Bionaftë përmes Esterifikimit të Përmirësuar Ultrasonikisht (Trans-)

Bionafta sintetizohet përmes transesterifikimit duke përdorur një katalizator bazë. Sidoqoftë, nëse përdoret lënda e parë, si perimet e mbetjeve të shkallës së ulët me një përmbajtje të lartë të acidit yndyror të lirë, kërkohet një hap kimik para-trajtimit të esterifikimit duke përdorur një acid-katatlik. Ultrasonikimi dhe efektet e tij sonokimike dhe sonomekanike kontribuojnë në të dy llojet e reagimit dhe rrisin efikasitetin e shndërrimit të bionaftës në mënyrë dramatike. Prodhimi tejzanor i bionaftës është dukshëm më i shpejtë se sinteza konvencionale e bionaftës, rezulton në rendiment dhe cilësi më të lartë të bionaftës dhe kursen reagjentë të tillë si metanoli dhe katalizatori.

Konvertimi i bionaftës duke përdorur ultratingullin e energjisë

Për bionaftë, esteret e acideve yndyrore prodhohen nga transesterifikimi i vajrave bimorë, si dhe i yndyrnave shtazore (p.sh., llumit). Gjatë reaksionit të transesterifikimit, përbërësi i glicerinës zëvendësohet nga një alkool tjetër, siç është metanoli. Rezervat ushqyese me një përmbajtje të lartë të acideve yndyrore të lira, p.sh. vajrat bimorë të mbeturinave (WVO), kërkojnë një para-trajtim të esterifikimit të acidit në mënyrë që të shmanget formimi i sapunit. Ky proces i katalizimit të acidit është një reagim shumë i ngadaltë, kur kryhet si metodë konvencionale e serisë. Zgjidhja për përshpejtimin e procesit të ngadaltë të esterifikimit është aplikimi i ultrazërit të energjisë. Sonifikimi arrin një përmirësim të dukshëm në shpejtësinë e reagimit, konvertimit dhe rendimentit të bionaftës pasi efektet sonokimike të ultrazërit me fuqi të lartë nxisin dhe intensifikojnë katalizën acidike. Kavitimi tejzanor siguron forca sonomekanike, dmth përzierje me prerje të lartë, si dhe energji sonokimike. Këto të dy llojet e ndikimit tejzanor (sonomekanike dhe sonokimike) e kthejnë esterifikimin e katalizuar me acid në një reagim të shpejtë që kërkon më pak katalizator.

Kërkesë informacioni

3x UIP1000hdT ultrasonikë për transesterifikimin shumë efikas të bionaftës

Përzierja tejzanor përmirëson shkallën e shndërrimit të bionaftës, rrit rendimentin dhe kursen metanolin dhe katalizatorin e tepërt. Foto tregon instalimin e 3x UIP1000hdT (secila fuqi 1kW me ultratinguj) për përpunimin inline.

 

Në këtë video tutorial ju prezantojmë me shkencën se si reaktorët tejzanor të bionaftës përmirësojnë ndjeshëm prodhimin e bionaftë. Reaktorët tejzanor të bionaftë Hielscher janë krijuar si një mjet i fuqishëm për të përmirësuar procesin e prodhimit të bionaftë, dhe në këtë tutorial, ne gërmojmë në parimin e punës pas tij dhe tregojmë konfigurime të ndryshme tejzanor për çdo shkallë prodhimi. Përmirësoni prodhimin tuaj të bionaftës në efikasitet dhe kosto-efektivitet dhe prodhoni rendimente më të larta të bionaftës me cilësi të lartë brenda një konvertimi të shpejtë. Në të njëjtën kohë, reaktorët tejzanor të bionaftës lejojnë përdorimin e vajrave të dobët si vajrat bimorë të mbeturinave ose yndyrat e konsumuara të gatimit dhe ndihmojnë në kursimin e metanolit dhe katalizatorit, duke kontribuar në një prodhim bionaftë miqësor ndaj mjedisit dhe të qëndrueshëm.

Prodhimi i bionaftës duke përdorur Hielscher Sonoreactors për më shumë rendiment, cilësi më të lartë & kapacitet

Miniatura e videos

 

Si funksionon konvertimi tejzanor i bionaftës?

