Ngjyrosje e përmirësuar e ngjyrosjes së tekstilit me ultratinguj

Ngjyrosja ultrasonike e fibrave dhe pëlhurave përmirëson depërtimin e ngjyrosjes në poret e fibrave dhe rrit ndjeshëm forcën dhe ngjyrën e ngjyrave. Ngjyrosja tejzanor është një proces i shpejtë, i cili mund të zhvillohet në kushte të buta dhe temperaturë të ulët. Struktura fibër e materialeve të tilla si pëlhura dhe tekstile nuk është e dëmtuar nga sonication dhe mbetet e paprekur. Ultrasonication intensifikon trajtimin e ngjyrosjes duke arritur rezultate më të mira të ngjyrave dhe një proces të shpejtë.

Avantazhet e ngjyrosjes tejzanor

 • Depërtimi i përmirësuar i bojës në fibra
 • Rritja e forcës së ngjyrave
 • Karakteristikat e përmirësuara të ngjyrave
 • Procesi i shpejtë i ngjyrosjes
 • Përmirësimi i marrjes së ngjyrave dhe forca e ngjyrave
 • Larje më e lartë, fërkim dhe qëndrueshmëri e djersitjes
 • Kombinohet me pëlhura të ndryshme (p.sh. leshi, mëndafshi, poliamidi etj.)
 • Ulen kostot e përgjithshme të përpunimit
 • Proces i butë, miqësor ndaj mjedisit, i gjelbër
 • Funksionim i thjeshtë dhe i sigurt
Ngjyrosje tejzanor infografike e leshit me procesor tejzanor UP200St

Ngjyrosje tejzanor e leshit: Sonication përmirëson ndjeshëm forcën e ngjyrës dhe depërtimin e ngjyrave në fibra.

Homogjenizuesit tejzanor përdoren si mjete të besueshme dhe efikase për të përgatitur komplekset e përfshirjes (p.sh. për resveratrol)

Homogenizues tejzanor UP200St

Kërkesë informacioni

Ngjyrosje tejzanor për forcë më të lartë, forcë dhe cilësi

Efektet tejzanor gjatë ngjyrosjes

Veting & Transferim masiv: Kavitacioni tejzanor dhe mikro-rryma përmirëson depërtimin e ngjyrosjes në poret e fibrave dhe fijeve të materialit. Kavitacioni tejzanor përshpejton shkallën e difuzionit të ngjyrave brenda fibrës duke shpuar shtresën e jashtme të fibrës, në mënyrë që ngjyra të mund të hyjë në poret e fibrës. Njëkohësisht, sonifikimi shpejton reagimin kimik midis ngjyrave dhe fibrave.
shpërndarje: Sonication prish pikat, aglomeratet dhe agregatet duke përgatitur një shpërndarje uniforme në ngjyrosje.
degassing: Valët ultratinguj lëshojnë molekula të tretura ose të bllokuara të fibrave nga fibra në të lëngshme në mënyrë që gazi të mund të kavitifikohet, duke lehtësuar kështu kontaktin dhe fibrat e ngjyrave të ngjyrave për një ngjyrim të shpejtë dhe të plotë të fibrave.
Tissera et al. (2016) demonstroi që sonifikimi është në gjendje të arrijë forcë të mirë ngjyrash në pëlhurën e pambukut në temperaturë shumë të ulët siç është 30ºC, e cila ishte afërsisht 230% më shumë sesa forca e ngjyrave e arritur në metodën normale të ngrohjes së ngjyrosjes. Sonication i butë prej 0,7 W / cm2 me UP400St në kushte të buta të temperaturës përafërsisht. 30ºC dha rezultate të përmirësuara dukshëm për forcën e ngjyrave dhe një depërtim të thellë të ngjyrosjes në pëlhurën e pambukut.
Një analizë e madhësisë së grimcave të bojës zbuloi se ultrasonication deagglomerates dhe shpërndan molekulat e bojës të hidrolizuara gjatë ngjyrosjes dhe ndihmon ngjyrosjen të depërtojë më thellë në pëlhurë. Në të njëjtën kohë, sipërfaqja e fibrave dhe morfologjia e fibrave mbetet e pandryshuar dhe plotësisht e paprekur pas sonication.

Ngjyrosja tejzanor përshpejton dhe përmirëson depërtimin e agjentëve për t'u ngjyrosur në fibra dhe pëlhura.

