode™️Hielscher Ultrasonics prodhon dhe furnizon ultrasonikë me performancë të lartë për përpunimin e ushqimit të lëngshëm si lëngëzimi i mjaltit, reduktimi i kristaleve (shpërndarja e sheqerit, dekristalizimi) dhe stabilizimi mikrobial. Pajisjet tejzanor të zhvilluara posaçërisht për trajtimin e mjaltit mundësojnë përpunim uniform dhe të besueshëm. Kjo siguron prodhimin e mjaltit superior me standarde të ruajtura të cilësisë. Për trajtimin e mjaltit, Hielscher Ultrasonics ofron sonotrode speciale (sonda tejzanor), të cilat janë ideale për trajtimin shumë uniform të lëngjeve viskoze si mjalti.

  Dizajn, Prodhim dhe Konsulencë – Cilësi e prodhuar në Gjermani

  Ultrasonikët Hielscher janë të njohur për cilësinë e tyre më të lartë dhe standardet e dizajnit. Fortësia dhe funksionimi i lehtë lejojnë integrimin e qetë të ultrasonikëve tanë në objektet industriale. Kushtet e vështira dhe mjediset kërkuese trajtohen lehtësisht nga ultrasonikët Hielscher.

  Hielscher Ultrasonics është një kompani e certifikuar ISO dhe i kushton theks të veçantë ultratingujve me performancë të lartë që paraqesin teknologjinë më të fundit dhe lehtësinë ndaj përdorimit. Sigurisht, ultrasonikët Hielscher janë në përputhje me CE dhe plotësojnë kërkesat e UL, CSA dhe RoHs.

  Pse Hielscher Ultrasonics për Përpunimin e Mjaltit?

  • efikasitet te larte
  • Teknologjia më e fundit
  • seriozitet & Fuqia
  • grumbull & në rradhë
  • për çdo vëllim – nga tufa të vogla në prurje të mëdha në orë
  • Provuar shkencërisht
  • softver inteligjent
  • shkallëzim i thjeshtë, linear
  • tipare inteligjente (p.sh. protokollimi i të dhënave)
  • CIP (i pastër në vend)

  Tabela më poshtë ju jep një tregues të kapacitetit të përafërt të përpunimit të ultrasonicators tonë:

  Vëllimi i Serisë Shkalla e rrjedhjes Devices rekomanduara
  10 deri në 2000 ml 20 deri 400mL / min UP200Ht, UP400St
  0.1 deri në 20L 0.2 deri në 4L / min UIP2000hdT
  10 deri në 100L 2 deri në 10L / min UIP4000hdT
  15 deri në 150 litra 3 deri në 15 l/min UIP6000hdT
  na 10 deri në 100L / min UIP16000
  na më e madhe grup i UIP16000

  Na kontaktoni! / Pyet Na!

  Pyesni për më shumë informacion

  Ju lutemi përdorni formularin e mëposhtëm për të kërkuar informacion shtesë në lidhje me lëngëzimin e mjaltit tejzanor, aparatet ultrasonikë, të dhënat teknike dhe çmimet. Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë me ju prodhimin tuaj të mjaltit dhe t'ju ofrojmë një sistem tejzanor të lëngëzimit të mjaltit që plotëson kërkesat tuaja!

  Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.


  Homogjenizuesit tejzanor me prerje të lartë përdoren në përpunim laboratorik, në tavolinë, pilot dhe në përpunim industrial.

  Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë për përzierjen e aplikacioneve, shpërndarjen, emulsifikimin dhe nxjerrjen në shkallë laboratorike, pilot dhe industriale.  Literatura / Referencat

  Fakte të vlefshme

  Sfondi i Përpunimit të Mjaltit

  Mjalti është produkt me viskozitet të lartë me shije dhe aromë karakteristike, ngjyrë dhe teksturë.
  Mjalti përbëhet nga glukozë, fruktozë, ujë, maltozë, triakaride dhe karbohidrate të tjera, saharozë, minerale, proteina, vitamina dhe enzima, maja dhe mikroorganizma të tjerë rezistent ndaj nxehtësisë dhe sasi të vogla të acideve organike (shih grafikun më poshtë). Niveli i lartë i tetraciklinave, komponimeve fenolike dhe peroksidit të hidrogjenit në mjaltë jep veti antimikrobike.