Ultrasonikimi midis fazave të ndryshme në transesterifikimin (që nganjëherë quhet edhe alkoolizë) dhe esterifikimi bazohet në rritjen e përzierjes, si dhe në rritjen e transferimit të nxehtësisë dhe masës. Përzierja tejzanor bazohet në parimin e kavitacionit akustik, i cili ndodh si rezultat i implodimit të flluskave të vakumit në lëng. Kavitacioni akustik karakterizohet nga forca dhe turbulenca të prerjes së lartë, si dhe diferenca shumë të larta të presionit dhe temperaturës. Këto forca promovojnë reaksionin kimik të transesterifikimit / esterifikimit dhe intensifikojnë transferimin e masës dhe nxehtësisë, duke përmirësuar në mënyrë të konsiderueshme reagimin e shndërrimit të bionaftës.

Transesterifikimi tejzanor përmirëson konvertimin e bionaftë.

Transesterizimi i triglicerideve në bionaftë (FAME) duke përdorur sonifikimin rezulton në reagim të përshpejtuar dhe efikasitet dukshëm më të lartë.

Zbatimi i ultrasonikës gjatë shndërrimit të bionaftës është provuar shkencërisht dhe industriale për të përmirësuar efikasitetin e procesit. Përmirësimi i efikasitetit të procesit mund t'i atribuohet konsumit të zvogëluar të energjisë dhe kostove operative dhe përdorimit të reduktuar të alkoolit (dmth. Metanolit), më pak katalizatorit, dhe shkurtuar ndjeshëm kohën e reagimit. Kostoja e energjisë për ngrohje eliminohet pasi nuk ka kërkesë për ngrohje të jashtme. Për më tepër, ndarja fazore midis bionaftës dhe glicerinës është më e thjeshtë me një kohë më të shkurtër të ndarjes fazore. Një faktor i rëndësishëm për përdorimin komercial të ultrazërit në prodhimin e bionaftës është shkalla e thjeshtë deri në çdo vëllim, funksionimi i besueshëm dhe i sigurt, si dhe qëndrueshmëria dhe besueshmëria e pajisjeve tejzanor (standardi industrial, i aftë të funksionojë vazhdimisht 24/7 / 365 nën ngarkesë të plotë).

Reaktor tejzanor Hielscher për transesterifikimin e bionaftës me efikasitet të lartë të procesit

Sistemi industrial tejzanor me qelizë rrjedhëse për esterifikimin inside biodiesel dhe transesterifikimin.

Grafiku i procesit që tregon procesin e bionaftë në modalitetin e rrjedhës së vazhdueshme. Ekografia me ultratinguj mund të përmirësojë ndjeshëm esterifikimin dhe transesterifikimin.

Esterifikimi tejzanor dhe transesterifikimi mund të ekzekutohen si proces i brendshëm grumbull ose i vazhdueshëm. Grafiku tregon procesin inline tejzanor për transesterifikimin e bionaftës (FAME).


Grafiku i procesit që tregon procesin e bionaftë në modalitetin batch. Ekografia me ultratinguj mund të përmirësojë ndjeshëm esterifikimin dhe transesterifikimin.

Esterifikimi tejzanor dhe transesterifikimi mund të ekzekutohen si proces i brendshëm grumbull ose i vazhdueshëm. Kjo tabelë tregon procesin e tufës tejzanor për shndërrimin e bionaftës.

Kërkesë informacioni

Konvertimi i biodizelit me dy hapa me ndihmën ultrasonike duke zbatuar hapat e reagimit të katalizuar nga acidi dhe baza

Për rezervat e parë me një përmbajtje të lartë të FFA, prodhimi i bionaftës kryhet si acid ose reagim i katalizuar në bazë në një proces me dy faza. Ekografia kontribuon në të dy llojet e reaksioneve, esterifikimin e katalizuar me acid, si dhe transesterifikimin e katalizuar me bazë:

Esterifikimi i katalizuar me acid duke përdorur Ultratinguj

Për të trajtuar një tepricë të acideve yndyrore të lira në lëndën e parë, është i nevojshëm procesi i esterifikimit. Acidi sulfurik zakonisht përdoret si katalizator acid.