Efekti i nivelit të fuqisë tejzanor në rendimentin e ngjyrës
(Grafiku dhe studimi nga Haddar et al. 2015)

Ngjyrosje tejzanor për lloje të ndryshme të fibrave dhe pëlhurave

Ultrasonication është një teknikë efikase, por e butë për të ngjyrosur fibrat dhe pëlhura me ngjyrues të tillë si ngjyra organike dhe inorganike.
Studimet dhe studimet pilot kanë testuar me sukses teknikën tejzanor të ngjyrosjes për lloje të ndryshme të fibrave dhe pëlhurave.
Ultrasonifikimi përmirësoi procesin e ngjyrosjes së

 • lesh
 • mëndafsh
 • angorë
 • pambuk (organike) & pëlhura pambuku të thurura
 • pëlhura sintetike, p.sh. najloni, poliesteri, poliamidi
 • fijet natyrale, p.sh. kërpi, bambu
 • pëlhura celulozike

Analiza SEM tregon se ngjyrosja me ndihmë ultrasonike nuk ndikon në strukturën sipërfaqësore të fibrave (nano-).

Ultrasonicators me performancë të lartë për fibrat e ngjyrosjes dhe pëlhurat

Hielscher Ultrasonics është partneri juaj me përvojë për një kohë të gjatë kur bëhet fjalë për përpunimin tejzanor me performancë të lartë. Ne ofrojmë portofolin e plotë nga ultrasonicators laboratorë dhe kryesorë për hulumtime, testimin e fizibilitetit dhe optimizimin e procesit për përpunuesit tejzanor plotësisht-industrialë për përpunimin e vëllimit të madh. Për ngjyrosjen tejzanor të tekstileve dhe pëlhurave Hielscher ofron zgjidhje të ndryshme në varësi të fibrës ose tekstilit dhe ngjyrosjes.

Sistemi i ngjyrosjes tejzanor tejzanor për përmirësimin e forcës së ngjyrave dhe shpejtësisë në një kohë më të shkurtër ngjyrosjeje

Sistemi ngjyrosës tejzanor me ultrasonicator 2kW

Hielscher Ultrasonics’ përpunuesit tejzanor industrialë mund të japin amplituda shumë të butë në shumë të lartë. Të ndërtuara për aplikime të detyrave të rënda, amplituda deri në 200 μm mund të drejtohet lehtë vazhdimisht në operacionin 24/7. Për amplituda edhe më të larta, janë të disponueshme Sonotrode të personalizuara tejzanor. Fortësia e pajisjeve tejzanor të Hielscher lejon funksionimin 24/7 nën ngarkesë të rëndë dhe në mjedise të kërkuara.
Klientët tanë janë të kënaqur nga qëndrueshmëria dhe besueshmëria e jashtëzakonshme e sistemeve Hielscher Ultrasonic. Instalimi në fushat e aplikimit për detyra të rënda, mjedise të kërkuara dhe operim 24/7 sigurojnë një përpunim efikas dhe ekonomik. Intensifikimi tejzanor i procesit zvogëlon kohën e përpunimit dhe arrin rezultate më të mira, d.m.th cilësi më të lartë, rendimente më të larta, produkte inovative.

Na kontaktoni! / Pyet Na!

Pyesni për më shumë informacion

Ju lutemi përdorni formularin e mëposhtëm, nëse dëshironi të kërkoni informacione shtesë rreth homogjenizimit tejzanor. Ne do të jemi të lumtur t'ju ofrojmë një sistem tejzanor që plotëson kërkesat tuaja.

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.