  Profili ushqyes dhe përbërja e sheqerit të mjaltit (©www.honey.com)

   

  Enzimat e mjaltit

  Mjalti përmban enzima për tretjen e niseshtës. Enzimat janë të ndjeshme ndaj nxehtësisë dhe për këtë arsye shërbejnë si tregues i cilësisë së mjaltit dhe shkallës së përpunimit termik. Enzimat kryesore përfshijnë invertazën (α-glukozidaza), diastazën (α-amilaza) dhe oksidazën e glukozës. Këto janë enzima të rëndësishme ushqyese. Diastaza hidrolizon karbohidratet për tretshmëri të lehtë. Invertaza hidrolizon saharozën dhe maltozën në glukozë dhe fruktozë. Glukozoksidaza katalizon glukozën për të formuar acidin glukonik dhe peroksid hidrogjeni. Mjalti gjithashtu përmban katalazë dhe acid fosfatazë. Aktiviteti i enzimës matet përgjithësisht si aktivitet diastazë dhe shprehet në një numër diastaze (DN). Standardet e mjaltit specifikojnë një numër minimal diastaze prej 8 në mjaltin e përpunuar.

  Maja dhe mikroorganizmat në mjaltë

  Mjalti i nxjerrë përmban materiale të padëshirueshme, të tilla si maja (përgjithësisht osmofile, tolerante ndaj sheqerit) dhe mikroorganizma të tjerë rezistent ndaj nxehtësisë. Ata janë përgjegjës për prishjen e mjaltit gjatë ruajtjes. Një numër i lartë i majave çon në një fermentim të shpejtë të mjaltit. Shpejtësia e fermentimit të mjaltit lidhet gjithashtu me përmbajtjen e ujit/lagështisë. Një përmbajtje lagështie prej 17% konsiderohet të jetë një nivel i sigurt për ngadalësimin e aktivitetit të majave. Nga ana tjetër, mundësia e kristalizimit rritet me uljen e përmbajtjes së lagështisë. Një numër i majave prej 500 cfu/mL ose më pak konsiderohet si një nivel i pranueshëm komercialisht.

  Kristalizimi / Granulimi në Mjaltë

  Mjalti kristalizohet natyrshëm pasi është një solucion sheqeri i mbingopur, me një përmbajtje sheqeri më shumë se 70% në krahasim me një përmbajtje uji prej rreth 18%. Glukoza precipiton spontanisht nga gjendja e mbingopur, duke humbur ujin pasi bëhet një gjendje e ngopur më e qëndrueshme e monohidratit të glukozës. Kjo çon në formimin e dy fazave – një fazë e lëngshme sipër dhe një formë kristalore më e ngurtë poshtë. Kristalet formojnë një grilë, që imobilizon përbërësit e tjerë të mjaltit në pezullim, duke krijuar kështu një gjendje gjysmë të ngurtë (National Honey Board, 2007). Kristalizimi ose granulimi është i padëshirueshëm pasi është një problem serioz në përpunimin dhe tregtimin e mjaltit. Gjithashtu, kristalizimi kufizon rrjedhjen e mjaltit të papërpunuar nga kontejnerët e magazinimit.
   

  Trajtimi i nxehtësisë në përpunimin e mjaltit

  Pas nxjerrjes dhe filtrimit, mjalti i nënshtrohet një trajtimi termik për të ulur nivelin e lagështisë dhe për të shkatërruar majanë. Ngrohja ndihmon në lëngëzimin e kristaleve në mjaltë. Megjithëse, trajtimi termik mund të zvogëlojë në mënyrë efektive reduktimin e lagështisë, të zvogëlojë dhe vonojë kristalizimin dhe të shkatërrojë plotësisht qelizat e majave, ai gjithashtu rezulton në përkeqësim të produktit. Ngrohja rrit ndjeshëm nivelin e hidroksimetilfurfuralit (HMF). Niveli maksimal i lejuar ligjor i HMF është 40 mg/kg. Për më tepër, ngrohja redukton aktivitetin e enzimës (p.sh. diastaza) dhe ndikon në cilësitë shqisore dhe redukton freskinë e mjaltit. Përpunimi i nxehtësisë errëson gjithashtu ngjyrën natyrale të mjaltit (kafe). Në veçanti, ngrohja mbi 90°C rezulton në karamelizimin e sheqerit. Për shkak të transmetimit dhe ekspozimit të pabarabartë të temperaturës, trajtimi termik dështon në shkatërrimin e mikroorganizmave rezistent ndaj nxehtësisë.
  Për shkak të kufizimeve të trajtimit termik, përpjekjet kërkimore përqendrohen në alternativa jo termike, si rrezatimi me mikrovalë, ngrohja me rreze infra të kuqe, ultrafiltrimi dhe ultratingulli. Ultratingulli ofron si trajtim jo termik avantazhe të mëdha në krahasim me teknikat alternative të përpunimit të mjaltit.


  Ultrasonikë me performancë të lartë! Gama e produkteve Hielscher mbulon spektrin e plotë nga aparati ultratingullor kompakt laboratorik mbi njësitë e sipërme të stolit deri te sistemet tejzanor të plotë industrial.

  Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë nga laboratormadhësia industriale.


  Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

  Le të kontaktojmë.