  • Përgatitni lëndën e parë duke filtruar dhe rafinuar nga ndotësit dhe uji.
  • Shkrijeni katalizatorin, përkatësisht acidin sulfurik, në metanol. Rrjedha e ushqimit të katalizatorit / metanolit dhe lëndës së parë përmes një shkëmbyesi nxehtësie dhe një përzierësi statik për të marrë një para-përzierje të papërpunuar.
  • Përzierja paraprake e katalizatorit dhe lëndëve të para shkon drejtpërdrejt në dhomën e reagimit tejzanor, ku hyjnë në fuqi përzierja ultra-gjobë dhe sonokimi dhe acidet yndyrore të lira shndërrohen në bionaftë.
  • Së fundi, hiqni produktin dhe ushqeni atë në fazën e dytë - transesterifikimin me ultratinguj. Metanoli i lagësht acidik është gati për ripërdorim pas rikuperimit, tharjes dhe neutralizimit.
  • Për furnizime shumë të larta që përmbajnë FFA, mbase kërkohet një konfigurim i qarkullimit për të ulur FFA në një nivel të arsyeshëm para hapit të transesterifikimit.

Reagimi i esterifikimit duke përdorur një katalizator acid:
FFA + Alkool → Ester + Ujë

Transesterifikimi i katalizuar në bazë duke përdorur ultrazërit

Lënda e parë, e cila tani ka vetëm sasi të vogla të FFA, mund të ushqehet drejtpërdrejt në fazën e transesterifikimit. Më së shpeshti hidroksid natriumi ose hidroksid kaliumi (NaOH, KOH) përdoret si katalizator bazë.

  • Shkrijeni katalizatorin, përkatësisht hidroksidin e kaliumit, në metanol dhe ushqeni rrymat e katalizatorit / metanolit dhe lëndëve të para të përpunuara përmes një mikser statik për të marrë një para-përzierje të papërpunuar.
  • Futeni përzierjen paraprake direkt në dhomën e reagimit tejzanor për përzierjen kavitacionale me prerje të lartë dhe trajtimin sonokimik. Produktet e këtij reaksioni janë esteret alkil (dmth. Bionaftë) dhe glicerina. Glicerina mund të ndahet me vendosje ose me centrifugim.
  • Bionafta e prodhuar në mënyrë ultrasonike është e një cilësie të lartë dhe prodhohet e shpejtë, me efikasitet energjetik dhe me kosto të ulët duke kursyer metanol dhe katalizator.

Reagimi i transesterifikimit duke përdorur një katalizator bazë:
Vaj / Yndyrë + Alkool → Bionaftë + Glicerinë

Përdorimi i metanolit & Rimëkëmbja e metanolit

Metanoli është një përbërës kryesor gjatë prodhimit të bionaftës. Shndërrimi i biodizelit i drejtuar në mënyrë ultrasonike lejon një përdorim të reduktuar ndjeshëm të metanolit. Nëse tani jeni duke menduar "Nuk më intereson përdorimi im i metanolit, pasi gjithsesi e rikuperoj", mund të rimendoni dhe merrni parasysh koston e lartë të tepërt të energjisë që zbatohet për hapin e avullimit (p.sh. duke përdorur një kolonë distilimi), e cila është e nevojshme për të ndarë dhe ricikluar metanolin.
Metanoli zakonisht hiqet pasi bionafta dhe glicerina janë ndarë në dy shtresa, duke parandaluar përmbysjen e reagimit. Metanoli pastrohet dhe riciklohet përsëri në fillim të procesit. Prodhimi i bionaftës përmes esterifikimit dhe transesterifikimit të drejtuar nga ultrasonikisht, ju jeni në gjendje të zvogëloni përdorimin tuaj të metanolit në mënyrë dramatike, duke zvogëluar kështu shpenzimet e tepërta të energjisë për rikuperimin e metanolit. Përdorimi i reaktorëve tejzanor të Hielscher zvogëlon sasinë e kërkuar të tepërt të metanolit deri në 50%. Një raport molar midis 1: 4 ose 1: 4.5 (vaj: metanol) është i mjaftueshëm për shumicën e lëndëve të para, kur përdorni përzierjen tejzanor të Hielscher.

Grafiku i procesit që tregon hapat e përpunimit të bionaftë. Ekografia me ultratinguj mund të përmirësojë ndjeshëm esterifikimin dhe transesterifikimin.

Esterifikimi tejzanor është një hap para-trajtimit, i cili zvogëloi lëndën e parë të shkallës së ulët të lartë në FFA në estere. Në hapin e 2-të të transesterifikimit tejzanor, trigliceridet shndërrohen në bionaftë (FAME).