Letërsi / ReferencatFakte të vlefshme

Ngjyrat e rrobave

Ngjyrat e rrobave (gjithashtu ngjyrat e tekstilit) janë substanca të lëngshme që përdoren për të ngjyrosur materiale tekstile të tilla si fibra, fije dhe pëlhura me qëllim të arritjes së ngjyrës me qëndrueshmëri të dëshiruar të ngjyrave. Ngjyrat depërtojnë në pëlhurë dhe e ndryshojnë atë kimikisht, gjë që rezulton në një ngjyrosje të përhershme.
Zakonisht, fijet akrilike ngjyrosen me ngjyra themelore, ndërsa fijet najlon dhe proteina si leshi dhe mëndafshi përpunohen me ngjyra acide, dhe për fijet poliestër përdoren ngjyra shpërndarëse. Pambuku mund të lyhet me lloje të ndryshme ngjyrash, duke përfshirë ngjyrosjet vat, dhe ngjyrat moderne reaktive dhe reaktive sintetike.
Ngjyrat reaktive janë lloji më i rëndësishëm i ngjyrave për fibrat celuloze si pambuku dhe viskoza, por ato gjithashtu po fitojnë më shumë rëndësi për leshin dhe poliamidin. Për shkak të gamës së gjerë të llojeve të ngjyrave reaktive, ato mund të përdoren për teknikat e ngjyrosjes së shumëfishtë. Ngjyrat reaktive mund të dallohen në dy lloje kryesore: të nxehta (ngjyra monoklorotriazine) dhe ngjyra reaktive të ftohta (ngjyra diklorotriazine). Përdorimi i ngjyrave reaktive të ftohtë lejon që të zhvillohen proceset e ngjyrosjes në temperaturën e dhomës sepse ngjyrat e llojit të ftohtë janë më reaktive për shkak të pranisë së dy atomeve të klorit.
Ngjyrat reaktive janë të njohura për fiksimin e dobët të ngjyrave. Problemi i fiksimit të ngjyrave ndodh veçanërisht në ngjyrosjen e grupeve të fibrave celuloze, ku normalisht shtohet një sasi e konsiderueshme kripe për të përmirësuar rraskapitjen e ngjyrave (dhe për këtë arsye edhe fiksimin e ngjyrave).

Ngjyrosja e fibrës celuloze

Në ngjyrosjen e fibrave celuloze me ngjyra reaktive përdoren kimikatet dhe ndihmësit e mëposhtëm:

 • Alkali (karbonat natriumi, bikarbonat dhe sode kaustike)
 • Kripë (kryesisht klorur natriumi dhe sulfat)
 • Ure mund të shtohet në pije alkoolike në procese të vazhdueshme
 • Silikat natriumi mund të shtohen në metodën e ftohtë pad-grumbull.

Më poshtë është një listë e ngjyrave me emrat dhe numrat gjenerikë të Color Index International.

Emrat e Përbashkët Sinonimet CI Emri i përgjithshëm CInumber
Alcian Blue 8GX Alcian Blu Ingrain Blue 74240
GXS e verdhë alciane Portokalli Sudan Ingrain verdhë 1 12840
alizarin E kuqja e kuq 11 58000
Alizarin e Kuqe S Mordant i kuq 3 58005
Alizarin të verdhë GG Mordant i verdhë 1 14025
Alizarin e verdhë R Portokalli Mordant 1 14030
Azophloxin Azogeranin B Kuqe acide 1 18050
Bismarck kafe R Vesuvine kafe Kafe kafe themelore 4 21010
Bismarck kafe Y Vesuvine Fenileni kafe Kafe kafe themelore 1 21000
Kresil blu shkëlqyes Kresil blu BBS Bojë themelore 51010
Chrysoidine R Portokalli bazë 1 11320
Chrysoidine Y Portokalli themelor 2 11270
Kongo e kuqe E kuqe direkte 28 22120
Violet kristal Vjollcë themelore 3 42555
Etil jeshil 42590
Acidi fuchsin Vjollcë acidi 19 42685
Vjollcë Gentian Vjollcë themelore 1 42535
Janus jeshil Bojë themelore 11050
Lissamine shpejtë e verdhë 2G e verdhë Acidi i verdhë 17 18965
Malachite Green
Martius i verdhë Acidi i verdhë 24 10315
Blu Meldola Fenileni blu Blu themelore 6 51175
Metanil i verdhë Acidi i verdhë 36 13065
Metil portokalli Portokalli acidi 52 13025
Metil i kuq Acid i kuq 2 13020
Naftaleni i zi 12B Amido e zezë 10B Acidi i zi 1 20470
Nafte e gjelbër B Green jeshile 1 10020
Naphthol i verdhë S Acidi i verdhë 1 10316
Portokalli G Portokalli acidi 10 16230
Purpurin Verantin
Bengal i trëndafilit Acid i kuq 94 45440
Sudan II Portokall tretës 7 12140
Titan i verdhë Direkt e verdhë 9 19540
Tropaeolin O Portokalli Sulfo Portokalli acidi 6 14270
Tropaeolin OO Portokalli acidi 5 13080
Tropaeolin OOO Portokalli II Portokall acidi 7 15510
Victoria blu 4R Blu themelore 8 42563
Victoria blu B Blu themelore 26 44045
Victoria blu R 11 blu themelore 44040
Xylian cianol FF Blu acid 147 42135

Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.