Kërkesë informacioni

Efikasiteti i konvertimit me bionaftë tejzanor – Provuar shkencërisht

Një grup i shumtë i studiuesve kanë hetuar mekanizmin dhe efektet e transesterifikimit tejzanor të bionaftës. Për shembull, ekipi hulumtues i Sebayan Darwin demonstroi se kavitimi tejzanor rrit aktivitetin kimik dhe shkallën e reagimit duke rezultuar në një rritje të konsiderueshme të formimit të esterit. Teknika tejzanor zvogëloi kohën e reagimit të transesterifikimit në 5 minuta – në krahasim me 2 orë për përpunimin mekanik të trazimit. Shndërrimi i trigliceridit (TG) në FAME nën ultrasonikacion fitoi 95.6929% wt me një raport molar metanol në vaj prej 6: 1 dhe 1% wt hidroksid natriumi si katalizator. (krh. Darwin et al. 2010)

Gholami etj. (2021) demonstroi efikasitetin superior të transesterifikimit të biodizelit të ndihmuar ultrasonikisht në krahasim me nxitjen mekanike. Prandaj, ekipi hulumtues krahasoi dy impiante bionaftë bazuar në nxitjen mekanike konvencionale dhe kavitacionin tejzanor, të cilat u krijuan duke përdorur Aspen HYSYS V8.4. Investimi total, kostot e produkteve, vlera aktuale neto dhe norma e brendshme e kthimit janë përdorur për të krahasuar të dy proceset – ultrasonicator dhe strirrer mekanik – me njëri-tjetrin. Investimi i përgjithshëm në procesin e cavitimit tejzanor ishte më i ulët se ai i procesit të nxitjes mekanike me afërsisht 20.8%. Krahasuar me procesin konvencional, përdorimi i reaktorëve tejzanor bëri që kostot e produkteve të ulen me 5.2%. Për shkak të një vlere aktuale pozitive neto dhe një norme të brendshme kthimi prej 18.3%, procesi i cavitimit tejzanor ishte një zgjedhje më e mirë. Për më tepër, kavitimi tejzanor rezultoi në një rënie domethënëse si në energjinë e konsumuar ashtu edhe në prodhimin e mbetjeve. Konsumi i përgjithshëm i energjisë u zvogëlua me 6.9% kur u përdor kavitimi tejzanor. Sasia e mbetjeve të prodhuara në procesin e asistuar me ultratinguj ishte një e pesta e asaj në procesin e nxitjes mekanike.

Ultrasonicators me madhësi të mesme dhe në shkallë të gjerë për përpunimin e bionaftës

Hielscher Ultrasonics’ furnizon përpunues ultrasonikë industrialë në përmasa të vogla deri në mes të mesme, për prodhimin efikas të biodizelit në çdo vëllim. Duke ofruar sistem tejzanor në çdo shkallë, Hielscher mund të ofrojë zgjidhjen ideale si për prodhuesit e vegjël ashtu edhe për kompanitë e mëdha. Konvertimi tejzanor i bionaftës mund të operohet si grumbull ose si proces i vazhdueshëm inline. Instalimi dhe funksionimi është i thjeshtë, i sigurt dhe jep rezultate të besueshme të larta të një cilësie superiore të bionaftës.
Më poshtë do të gjeni konfigurimet e rekomanduara të reaktorëve për një gamë të normave të prodhimit.

ton / orë
gal / hr
1x UIP500hdT
0.25 deri në 0.5
80-160
1x UIP1000hdT
0Nga 5 deri në 1.0
160 deri në 320
1x UIP1500hdT
0Nga 75 në 1.5
240 deri në 480
2x UIP1000hdT
1.0 deri 2.0
320 deri në 640
2x UIP1500hdT
1.5 deri në 3.0
480 deri në 960
4x UIP1500hdT
3.0 deri 6.0
960 deri 1920
6x UIP1500hdT
4.5 deri 9.0
1440 deri në 2880

Na kontaktoni! / Pyet Na!

Pyesni për më shumë informacion

Ju lutemi përdorni formularin më poshtë për të kërkuar informacione shtesë në lidhje me procesorët tejzanor, aplikacionet dhe çmimin. Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj me ju dhe t'ju ofrojmë një sistem tejzanor që plotëson kërkesat tuaja!

Ju lutem vini re tonë Politika e privatësisë.


Homogjenizuesit tejzanor me prerje të lartë përdoren në përpunim laboratorik, në tavolinë, pilot dhe në përpunim industrial.

Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë për përzierjen e aplikacioneve, shpërndarjen, emulsifikimin dhe nxjerrjen në shkallë laboratorike, pilot dhe industriale.Literatura / Referencat


Fakte të vlefshme

Prodhimi i Bionaftë

Bionafta prodhohet kur trigliceridet shndërrohen në ester metil yndyror të lirë (FAME) përmes një reaksioni kimik të njohur si transesterifikim. Gjatë reagimit të transesterifikimit, trigilceridet në vajra bimorë ose yndyrna shtazore reagojnë në prani të një katalizatori (p.sh., hidroksid kaliumi ose hidroksid natriumi) me një alkool primar (p.sh. metanol). Në këtë reagim, esteret alkil formohen nga lëndët e para të vajit vegjetal ose yndyrës së kafshëve. Trigliceridet janë gliceride, në të cilat glicerina esterifikohet me acide me zinxhir të gjatë, të njohur si acide yndyrore. Këto acide yndyrore janë me shumicë të pranishme në vajin bimor dhe yndyrnat shtazore. Meqenëse bionafta mund të prodhohet nga lëndë të ndryshme ushqyese të ndryshme si vajra bimorë të virgjër, vajra bimorë të mbeturinave, vajra të përdorura për skuqje, yndyrna shtazore si llulla dhe dhjami, sasia e acideve të yndyrave të lira (FFA) mund të ndryshojë shumë. Përqindja e acideve yndyrore të lira të triglicerideve është një faktor vendimtar që ndikon në procesin e prodhimit të bionaftës dhe cilësinë e bionaftës që rezulton në mënyrë drastike. Një sasi e lartë e acideve yndyrore të lira mund të ndërhyjë në procesin e shndërrimit dhe të përkeqësojë cilësinë përfundimtare të bionaftës. Problemi kryesor është se acidet yndyrore të lira (FFA) reagojnë me katalizatorët alkali duke rezultuar në formimin e sapunit. Formimi i sapunit më pas shkakton probleme të ndarjes së glicerinës. Prandaj, lëndët e para që përmbajnë sasi të larta të FFAs më së shumti kërkojnë një para-trajtim (një i ashtuquajtur reagim esterifikimi), gjatë të cilit FFA transformohen në estere. Ultrasonikimi promovon të dy reagimet, transesterifikimin dhe esterifikimin.

Reagimi Kimik i Esterifikimit

Esterifikimi është procesi i kombinimit të një acidi organik (RCOOH) me një alkool (ROH) për të formuar një ester (RCOOR) dhe ujë.

Përdorimi i Metanolit në Esterifikimin Acid

Kur esterifikimi i acidit përdoret për të zvogëluar FFA në lëndë të parë, kërkesat e menjëhershme të energjisë janë relativisht të ulëta. Sidoqoftë, uji krijohet gjatë reagimit të esterifikimit – duke krijuar metanol të lagësht, acid, i cili duhet të neutralizohet, thahet dhe rikuperohet. Ky proces i rikuperimit të metanolit është i shtrenjtë.
Nëse rezervat fillestare kanë 20 deri në 40% ose edhe përqindje më të larta të FFAs, hapa të shumtë mund të jenë të nevojshëm për t'i ulur ato në nivele të pranueshme. Kjo do të thotë që krijohet metanol edhe më acid, i lagësht. Pas neutralizimit të metanolit acid, tharja kërkon distilim me shumë faza me shpejtësi të konsiderueshme të zbaticës, duke rezultuar në përdorim shumë të lartë të energjisë.


Ultrasonikë me performancë të lartë! Gama e produkteve të Hielscher mbulon spektrin e plotë nga ultrasonikatori kompakt laboratorik mbi njësitë e sipërme të stolit deri te sistemet tejzanor të plotë industrial.

Hielscher Ultrasonics prodhon homogjenizues tejzanor me performancë të lartë nga laboratormadhësia industriale.


Ne do të jemi të lumtur të diskutojmë procesin tuaj.

Le të kontaktojmë.